Review: Nokia Lumia 530

Δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το Nokia Lumia 530 με Windows Phone 8.1, το νέο οικονομικό smartphone της Nokia.

Ο προκάτοχος του Lumia 530, το Nokia Lumia 520, αποτελούσε το best-seller smartphone της Nokia για την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να είναι σε ορισμένες χώρες κυρίως λόγω της καλής σχέσης τιμής – απόδοσης του τηλεφώνου. Πλέον, ήρθε η σειρά του Nokia Lumia 530 να πάρει τα ηνία και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει μία θέση για το προσιτό smartphone στην αγορά και αν θα συνεχίσει την πολύ καλή πορεία του προκατόχου του.

Για δύο εβδομάδες περίπου χρησιμοποιούσα το Nokia Lumia 530 καθημερινά 24/7 και πλέον μπορώ να έχω μία ολοκληρωμένη άποψη. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προσφέρει και τις εντυπώσεις που μου άφησε σε αυτό το διάστημα.

Το εξωτερικό μέρος

Το εξωτερικό μέρος του Nokia Lumia 530 θυμίζει περισσότερο το Lumia 620 αντί του 520 κυρίως λόγω των στρογγυλεμένων γωνιών του. Το πολυκαρβονικό πλαστικό στο πίσω μέρος της συσκευής είναι αποσπώμενο και θα το βρείτε σε διάφορους χρωματισμούς όπως πράσινο, άσπρο, μαύρο και πορτοκαλί (όπως αυτό που έχω στα χέρια μου). Η αίσθηση που μου αφήνει κρατώντας το είναι αρκετά καλή χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα τόσο «φθηνό» smartphone που κοστίζει κάτω από 100 ευρώ.

Nokia Lumia 530

Αν έχετε συνηθίσει σε smartphones των 5 ιντσών και παραπάνω, το Nokia Lumia 530 πολύ πιθανόν να σας φανεί «μικρό». Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους που αναζητούν ένα smartphone ικανό να χωρέσει χωρίς κόπο στην τσέπη του τζιν και άνετο για κράτημα στο χέρι με βάρος που φτάνει μόλις τα 129 γραμμάρια.

Στο επάνω μέρος βρίσκεται η είσοδος των ακουστικών (hands-free), στο κάτω μέρος η θύρα micro USB για τη σύνδεση με τον υπολογιστή και το φορτιστή ενώ στο δεξί μέρος θα συναντήσετε τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης ήχου και του πλήκτρου Power της συσκευής. Αισθητή είναι η απουσία του πλήκτρου για λήψη φωτογραφιών, ίσως για μείωση του κόστους της συσκευής.

Nokia Lumia 530

Στο πίσω μέρος, υπάρχει το –ανέλπιστα δυνατό- ηχείο της συσκευής που δείχνει τη δύναμη του μόνο όταν δε καλύπτεται πλήρως από την παλάμη ή την επιφάνεια που ακουμπά καθώς επίσης και η camera 5 MP, δυστυχώς χωρίς φλας.

Το Hardware

Η καρδιά του Nokia Lumia 530 χτυπάει στους ρυθμούς των 1.2 GHz του Qualcomm quad-core επεξεργαστή Snapdragon 200 με 512 MB μνήμης RAM, 4 GB εσωτερικής μνήμης με δυνατότητα επέκτασης έως τα 128 GB με τη χρήση κάρτας micro SD. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του:

  • Qualcomm Quad-core 1.2 GHz Snapdragon 200
  • 512 MB μνήμη RAM
  • 4 GB εσωτερική μνήμη, δυνατότητα επέκτασης έως 128 GB με κάρτα micro SD
  • 4” οθόνη LCD FWVGA (854 x 480)
  • 5 MP camera χωρίς φλας
  • Μπαταρία 1430 mAh (αποσπώμενη)
  • 10 ώρες ομιλίας
  • Bluetooth 4.0
  • WiFi WLAN IEEE 802.11 b/g/n
  • Διαστάσεις 119.7 mm x 62.3 mm x 11.7 mm
  • Βάρος 129 γραμμάρια
  • Single ή Dual-SIM
  • Windows Phone 8.1 με Lumia Cyan

Η οθόνη

Η οθόνη του Nokia Lumia 530 είναι 4 ιντσών με ανάλυση 480 x 854 και 245 PPI. Τα επιπλέον 54 pixels που ενδεχομένως να παρατηρήσατε στην ανάλυση της οθόνης χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση των on-screen πλήκτρων της συσκευής τα οποία είναι το πλήκτρο Πίσω, το πλήκτρο των Windows και το πλήκτρο της αναζήτησης.

Nokia Lumia 530

Αν έχετε συνηθίσει σε οθόνες ακριβότερων smartphones τότε δυστυχώς θα απογοητευτείτε τόσο από την απεικόνιση των χρωμάτων όσο και από τη γενικότερη εμφάνιση της οθόνης του Lumia 530. Η «φθηνή» LCD οθόνη και η απουσία της τεχνολογίας ClearBlack μου δίνουν την αίσθηση ότι αυτή η οθόνη έρχεται από άλλη εποχή. Βέβαια, αυτό είναι αναμενόμενο ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το χαμηλό κόστος της συσκευής.

Επιδόσεις και γενικότερη χρήση

Στις δύο εβδομάδες που χρησιμοποιώ το Nokia Lumia 530 δε μου έχει κολλήσει καμία φορά. Ούτε μία. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού των Windows Phones γενικότερα. Δε ξέρω για εσάς, αλλά το να «κολλάει» ένα κινητό σε τυπικές εργασίες είναι ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα και ενδεχομένως να είχα σταματήσει να το χρησιμοποιώ.

Δοκιμάζοντας αρκετές εφαρμογές, παιχνίδια, κλπ., η συνολική απόκριση του Lumia 530 ήταν ικανοποιητική. Ακόμη και όταν εγκατέστησα ορισμένα απαιτητικά παιχνίδια δεν αντιμετώπισα οποιοδήποτε πρόβλημα κολλήματος ή crash. Υπήρχαν βέβαια παιχνίδια που απαιτούσαν 1 GB μνήμης RAM και δε μπορούσαν να τρέξουν στο μικρό Lumia 530 ωστόσο η λίστα των παιχνιδιών αυτών είναι μικρή.

Nokia Lumia 530

Η εσωτερική μνήμη του Nokia Lumia 530 είναι μόνο 4 GB. Αυτό σημαίνει ότι θα γεμίσει αμέσως μόλις εγκαταστήσετε τις βασικές εφαρμογές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τραβήξετε τις πρώτες φωτογραφίες. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου έως 128 GB με κάρτα μνήμης micro SD που δε συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία. Θεωρώ απαραίτητη την αγορά μίας, μικρής έστω, κάρτας μνήμης αν σκοπεύετε να αγοράσετε το Nokia Lumia 530 για να έχετε άφθονο χώρο για εφαρμογές, παιχνίδια, φωτογραφίες, video, μουσική, κλπ.

Η Camera

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Lumia 530 ως camera-phone, λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω. Η camera των 5 MP για τη σημερινή εποχή είναι κάτω του μετρίου, αναμενόμενη ωστόσο λόγω της χαμηλής τιμής. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορείς να έχεις απαιτήσεις από ένα smartphone των 80 ευρώ. Αισθητή είναι η απουσία του auto-focus, του φλας και του πλήκτρου λήψης φωτογραφιών στη δεξιά πλευρά της συσκευής.

Nokia Lumia 530

Επιπλέον, δεν υπάρχει camera στον μπροστινό μέρος του Lumia 530, οπότε ξεχάστε τις selfies και τα video calls.

Το τηλέφωνο

Εκτός των άλλων, το Nokia Lumia 530 θα το χρησιμοποιήσετε ως τηλέφωνο για κλήσεις σε φίλους, συνεργάτες, κλπ. Τόσο η ποιότητα του ακουστικού όσο και του μικροφώνου είναι ικανοποιητικά καλή, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Nokia στις συσκευές της. Η απουσία του αισθητήρα εγγύτητας (proximity) έχει σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί πάντα το σβήσιμο της οθόνης κατά τη διάρκεια μιας κλήσης καθώς εξαρτάται από τον τρόπο που έχετε τοποθετήσει το κινητό στο αυτί σας. Βέβαια, οι περισσότεροι ενδεχομένως να μη καταλάβουν τη διαφορά.

Nokia Lumia 530

Αν και δεν επισκέφθηκα κάποια τοποθεσία με μειωμένη στάθμη σήματος, καθ΄ όλη τη διάρκεια της δοκιμής η στάθμη του ήταν πάντα επαρκής για κλήσεις χωρίς να αντιμετωπίσω κανένα “drop call”.

Η ποιότητα του ηχείου που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής ήταν αντίστοιχη ενός τυπικού smartphone, ωστόσο προς έκπληξή μου το βρήκα ανέλπιστα δυνατό.

Η μπαταρία

Η χωρητικότητα της μπαταρίας του Nokia Lumia 530 είναι 1430 mAh και η Nokia υποστηρίζει ότι είναι ιδανική για 10 ώρες ομιλίας. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι δεν έχω παράπονο από την αυτονομία της. Μιλώντας 1-2 ώρες καθημερινά σε κλήσεις ομιλίας, ενεργοποιημένο συνεχώς το WiFi, δεκάδες ‘as-it-happens’ ειδοποιήσεις για email και χρήση αρκετών εφαρμογών, το Lumia 530 «έβγαζε» άνετα ολόκληρη την ημέρα. Μάλιστα, ορισμένες φορές η φόρτιση γινόταν ανά μιάμιση ή δύο ημέρες χωρίς να ψάχνω απεγνωσμένα για πρίζα.

Nokia Lumia 530

Το λειτουργικό

Το Lumia 530 τρέχει το Cyan Update των Windows Phone 8.1, δηλαδή την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα των Windows Phones γενικότερα καθώς η Microsoft υποστηρίζει όλα τα smartphones, ακόμη και του πιο μικρού μοντέλου, με την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows Phone 8.1. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι των Lumia smartphones απολαμβάνουν όλες τις δυνατότητες του λειτουργικού, ακόμη και της Cortana, χωρίς να ανησυχούν αν θα αναβαθμιστεί ποτέ η συσκευή τους. (γκουχ, γκουχ, Android, γκουχ)

Ένα από τα σημεία που υστερούν, ακόμη, τα Windows Phone 8.1 είναι οι διαθέσιμες εφαρμογές από το Windows Phone Store. Το χάσμα έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και πλέον ένας μεγάλος αριθμός των δημοφιλέστερων εφαρμογών είναι διαθέσιμες πλέον και στα Windows Phones.

Επίλογος

Το Nokia Lumia 530 είναι το πιο οικονομικό smartphone με Windows Phone 8.1 αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Όπως καταλαβαίνετε, οι επιλογές στα entry-level smartphones των 100 ευρώ (περίπου) είναι ελάχιστες χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών επιλογών. Το Lumia 530 απευθύνεται σε ένα κοινό που αναζητά μία οικονομική λύση για την αγορά smartphone. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει βασικές ανάγκες επικοινωνίας, ως δεύτερο κινητό, ως media player, ακόμη και ως ένα προσιτό κινητό για το παιδί σας.

Αυτή τη στιγμή που γράφω το review, το Nokia Lumia 530 πωλείται στα 109 ευρώ στα γνωστά πολυκαταστήματα και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας χωρίς σύνδεση ενώ στα μαγαζιά του Skroutz θα το βρείτε από τα 80 ευρώ.

Δε συνηθίζω να κάνω προτάσεις αγοράς κυρίως λόγω των διαφορετικών αναγκών του κάθε υποψήφιου αγοραστή ξεχωριστά. Οι παράγοντες είναι πολλοί που μπορούν να κρίνουν την τελική απόφαση. Ωστόσο, η άποψη μου είναι ότι αν μπορείτε να διαθέσετε λίγα ευρώ παραπάνω, θα σας πρότεινα να την επιλογή του Nokia Lumia 630 αντί του Lumia 530 καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι αισθητές με σημαντικότερη αυτή της οθόνης. Αν το budget σας είναι περιορισμένο και είστε ανάμεσα στο Lumia 530 και κάποιο Android smartphone στο ίδιο εύρος τιμής, θα σας πρότεινα το Nokia Lumia 530.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*