Αναλυτική παρουσίαση του ανανεωμένου Windows Explorer στα Windows 8

Το Metro UI κλέβει αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις στα νέα Windows 8 που παρουσίασε πρόσφατα η Microsoft, ωστόσο μέσα στο κλίμα επανασχεδιασμού του λειτουργικού δε θα μπορούσε να λείπει και ο ανανεωμένος, πλέον, Windows Explorer, με κυριότερη προσθήκη αυτή του Ribbon που έχουμε ήδη συνηθίσει στο Microsoft Office, στη Ζωγραφική των Windows 7 και στη σουίτα προγραμμάτων Windows Live Essentials. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι σχεδιαστές του νέου λειτουργικού μέσω του επίσημου blog, στόχος τους είναι να μεγιστοποιήσουν τη ευελιξία και τη χρηστικότητα του Windows Explorer τόσο για τον απλό χρήστη όσο και για τον αρκετά προχωρημένο, προσφέροντας συνολικά περίπου 200 λειτουργίες για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος.

Με μια πρώτη ματιά, η ενσωμάτωση του Ribbon interface στον Windows Explorer κεντρίζει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων, μιας και διατελεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του. Στην αρχή είναι λογικό να σας φανεί περίεργο, ιδιαίτερα με το πλήθος των λειτουργιών και των κουμπιών που εμφανίζονται ακόμα και όταν το παράθυρο είναι μικρό, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε τι καινούριο, είναι θέμα συνήθειας. Βέβαια, αν πάλι δε σας αρέσει καθόλου, μπορείτε να το αποκρύψετε με ένα μόνο κλικ και να χρησιμοποιήσετε την Quick Access Toolbar (QAT) την οποία μπορείτε να διαμορφώσετε με όλες τις αγαπημένες σας λειτουργίες.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Windows Explorer δίνοντας έμφαση, φυσικά, στο νέο Ribbon interface.

Quick Access Toolbar

Στο πάνω μέρος του παραθύρου εμφανίζεται η εργαλειοθήκη γρήγορης πρόσβασης (Quick Access Toolbar) η οποία προσθέτει χρήσιμες συντομεύσεις των ρυθμίσεων που είναι διαθέσιμες στο Ribbon. Είναι αρκετά παραμετροποιήσιμη για τις ανάγκες του κάθε χρήστη και εκτός από το πάνω μέρος μπορεί να εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το Ribbon.

Μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε από τις διαθέσιμες ρυθμίσεις των καρτελών στην εργαλειοθήκη για ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση, πατώντας απλά δεξί κλικ και επιλέγοντας Add to Quick Access Toolbar. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που έχετε επιλέξει να αποκρύψετε το Ribbon για να εξοικονομήσετε χώρο στο παράθυρο του Windows Explorer.

Ribbon interface

Όπως θα δείτε, ο ανανεωμένος Windows Explorer στα Windows 8 αποτελείται από τρεις βασικές καρτέλες (tabs) οι οποίες είναι: Home, Share και View και αποτελούν το πολυσυζητημένο Ribbon interface που γνωρίσαμε αρχικά στις τελευταίες εκδόσεις του Microsoft Office.

Λόγω του ότι το Ribbon δεσμεύει αρκετό από το χώρο του παραθύρου, μπορείτε πολύ εύκολα να το αποκρύψετε πατώντας το βελάκι που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Φυσικά, κάνοντας κλικ σε κάθε μία από τις καρτέλες θα εμφανιστούν οι εκάστοτε επιλογές προσωρινά έως ότου πατήσετε σε κάποιο άλλο σημείο με το δείκτη του ποντικιού.

Καρτέλα Home

Η καρτέλα Home χωρίζεται σε πέντε ομάδες επιλογών (Clipboard, Organize, New, Open, Select) τις οποίες θα αναλύσουμε μία-μία.

Clipboard:
Στην ομάδα αυτή υπάρχουν μερικές από τις πιο συνηθισμένες ενέργειες κάθε χρήστη όπως είναι η αντιγραφή (Copy), η επικόλληση (Paste), η αποκοπή (Cut), όπως επίσης η επιλογή να αντιγράψετε την τοποθεσία του επιλεγμένου αρχείου (Copy path) και η επιλογή της επικόλλησης συντόμευσης (Paste shortcut).

Organize:
Εδώ, θα βρείτε τις επιλογές Μετακίνηση σε (Move to), Αντιγραφή σε (Copy to) με τις οποίες μπορείτε να μετακινήσετε/αντιγράψετε ένα ή και περισσότερα επιλεγμένα αντικείμενα σε μια άλλη τοποθεσία (στην Επιφάνεια Εργασίας ή στις Βιβλιοθήκες (Libraries) των Windows συμπεριλαμβανομένου τις τοποθεσίες Documents, Videos, Music και Pictures) του δίσκου χωρίς να χρειαστεί να “φύγετε” από το παράθυρο που βρίσκεται ήδη.

Με την επιλογή Διαγραφή (Recycle) μπορείτε να διαγράψετε τα επιλεγμένα αντικείμενα του παραθύρου στέλνοντας τα στον Κάδο Ανακύκλωσης (Recycle Bin) ή με απευθείας διαγραφή (Permanent delete) παρακάμπτοντας τον Κάδο Ανακύκλωσης.

New:
Στην ομάδα New μπορείτε να δημιουργήσετε απευθείας ένα νέο φάκελο (New Folder) στο παράθυρο που βρίσκεστε, να δημιουργήσετε μία νέα συντόμευση (shortcut), αρχείο κειμένου (text document), συμπιεσμένο φάκελο (compressed folder), κτλ., δηλαδή επιλογές που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε από το μενού επιλογών κάθε φορά που πατούσαμε δεξί κλικ στον κενό χώρο του παραθύρου.
Επίσης, με την επιλογή Easy access μπορείτε συμπεριλάβετε τα επιλεγμένα αντικείμενα σε μία από τις διαθέσιμες Βιβλιοθήκες (Include in Libary) όπως για παράδειγμα Documents, Music, Videos, κτλ. καθώς και να επιλέξετε ενέργειες συγχρονισμού (Sync) και διαθεσιμότητας σε περιπτώσεις χωρίς σύνδεση (Work offline).

Open:
Στην ομάδα Open μπορείτε να δείτε απευθείας τις Ιδιότητες (Properties) των επιλεγμένων αντικειμένων αλλά και να τις απαλείψετε (Remove Properties), να ανοίξετε (Open) τα αντικείμενα αυτά, όπως επίσης να επεξεργαστείτε (Edit) αρχεία και να προβάλλετε το Ιστορικό (History) των επιλεγμένων αρχείων, ένα νέο χαρακτηριστικό που θα περιγράψουμε εκτενέστερα στο σύντομο μέλλον.

Select:
Τέλος, στην ομάδα Select υπάρχουν τρεις επιλογές γρήγορης επιλογής των αντικειμένων του παραθύρου, όπως να επιλέξετε όλα τα αντικείμενα (Select all), να απο-επιλέξετε τα επιλεγμένα αντικείμενα (Select none) και να αναστρέψετε την τρέχουσα επιλογή αντικειμένων (Invert selection).

Καρτέλα Share

Η καρτέλα Share αποτελείται από δύο ομάδες επιλογών, Send και Share with.

Send:
Από αυτή την ομάδα μπορείτε να στείλετε απευθείας μέσω e-mail τα αντικείμενα που έχετε επιλέξει, να συμπιέσετε (Zip) κάποιο αρχείο ή φάκελο, να εγγράψετε (Burn to disc) αρχεία σε κάποιο οπτικό δίσκο (CD, DVD), να εκτυπώσετε (Print) αρχεία κειμένου ή να στείλετε ένα Fax.

Share with:
Εδώ, μπορείτε πολύ εύκολα να ρυθμίσετε την κοινή χρήση των φακέλων και των αρχείων σας με το υπόλοιπο δίκτυο, να σταματήσετε απευθείας κάθε δραστηριότητα διαμοιρασμού (Stop sharing), όπως επίσης να επιλέξετε περαιτέρω ρυθμίσεις ασφαλείας (Advanced security) του υπολογιστή σας.

Καρτέλα View

H Καρτέλα View αποτελείται από τέσσερις ομάδες επιλογών, και όπως σωστά καταλάβατε εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε όλες τις δυνατότητες προβολής του νέου Windows Explorer.

Panes:
Σε αυτή την ομάδα μπορείτε να (απ)ενεργοποιήσετε το πεδίο της προεπισκόπησης των αρχείων και των φακέλων (Preview pane) καθώς και το πεδίο των λεπτομερειών (Details pane). Στην επιλογή Navigation pane μπορείτε να ρυθμίσετε την προβολή των στοιχείων του αριστερού μενού όπως την εμφάνιση όλων των φακέλων (Show all folders), των Αγαπημένων (Show favorites) καθώς και την (απ)ενεργοποίηση του Navigation pane.

Layout:
Εδώ, μπορείτε να ρυθμίσετε την προβολή των εικονιδίων του παραθύρου όπως μεγάλα εικονίδια, λεπτομέρειες, λίστα, κτλ., κάνοντας κλικ στην εκάστοτε επιλογή.

Current view:
Μπορείτε να επιλέξετε την ταξινόμηση (Sort by) των αντικειμένων ανάλογα με το όνομα, την ημερομηνία τροποποίησης, τις ετικέτες, τον τίτλο, το μέγεθος, κτλ. ή ακόμα και να τα ομαδοποιήσετε (Group by) ανάλογα με τον τύπο του κάθε αντικειμένου, ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις πολλών αρχείων σε ένα φάκελο. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε περισσότερες στήλες πληροφοριών (Add columns) ή να προσαρμόσετε τις στήλες στο βέλτιστο μέγεθος (Size all columns to fit). Οι δύο αυτές επιλογές ενεργοποιούνται μόνο κατά την προβολή των αντικειμένων σε λεπτομέρειες (Details).

Show/Hide:
Στην ομάδα Show/Hide, τικάροντας κάθε μία από τις επιλογές, μπορείτε να αποκρύψετε τα ονόματα των φωτογραφιών (Image file names) σε ένα φάκελο, τις επεκτάσεις των αρχείων (File name extensions), όπως επίσης να προβάλλετε ή να αποκρύψετε αρχεία που έχουν χαρακτηριστεί ως κρυφά (Hidden items). Επιπλέον, πατώντας το κουμπί Refresh μπορείτε να ανανεώσετε τα περιεχόμενα ενός φακέλου και να επιλέξετε την εμφάνιση κάποιας από τις εργαλειοθήκες που έχετε εγκαταστήσει από την επιλογή Legacy toolbars.

File Menu

Το μενού File γίνεται ακόμα πιο χρήσιμο και πρακτικό αφού μπορείτε να ανοίξετε τον φάκελο στον οποίο βρίσκεστε σε ένα νέο παράθυρο ή διεργασία (Open new window), να ανοίξετε απευθείας τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt) ακόμα και με δικαιώματα Διαχειριστή (Open command prompt), να διαγράψετε το Ιστορικό (Clear history), να εμφανίσετε το παράθυρο ρυθμίσεων των φακέλων και της αναζήτησης (Change folder and search options), να ανοίξετε την Βοήθεια (Help) των Windows, όπως επίσης να καρφιτσώσετε (pin) ορισμένες από τις αγαπημένες σας τοποθεσίες στο δεξί μέρος του μενού.

Πρόσθετες καρτέλες

Επίσης, εκτός από τις βασικές που αναλύσαμε παραπάνω, κάθε φορά που επιλέγετε ένα αρχείο όπως αρχεία ήχου, φωτογραφίες, βίντεο, εικονικά αρχεία .iso και εκτελέσιμα (.exe), εμφανίζεται μια επιπλέον καρτέλα, με ρυθμίσεις και επιλογές αποκλειστικά για τον εκάστοτε τύπο αρχείου.

Αρχεία ήχου

Επιλέγοντας ένα αρχείο ήχου, όπως θα δείτε και από την εικόνα, εμφανίζεται η καρτέλα Play μέσα από την οποία μπορείτε να το προσθέσετε απευθείας στη λίστα αναπαραγωγής του media player (Add to playlist), ή να εκκινήσετε την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου ή όλων των αρχείων ήχου που βρίσκονται στο φάκελο.


Φωτογραφίες και εικόνες

Επιλέγοντας μία ή περισσότερες εικόνες σε ένα φάκελο εμφανίζεται η καρτέλα Manage μεσα από την οποία μπορείτε να τις περιστρέψετε κατά 90 μοίρες προς τα δεξιά ή αριστερά, να τις προβάλλετε ως Slide show ή να προσθέσετε κάποια από αυτές ως φόντο στην Επιφάνεια Εργασίας (Set as background).


Εκτελέσιμα αρχεία

Επιλέγοντας ένα εκτελέσιμο αρχείο, συνήθως με επέκταση .exe, .msi, κτλ. και αρχεία συστήματος, εμφανίζεται η καρτέλα Application μέσω της οποίας μπορείτε να καρφιτσώσετε το επιλεγμένο πρόγραμμα απευθείας στη Γραμμή Εργασιών (Taskbar), να εκτελέσετε το αρχείο ως Διαχειριστής, καθώς επίσης να “τρέξετε” τον οδηγό συμβατότητας των Windows.


Εικονικά αρχεία

Επιλέγοντας ένα εικονικό αρχείο (π.χ. με επέκταση .iso) εμφανίζεται η καρτέλα Actions μέσα από την οποία μπορείτε να “φορτώσετε” (Mount) εικονικά στο δίσκο ή να το εγγράψετε απευθείας σε ένα οπτικό δίσκο (CD, DVD) ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτει ο υπολογιστής σας.


Αναζήτηση

Πατώντας στο πεδίο της Αναζήτησης (Search) που βρίσκεται πάνω δεξιά θα εμφανιστεί η καρτέλα Search μέσω της οποίας μπορείτε να αναζητήσετε αρχεία και φακέλους αρκετά διεξοδικά επιλέγοντας ως κριτήρια τον τύπο, το μέγεθος, την ημερομηνία τροποποίησης, καθώς επίσης και την αναζήτηση σε υποφακέλους, σε αρχεία του συστήματος, σε συμπιεσμένους φακέλους κτλ.


Βιβλιοθήκες

Επιλέγοντας μία από τις βιβλιοθήκες εμφανίζεται η καρτέλα Manage μέσα από την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τις τοποθεσίες της κάθε βιβλιοθήκης, να την εμφανίσετε στο αριστερό μενού πλοήγησης και να επαναφέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις.


Υπολογιστής

Όταν ανοίγετε τον Υπολογιστή (Computer) εμφανίζονται διάφορες χρήσιμες επιλογές και λειτουργίες στο ribbon interface, χωρίς να χρειαστεί να ψάχνετε σε ρυθμίσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία.

Όπως θα δείτε και στην εικόνα, επιλέγοντας έναν από τους δίσκους σας μπορείτε να τον μετονομάσετε (Rename), να προσθέσετε μία τοποθεσία δικτύου (Add a network location) ή ένα δίσκο δικτύου (Map network drive), να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου (Open Control Panel), να ανοίξετε τη προσθαφαίρεση προγραμμάτων (Uninstall or change a program) και τέλος, να δείτε τις Ιδιότητες του Συστήματος (System Properties).

Επίσης, πατώντας στη νέα καρτέλα Drive που εμφανίζεται ανάλογα με την επιλογή σας, μεταξύ των δίσκων σας, των συσκευών CD/DVD ή των εξωτερικών σκληρών σας δίσκων, μπορείτε να επιλέξετε ορισμένες από τις επιλογές που γίνονται διαθέσιμες, όπως θα δείτε και στην εικόνα.


Τέλος, για εσάς που σας αρέσουν οι συντομεύσεις από το πληκτρολόγιο πατώντας το πλήκτρο Alt εμφανίζονται όλες οι διαθέσιμες συντομεύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτά ήταν τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα νέα χαρακτηριστικά του Windows Explorer. Βέβαια, μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην pre-beta “Developer Preview” έκδοση των Windows 8, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε αρκετές αλλαγές στην εμφάνιση αλλά και στη λειτουργία του Windows Explorer μέχρι τη επίσημη κυκλοφορία του λειτουργικού.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*