Στο σημερινό άρθρο θα δείτε πώς να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν εργαλείο Mute.fm (όχι δεν πρόκειται για σελίδα ραδιοφωνικού σταθμού). Ωστόσο, πριν περάσουμε στον οδηγό, θα ήθελα να αναφέρω πρώτα το πρόβλημα που έλυσε στη δική μου περίπτωση.
Όταν κάθομαι στον υπολογιστή μου στο σπίτι, ένα από τα προγράμματα που είναι πάντα ανοικτό είναι το Spotify. Στο σπίτι ακούγεται πάντα κάποια μουσική υπόκρουση και αλλάζει με βάση την ώρα και το τι κάνω την εκάστοτε στιγμή.
Ένα από τα πιο σπαστικά προβλήματα που είχα, πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ το Mute.fm, ήταν η διαδικασία εναλλαγής μεταξύ Spotify και οποιαδήποτε άλλης πηγής ήχου. Δηλαδή, όταν ήθελα να δω/ακούσω κάποιο video από το YouTube, να ακούσω κάποιο podcast, κλπ., έπρεπε να κάνω τα εξής. Να σταματήσω το Spotify, να ξεκινήσω το video και αφού τελειώσει, να ξεκινήσω εκ νέου το Spotify. Ευτυχώς στα Windows 10, η παύση της μουσικής μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα από το thumbnail του εικονιδίου στη γραμμή εργασιών.
Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται 1-2 φορές μέσα στην ημέρα, είναι ανεκτό. Ωστόσο, όταν γίνεται επαναλαμβανόμενα, καταντάει σπαστικό. Σε αναγκάζει να κάνεις ανούσιες ενέργειες για κάτι που θα μπορούσε να γίνει αυτόματα. Δε θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν η πηγή του ήχου άλλαζε με βάση το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ ενεργά την εκάστοτε στιγμή;
Αυτόματη παύσης της μουσικής όταν παίζει ένα YouTube video
Σε αυτό το σημείο, το Mute.fm έρχεται να δώσει τη λύση.
Πώς λειτουργεί το Mute.fm
Η λειτουργία του Mute.fm έχει ως εξής. Αρχικά, δηλώνεις ποια θα είναι η κύρια και συνεχόμενη πηγή ήχου στον υπολογιστή σου (πχ. το Spotify). Όλοι οι υπόλοιποι ήχοι που θα αναπαραχθούν στον υπολογιστή, αποτελούν το trigger για να σταματήσει η αναπαραγωγή της κύριας πηγής και να δωθεί προτεραιότητα σε οποιοδήποτε άλλο ήχο (πχ. YouTube). Τόσο απλά.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα χρησιμοποιήσετε το Mute.fm στο δικό σας υπολογιστή για να κάνετε λιγάκι πιο εύκολη τη ζωή σας.
Λήψη και εγκατάσταση του Mute.fm
Αρχικά, μπείτε στην ιστοσελίδα και κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης. Θα δείτε ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις, το Mute.fm και το Mute.fm+. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε το ‘απλό’ Mute.fm.
Η εγκατάσταση απαιτεί να έχετε εγκατεστημένο το .NET Framework 4. Αν χρησιμοποιείτε ήδη τα Windows 10 ή 8, δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω από μία τυπική εγκατάσταση.
Πώς να ρυθμίσετε το Mute.fm
Μετά την εγκατάσταση, το Mute.fm ξεκινά αυτόματα και θα εμφανιστεί το εικονίδιο στην περιοχή ειδοποιήσεων κάτω δεξιά στην οθόνη. Πατώντας το, ανοίγει και το κεντρικό παράθυρο του προγράμματος.
Ως πρώτο βήμα, θα χρειαστεί να δηλώσετε την κύρια πηγή ήχου, δηλαδή το πρόγραμμα που ‘παίζει’ τη μουσική στον υπολογιστή σας. Στη δική μου περίπτωση είναι το Spotify. Στην ενότητα Background music, πατήστε στο κουμπί Change.
Στο νέο παράθυρο, εμφανίζονται τα προγράμματα που έχουν παράγει κάποιο ήχο πρόσφατα, όση ώρα είναι ανοικτό το Mute.fm. Επιλέξτε το πρόγραμμα που θέλετε να θέσετε ως πηγή της μουσικής και πατήστε στο κουμπί Set As Background.
Αν δε βρίσκεται στη λίστα, πατήστε στο κουμπί Add και βρείτε το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος. Αυτό συνήθως βρίσκεται στη διαδρομή C:\Program Files.
Αυτό ήταν! Πλέον, κάθε φορά που κάποιος άλλος ήχος (εκτός πχ. του Spotify) παράγεται στον υπολογιστή σας, τότε το Mute.fm θα σταματά, προσωρινά, το Spotify και θα δίνει προτεραιότητα στο εκάστοτε YouTube video, μουσική, κλπ.
Επιπλέον ρυθμίσεις για τις ειδοποιήσεις από εφαρμογές
Όταν σας έρχονται ειδοποιήσεις, για παράδειγμα ένα νέο email, μια συνομιλία στο Skype, κλπ., το Mute.fm κάνει παύση της μουσικής για να δώσει προτεραιότητα στην ειδοποίηση. Ωστόσο, αυτό δε χρειάζεται να γίνεται σε κάθε ειδοποίηση. Ευτυχώς, υπάρχει εύκολος τρόπος να το απενεργοποιήσετε.
Πατήστε στο κουμπί Change στο κεντρικό παράθυρο του Mute.fm.
Εδώ, βρείτε την εφαρμογή που σας εμφανίζει ειδοποιήσεις, στη δική μου περίπτωση το Mailbird (email client). Επιλέξτε το και πατήστε στο κουμπί Edit.
Στο νέο παράθυρο, ενεργοποιήστε την επιλογή Ignore for automuting και πατήστε ΟΚ.
Πλέον, όταν θα ακούγεται μια ειδοποίηση από το Mailbird για νέο email, δε θα σταματά η μουσική. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλα τα προγράμματα που σας ειδοποιούν ηχητικά.
Να σημειώσω ότι καλό θα ήταν να το κάνετε για τους ήχους συστήματος (System Sounds) και για το ShellExperienceHost που περιλαμβάνει τις ειδοποιήσεις εφαρμογών που χρησιμοποιούν τις ειδοποιήσεις μέσω του Action Center των Windows 10, όπως πχ. το Skype.
Be the first to comment