Γιατί δε γίνονται όλα αυτόματα;

Στον υπολογιστή μου πάντα παίζει μουσική, συνέχεια. Και, αυτό είναι το πρόβλημα μου.

Σκέψου το εξής. Ακούς τη μουσικούλα σου όμορφα και ωραία από Spotify, Napster, media player, web radio, κλπ., θέλεις να δεις ένα μικρό video στο YouTube και αφού τελειώσει να συνεχίσεις να ακούς τη μουσική σου κανονικά.

Θα ανοίξεις το YouTube video και θα πρέπει παράλληλα να πας στην πηγή της μουσικής να τη σταματήσεις ή να την κάνεις mute για να μπορείς να έχεις μόνο τον ήχο από το video. Αφού το δεις, πρέπει να επιστρέψεις πίσω στην πηγή της μουσικής και να το επαναφέρεις ξανά.

Τις πρώτες 2-3 φορές δε βλέπεις το πρόβλημα. Όταν όμως η ίδια διαδικασία γίνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας η υπομονή εξαντλείται και γίνεται όλο και πιο σπαστικό. Ναι, μπορεί να φαίνεται χαζό αλλά δε παύει να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

Στο τέλος, αυτό που γίνεται είναι είτε να συνεχίζεις να ακούς μουσική και αφήνεις τα video να περιμένουν είτε να σταματάς τη μουσική τελείως για να μη μπεις ξανά στην ίδια διαδικασία όταν βάλεις να παίξει ένα YouTube video, ένα κομμάτι στο SoundCloud, κλπ. την επόμενη φορά.

Και όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαλάει το όποιο “flow” είχες τη δεδομένη στιγμή γιατί αναλώνεσαι στο να ασχολείσαι με πράγματα που θα έπρεπε να γίνονται αυτόματα. Εκτός από Facebook, Twitter, YouTube, το εντάσσω στην ίδια κατηγορία με τους “περισπασμούς” όταν δουλεύεις.

Youtube

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 2-3 εφαρμογές που υπόσχονται να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα κάνοντας mute αυτόματα μία από τις πηγές ήχου αλλά δυστυχώς είτε είναι σε alpha φάση είτε δε λειτουργούν καθόλου καλά.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατά κάποιο τρόπο για να αυτοματοποιηθεί η όλη διαδικασία είναι να αλλάζει ο ήχος ανάλογα με το focus του χρήστη ενώ η βασική πηγή (πχ. Spotify, media player, κλπ.) να μπαίνει σε mute mode και να επανέρχεται αυτόματα αν δεν υπάρχει άλλη πηγή ήχου. Maximum: 1 κλικ από τον χρήστη.

Θεωρώ ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει λυθεί ακόμη είναι η πολυπλοκότητα του προβλήματος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά για να βγει ένα αρμονικό αποτέλεσμα που θα δουλεύει σωστά. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μπορεί να επιλυθεί σωστά σε ένα desktop περιβάλλον σε σύγκριση με iOS, Android, Windows που τα πράγματα είναι σαφώς πιο “απλοποιημένα”.

Αν και δεν είμαι developer, πιστεύω ότι για να θεωρηθεί μια εφαρμογή πετυχημένη θα πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα μόλις το διάβασες παραπάνω.

Αν είσαι developer και ψάχνεις ιδέα για το επόμενο σου project, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*