Ένα από τα πολυαναμενόμενα νέα χαρακτηριστικά των Windows 8, που συναντήσαμε αρχικά στην έκδοση Developer Preview και είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους με την έκδοση Consumer Preview, είναι το Windows Store, το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Microsoft. Όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα app stores στα αντίπαλα στρατόπεδα, το Windows Store θα αποτελεί έναν ενιαίο χώρο από όπου θα μπορείτε να εγκαταστήσετε, δωρεάν ή επί πληρωμή, Metro εφαρμογές επεκτείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του νέου λειτουργικού.
Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Windows Store που θα συναντήσετε στην έκδοση Consumer Preview των Windows 8.
Προς το παρόν, μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο δωρεάν εφαρμογές στον υπολογιστή σας ωστόσο στην τελική έκδοση του λειτουργικού θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εφαρμογών, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα της δοκιμαστικής περιόδου για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Προφανώς, για να χρησιμοποιήσετε το Windows Store θα χρειαστείτε ένα Microsoft λογαριασμό (Windows Live ID), αν δεν έχετε ήδη, τον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε κατά την εγκατάσταση των Windows 8 είτε αργότερα μέσω της αντίστοιχης ιστοσελίδας.
Μόλις ανοίξετε το Windows Store θα παρατηρήσετε ότι η εμφάνιση βασίζεται εξ ολοκλήρου στο νέο Metro UI με αρκετά tiles εφαρμογών σε διαφορετικά μεγέθη χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες. Μία διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα app stores είναι το γεγονός ότι το scrolling μεταξύ των κατηγοριών και των εφαρμογών γίνεται οριζόντια και όχι κάθετα, όπως προφανώς θα είχατε συνηθίσει, χωρίς όμως να αποτελεί πρόβλημα στην πλοήγηση ειδικά μόλις εξοικειωθείτε με τη νέα εμφάνιση του λειτουργικού.
Αρχικά εμφανίζεται το Spotlight προβάλλοντας ορισμένες προτεινόμενες εφαρμογές που ίσως να σας ενδιαφέρουν καθώς και 4 μαζικές κατηγορίες εφαρμογών Top Paid, Top Free, All stars και New Releases για μια σύντομη ματιά στις καλύτερες εφαρμογές.
Καθώς μετακινήστε προς τα δεξιά θα δείτε όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες εφαρμογών: Games, Social, Entertainment, Photos, Music & Videos, Books & Reference, News & weather, Food & Dining, Shopping, Travel, Finance, Productivity, Tools, Security. Η λίστα των εφαρμογών ακολουθεί το ίδιο μοτίβο δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση την τιμή, την ημερομηνία κυκλοφορίας ή την αντίστοιχη υποκατηγορία.
Κάνοντας κλικ σε μία από τις διαθέσιμες εφαρμογές μπορείτε να δείτε αρκετές λεπτομέρειες όπως μία σύντομη περιγραφή, εικόνες, χαρακτηριστικά, βαθμό αξιολόγησης (ratings), δικαιώματα, υποστηριζόμενες γλώσσες, απαιτήσεις συστήματος κλπ., και προφανώς την επιλογή να την εγκαταστήσετε, να τη δοκιμάσετε ή να την αγοράσετε.
Η εγκατάσταση και η ενημέρωση των εγκατεστημένων εφαρμογών πραγματοποιούνται φυσικά μέσω του Windows Store εμφανίζοντας την αντίστοιχη ειδοποίηση στο tile της Έναρξης. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε το χειροκίνητο έλεγχο των ενημερώσεων σε περίπτωση που το επιθυμείτε. Από την άλλη μεριά, δεν ισχύει το ίδιο σε περίπτωση που θελήσετε να απεγκαταστήσετε μία εφαρμογή αφού η διαδικασία θα χρειαστεί να γίνει είτε μέσω του Start είτε από τη λίστα εμφάνισης όλων των εφαρμογών (All apps).
Στις παραπάνω εικόνες ίσως να παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει κάποιο πεδίο αναζήτησης σε κοινή θέα μέσα στο Windows Store. Φυσικά και υπάρχει και θα το βρείτε ανοίγοντας τα Charms στη δεξιά πλευρά της οθόνης του υπολογιστή σας από όπου μπορείτε να αναζητήσετε τις εφαρμογές που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι εφαρμογές που έχετε αγοράσει μέσω του Windows Store μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έως 5 υπολογιστές ή συσκευές με τον ίδιο Microsoft λογαριασμό, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα συγχρονισμού της άδειας χρήσης κάθε εφαρμογής.
Αν και ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών είναι αρκετά μικρός αυτή τη στιγμή για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του Windows Store, ωστόσο αποτελεί μία αρκετά θετική εξέλιξη του νέου λειτουργικού δίνοντας ακόμα περισσότερες επιλογές και δυνατότητες στον τελικό χρήστη μέσα από ένα όμορφο και καθαρό design.
Be the first to comment