Πώς να ελευθερώσετε χώρο σε iPhone και iPad με iOS 11

Έχετε ένα iPhone ή iPad παλαιότερης γενιάς με χωρητικότητα τα 16 GB μόνο; Ο ελεύθερος χώρος είναι μόνο λίγα MB ή έστω GB; Σας καταλαβαίνω, αλήθεια. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μου 16 GB iPad Mini 2.

Με το iOS 11, η Apple έφερε ένα νέο χαρακτηριστικό που θα βοηθήσει λιγάκι να ελευθερώσουμε χώρο στο iPhone και το iPad. Το λεγόμενο ‘offload apps’. Πώς λειτουργεί; Είναι απλό.

Πώς λειτουργεί η απεγκατάσταση (offload) των εφαρμογών στο iOS 11

Στην ουσία, μπορείτε να απεγκαταστήσετε (offload) μία εφαρμογή χωρίς όμως να διαγραφούν τα ήδη αποθηκευμένα δεδομένα της εφαρμογής. Έτσι, όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Facebook, θα χρειαστεί απλά να το κατεβάσετε από το App Store και τα αποθηκευμένα δεδομένα σας θα είναι ήδη εκεί χωρίς να τα ξανακατεβάσετε.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε το Evernote, μία δημοφιλής εφαρμογή σημειώσεων. Η εγκατάσταση της εφαρμογής καταλαμβάνει 300 MB και τα δεδομένα που έχετε αποθηκεύσει, καθώς χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, είναι στα 100 MB (τα νούμερα είναι τυχαία). Απεγκαθιστώντας το Evernote από το iPhone ή το iPad, εξοικονομείτε αυτά τα 200 MB. Τα 100 ΜΒ των δεδομένων σας παραμένουν στη θέση τους.

Όταν εγκαταστήσετε το Evernote ξανά, θα χρειαστεί να κατεβάσετε μόνο την εφαρμογή καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα χωρίς να χρειαστεί να τα ξανακατεβάσετε.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα εξοικονόμησης χώρου λειτουργεί με δύο τρόπους. Είτε με τη χειροκίνητη απεγκατάσταση (offload) των εφαρμογών που θα επιλέξετε, είτε με την αυτόματη απεγκατάσταση αφήνοντας το iOS 11 να απεγκαταστήσει τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε συχνά.

Πώς να απεγκαταστήσετε (offload) μία εφαρμογή χειροκίνητα

Ανοίξτε τις ρυθμίσεις, μεταβείτε στην κατηγορία Γενικά (General) και έπειτα στην ενότητα Χώρος στο iPhone/iPad (iPhone/iPad Storage). Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει η λίστα των εφαρμογών.

Πώς να ελευθερώσετε χώρο σε iPhone και iPad με iOS 11

Εδώ βλέπετε πόσο χώρο καταλαμβάνουν οι εγκατεστημένες εφαρμογές μαζί με τα υπόλοιπα δεδομένα (φωτογραφίες, μουσική, email, βιβλία, κλπ.).

Στο κάτω μέρος, θα βρείτε τη λίστα όλων των εφαρμογών του iPhone ή iPad σας εμφανίζοντας το συνολικό χώρο στα δεξιά. Πατήστε σε μία εφαρμογή που θέλετε να απεγκαταστήσετε. Στο παράδειγμά μας, θα χρησιμοποιήσουμε το Evernote.

Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, το μέγεθος της εφαρμογής είναι 104 MB ενώ τα αποθηκευμένα δεδομένα είναι μόλις 2 MB. Για να απεγκαταστήσετε την εφαρμογή πατήστε στην επιλογή Απεγκατάσταση εφαρμογής (Offload app) και επιβεβαιώστε την ενέργειά σας πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή που θα εμφανιστεί αμέσως μετά.

Πώς να ελευθερώσετε χώρο σε iPhone και iPad με iOS 11

Να σημειώσω ότι αν θέλετε να διαγράψετε τόσο την εφαρμογή όσο και τα δεδομένα τελείως από το iPhone ή το iPad σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Διαγραφή εφαρμογής (Delete App). Ωστόσο, αν θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε στο μέλλον, θα πρέπει να την εγκαταστήσετε εκ νέου από το App Store.

Αφού έχετε απεγκαταστήσει την εφαρμογή, το εικονίδιο της θα συνεχίσει να εμφανίζεται στην home screen. Ωστόσο, δίπλα από το όνομα θα υπάρχει ένα συννεφάκι που σημαίνει ότι θα πρέπει να την κατεβάσετε ξανά για να την χρησιμοποιήσετε.

Πώς να ελευθερώσετε χώρο σε iPhone και iPad με iOS 11

Αυτόματη απεγκατάσταση εφαρμογών

Αντί να κάνετε αυτή τη διαδικασία χειροκίνητα για κάθε εφαρμογή, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αυτόματη απεγκατάσταση εφαρμογών έτσι ώστε το iPhone ή το iPad σας να το κάνει για εσάς. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται όταν ο διαθέσιμος χώρος στη συσκευή είναι μικρός και θα απεγκαθιστά μόνο τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε συχνά.

Από τις ίδιες ρυθμίσεις (Γενικά – Χώρος στο iPhone/iPad) που είδαμε προηγουμένως, πατήστε στην επιλογή Ναι (Enable) της ενότητας Απεγκατάσταση αχρησιμοποίητων εφαρμογών (Offload unused apps).

Για να απενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να μπείτε στην κατηγορία iTunes και App Store των ρυθμίσεων, πατώντας στον αντίστοιχο διακόπτη.

Αυτό ήταν. Και σε αυτή την περίπτωση, το εικονίδιο μιας εφαρμογής θα συνεχίσει να εμφανίζεται στην home screen με το αντίστοιχο συννεφάκι στα αριστερά.

Τέλος, από το ίδιο σετ ρυθμίσεων μπορείτε να επιλέξετε το αυτόματο ανέβασμα των φωτογραφιών σας στο iCloud, τον έλεγχο μεγάλων αρχείων που υπάρχουν στο iPhone και το iPad έτσι ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να τα διαγράψετε.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*