iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Οι τακτικοί αναγνώστες του Techster.gr θα έχουν καταλάβει ότι είμαι χρήστης και κάτοχος Windows Phone smartphone και Windows 8.1 από προσωπική μου επιλογή. Εδώ και λίγες ημέρες είμαι πλέον κάτοχος του iPad Mini 2 με Retina Display.

Ακολουθούν οι πρώτες μου εντυπώσεις για το νέο mini tablet της Apple και την μετάβαση από τα Windows στο iOS 7. Θετικές, αρνητικές και κάπου στο ενδιάμεσο.

Retina Display, χαίρεσαι να την κοιτάζεις

iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η οθόνη Retina καταφέρνει να κλέψει την πρώτη εντύπωση με τα πλούσια και ζωντανά χρώματα χωρίς να φαίνεται το παραμικρό ίχνος από pixels ακόμη και όταν φέρεις τα μάτια σου τόσο κοντά σε απόσταση αναπνοής. Η αναπαραγωγή video αλλά και το διάβασμα βιβλίων ή ιστοσελίδων είναι σκέτη απόλαυση. Η απόκριση της είναι ικανοποιητική τις περισσότερες φορές, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει με το πάτημα του δαχτύλου, ιδιαίτερα σε σημεία που απαιτούν περισσότερη ακρίβεια.

Νέος δυνατός Α7 επεξεργαστής έτοιμος για όλα

Έπειτα από λίγη ώρα με το iPad mini 2, αρχίζει να φαίνεται η δύναμη του νέου Α7 επεξεργαστή που δείχνει ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά τόσο στο άνοιγμα των εφαρμογών, την παράλληλη εγκατάσταση, στο multitasking αλλά και στη γενικότερη χρήση του tablet. Σε συνδυασμό με την οθόνη Retina η αναπαραγωγή HD περιεχομένου είναι απολαυστική χωρίς κολλήματα.

Μικρό μέγεθος αλλά κάπως βαρύ

Το iPad Mini 2 είναι ιδανικό για ευκολότερη μεταφορά χάρη στο μικρό μέγεθος της οθόνης και στο βάρος που ανέρχεται στα 331 γραμμάρια. Αν και η αίσθηση στο χέρι είναι καλή, το βάρος του φαίνεται να αυξάνεται όσο το κρατάς στο ένα χέρι. Η αλήθεια είναι ότι θα το προτιμούσα λίγο πιο ελαφρύ ώστε να μη χρειάζεται η εναλλαγή χεριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Επίσης, το μεταλλικό πίσω μέρος του iPad Mini, αν και προσδίδει ωραία εμφάνιση στη γενική εικόνα του tablet, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά βολικό καθώς η γυαλιστερή του επιφάνεια σου δίνει την αίσθηση ότι θα γλιστρήσει από τα χέρια σου. Ίσως μια προστατευτική θήκη να βελτιώνει την κατάσταση.

Ικανοποιητικά ηχεία και κάμερα για φωτογραφίες, video και Facetime

iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Τα ηχεία του iPad Mini 2 καταφέρνουν να αναπαράγουν ικανοποιητικά τόσο την αγαπημένη σας μουσική όσο και τα video χωρίς να κουράζουν με τον κλασικό ήχο σαν «ραδιοφωνάκι» που έχουμε συνηθίσει σε αρκετά ανταγωνιστικά tablets. Οι δύο κάμερες, μπρος και πίσω, λειτουργούν επίσης ικανοποιητικά τόσο για φωτογραφίες, video αλλά και video κλήσεις κυρίως σε περιβάλλον με πλούσιο φωτισμό.

Μπαταρία για όλη την ημέρα

iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Έπειτα από εκτεταμένη και πολύωρη χρήση του iPad Mini 2 την πρώτη ημέρα, η μπαταρία αποτελεί σίγουρα ένα από τα ιδιαίτερα θετικά σημεία. Αν και δεν έχω συγκρατήσει ακριβώς τη διάρκεια της μπαταρίας από μία πλήρη φόρτιση έως το σβήσιμο, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα χρειαστεί να το φορτίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και αν το WiFi παραμένει μόνιμα σε λειτουργία.

Ως συνολική εικόνα και αίσθηση το hardware του iPad Mini 2, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του μέρος, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

iOS 7, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ως χρήστης των Windows, η σύγκριση του iOS 7 με τα Windows 8.1, τόσο στις επιμέρους λειτουργίες όσο και στη συνολική εμπειρία χρήσης του λειτουργικού, είναι αναπόφευκτη.

Σε γενικές γραμμές η αίσθηση του iOS 7 από την πρώτη στιγμή μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Κατανοητό και όμορφο περιβάλλον με αρκετές δόσεις παραξενιάς σε ορισμένα σημεία που σου δίνουν την αίσθηση ότι οι developers/designers έχουν αφήσει τη δουλειά στη μέση και πήγαν για καφέ.

Θα εστιάσω κυρίως σε σημεία που μου έκαναν -όχι και τόσο καλή- εντύπωση με την πρώτη αναλυτική ματιά στο iOS 7.

Τα εικονίδια με κοιτάζουν, μου λείπουν ήδη τα live tiles

iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Όντας κάτοχος Windows Phone και Windows 8.1 PC έχω συνηθίσει να βλέπω τα live tiles στην κεντρική οθόνη με πληροφορίες που με ενδιαφέρουν χωρίς, πολλές φορές, να χρειαστεί να ανοίξω την εκάστοτε εφαρμογή για να δω περισσότερα. Δυστυχώς, στο iOS 7 αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Ενδεχομένως να φαίνεται παράξενο ή και αστείο, αλλά τα ακούνητα εικονίδια στην κεντρική οθόνη του iPad Mini μου δίνουν την αίσθηση ότι απλά με «κοιτάζουν» χωρίς να μπορούν να μιλήσουν. Η μόνη δραστηριότητα είναι να εμφανίζουν τον αριθμό των ειδοποιήσεων, αλλά γιατί να πρέπει να ανοίξω την εφαρμογή για να δω αν με ενδιαφέρει ή όχι;

Multitasking υπάρχει αλλά μόνο στα χαρτιά

Αν ως multitasking εννοούμε ότι οι εφαρμογές θα συνεχίσουν να τρέχουν και να εμφανίζουν push notifications ενώ χρησιμοποιούμε μία άλλη εφαρμογή τότε ναι, το iOS 7 υποστηρίζει multitasking. Αλλά ως εκεί.

Δε μπορώ να συνηθίσω αλλά και να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πατήσω διπλό tap στο κεντρικό κουμπί για να μεταφερθώ σε μία άλλη ανοιχτή εφαρμογή ή γιατί να κάνω ξανά την ίδια διαδικασία για να κλείσω μία εφαρμογή που δε χρειάζομαι πλέον. Ίσως να είμαι συνηθισμένος από τα Windows 8.1 που αυτές οι ενέργειες γίνονται με μία κίνηση χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

iPad Mini 2 με Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Εκτός από τα δύο παραπάνω «αρνητικά» που έχω εντοπίσει, θεωρώ ότι το iOS 7 ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις ενός χρήστη και στις δικές μου. Control και Notification Center αλλά και οι επιμέρους ρυθμίσεις συμβάλλουν θετικά στην παραμετροποίηση του iPad Mini 2 στις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Το App Store διαθέτει μία τεράστια γκάμα εφαρμογών για όλα τα γούστα, οι προεγκατεστημένες σε συνδυασμό με τις δωρεάν εφαρμογές που προσφέρει η Apple σε όλους τους κατόχους iPad Mini 2 και iPad Air αποτελούν μια καλή βάση για να ξεκινήσετε.

Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις με το νέο mini tablet της Apple. Όπως είναι λογικό, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την τελική μου άποψη για το συγκεκριμένο προϊόν, αυτό είναι θέμα για ξεχωριστό post.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία από τις καλύτερες προτάσεις αγοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι είναι η μοναδική ή η καλύτερη. Αυτό το κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του σύμφωνα με την τσέπη και τις ανάγκες που θέλει να καλύψει. Προσωπικά, είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την πρόσφατη αγορά του iPad Mini Retina Display, ωστόσο δεν έχω πεισθεί ακόμη ότι θα με καλύψει πλήρως.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*