Το τέλος των Windows XP, τι σημαίνει αυτό για σένα

Η υποστήριξη της Microsoft για τα Windows XP SP3 έληξε. Τι σημαίνει αυτό για όλους εσάς που συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP;

8 Απριλίου 2014, είναι η ημερομηνία που η Microsoft σταματά για πάντα την υποστήριξη των Windows XP με Service Pack 3. Το γερασμένο λειτουργικό που αγαπήθηκε από πολλούς θα αποτελεί πλέον μια γλυκιά ανάμνηση.

Τα Windows XP είναι πλέον 12 ετών. 12 τεχνολογικά χρόνια είναι σχεδόν μια αιωνιότητα. Οι εποχές, οι απαιτήσεις και τα standards έχουν αλλάξει δραστικά από την εποχή που κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση των Windows XP. Ωστόσο, το ποσοστά χρήσης του λειτουργικού μέχρι και σήμερα είναι ακόμη υψηλά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα Windows XP έχουν ακόμη ένα σημαντικό μερίδιο στην πίτα των λειτουργικών συστημάτων παγκοσμίως που ξεπερνά το 20%.

Το τέλος των Windows XP, τι σημαίνει αυτό για σένα

Με αφορμή τη λήξη υποστήριξης των Windows XP από τη Microsoft συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ενδεχομένως να έχετε και να κατανοήσετε καλύτερα τι σημαίνει αυτό για τον υπολογιστή σας.

Πότε λήγει η υποστήριξη των Windows XP;

Η καταληκτική ημερομηνία λήξης της υποστήριξης των Windows XP έχει οριστεί στις 8 Απριλίου 2014. Από τις 9 Απριλίου και έπειτα, η Microsoft δε θα παρέχει πλέον διορθώσεις σε bugs, ενημερώσεις ασφαλείας, κλπ.

Τι σημαίνει η λήξη υποστήριξης των Windows XP;

Στις 8 Απριλίου 2014 η Microsoft επέλεξε να σταματήσει την υποστήριξη για τα Windows XP. Αυτό σημαίνει ότι θα διακοπούν για πάντα η τεχνική υποστήριξη, η διάθεση νέων ενημερώσεων ασφαλείας και βελτιώσεων για το λειτουργικό σύστημα. Μετά από αυτή την ημερομηνία οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη για τα Windows XP από τη Microsoft θα χρειαστεί να υπογράψουν ένα CSA (Custom Support Agreement) μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων ή οργανισμών και φυσικά ιδιαίτερα δαπανηρό.

Θα σταματήσουν να λειτουργούν οι υπολογιστές με Windows XP;

Όλοι οι υπολογιστές με Windows XP θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά όπως και πριν με τη διαφορά ότι πλέον δε θα υπάρχουν νέες ενημερώσεις από το Windows Update. Αν και για τους περισσότερους η απάντηση είναι περισσότερο από προφανής, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ορισμένοι λανθασμένα πιστεύουν ακόμη ότι δε θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους μετά τις 8 Απριλίου.

Τι θα συμβεί με τις ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows XP;

Η Microsoft δε θα παρέχει νέες ενημερώσεις ασφαλείας για το λειτουργικό μέσω του Windows Update για κενά ασφαλείας που ενδεχομένως να ανακαλυφθούν μετά τη λήξη της υποστήριξης. Από την άλλη μεριά, το Microsoft Security Essentials, το δωρεάν antivirus της Microsoft θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows XP μέχρι τις 14 Ιουλίου 2015.

Λήγει η υποστήριξη και για το Windows XP Mode των Windows 7;

Η υποστήριξη για το Windows XP Mode που είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις Professional και Ultimate των Windows 7 θα λήξει και αυτό με τη σειρά του στις 8 Απριλίου. Το virtual machine των Windows XP μέσα από το περιβάλλον των Windows 7 αποτελεί μία κανονική έκδοση του λειτουργικού και δε χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης σε καμία περίπτωση.

Θα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα Windows XP μετά τη λήξη της υποστήριξης;

Είναι ένα ερώτημα που ενδεχομένως να απασχολεί αυτούς που δεν έχουν στα άμεσα σχέδια τους να αναβαθμίσουν τους υπολογιστές σε νεότερο λειτουργικό. Η ενεργοποίηση μιας νέας εγκατάστασης των Windows XP θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τη λήξη υποστήριξης της Microsoft.

Θα είναι διαθέσιμες όλες οι ενημερώσεις για τα Windows XP;

Οι υπολογιστές που δε διαθέτουν ακόμη όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις των Windows XP θα έχουν τη δυνατότητα λήψης και εγκατάστασης τους ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης της υποστήριξης. Προφανώς, δε θα είναι διαθέσιμες νέες ενημερώσεις για τα Windows XP όπως αναφέραμε παραπάνω, ωστόσο θα μπορείτε να εγκαταστήσετε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις που έχουν κυκλοφορήσει έως τις 8 Απριλίου 2014 χωρίς κανένα περιορισμό.

Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η αναβάθμιση από τα Windows XP σε νεότερο λειτουργικό;

Με ποσοστό πάνω από το 20%, τα Windows XP αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι για αρκετούς. Αν και το ποσοστό είναι προφανώς μεγαλύτερο σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι λόγοι που δεν έχουν αναβαθμιστεί οι υπολογιστές στα Windows 7 ή Windows 8.1 ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Το οικονομικό κομμάτι τόσο στην αναβάθμιση των αδειών για τα Windows όσο και την αγορά ή αναβάθμιση του hardware αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις, η απαίτηση των Windows XP για ορισμένες εφαρμογές μιας επιχείρησης, η εκπαίδευση των υπαλλήλων για νεότερη έκδοση, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που μια επιχείρηση δεν έχει αναβαθμίσει ακόμη το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών της.

Αν εργάζεστε σε επιχείρηση και σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τους υπολογιστές σας στα Windows 7, αποκτήστε δωρεάν το βοηθητικό εγχειρίδιο Windows 7 Deployment από το Techster.gr για να γλυτώσετε χρόνο και χρήμα εγκαθιστώντας μαζικά τα Windows 7 σε όλους τους υπολογιστές.

Χρησιμοποιείτε ακόμη τα Windows XP στο σπίτι/εργασία ή έχετε αναβαθμιστεί σε νεότερη έκδοση των Windows;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*