Windows 10, updates δύο ταχυτήτων για οικιακούς χρήστες και επιχειρήσεις

Ένας νέος τρόπος ενημερώσεων έρχεται για τις νέες εκδόσεις και την προσθήκη χαρακτηριστικών στα Windows 10 για οικιακούς χρήστες και επιχειρήσεις.

Τα Windows 10 θα είναι η τελευταία «μεγάλη» έκδοση του λειτουργικού που θα κυκλοφορήσει, μη περιμένετε Windows 11, Windows 12, κλπ. Η Microsoft σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις, η προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και αλλαγών στην εμφάνιση του λειτουργικού τόσο στο οικιακό όσο και το εταιρικό περιβάλλον των επιχειρήσεων που οι συνθήκες είναι πιο κρίσιμες.

Μικρότερα updates σε τακτικά χρονικά διαστήματα

Το σενάριο έχει ως εξής. Τα Windows 10 θα είναι η βασική έκδοση και πάνω σε αυτή αναμένεται να προστίθενται νέα χαρακτηριστικά σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα. Μέχρι την κυκλοφορία των Windows 8, η κυκλοφορία νέας έκδοσης γινόταν κάθε 3 χρόνια περίπου. Τα πρώτα σημάδια των τακτικών ενημερώσεων το είδαμε να συμβαίνει με τα Windows 8.1 και Windows 8.1 Update που οι νέες εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου και έξι μηνών αντίστοιχα από την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού.

Updates δύο ταχυτήτων για οικιακούς χρήστες και επιχειρήσεις στα Windows 10

Θα υπάρχουν τρία είδη μεθόδων ενημερώσεων σε νέες εκδόσεις, η μέθοδος Opt-in, η μέθοδος Lock-down και μία ενδιάμεση μέθοδος που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Businesses will be able to opt-in to the fast-moving consumer pace, or lock-down mission critical environments to receive only security and critical updates to their systems. via

Opt-in: Σε αυτή τη μέθοδο οι ενημερώσεις για τα Windows 10 θα διατίθενται σε πιο γρήγορο ρυθμό, δηλαδή τη στιγμή που κυκλοφορούν από τη Microsoft, όπως για παράδειγμα σε κάθε Patch Tuesday. Η μέθοδος Opt-in θα περιλαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας, διορθώσεις καθώς επίσης νέα χαρακτηριστικά και ενημερώσεις για τα Windows. Όπως ισχύει και σήμερα, οι οικιακοί χρήστες θα συγκαταλέγονται αυτόματα στην μέθοδο Opt-in ενώ παράλληλα «τολμηρές» επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτή τη μέθοδο ενημερώσεων.

Lock-down: Η μέθοδος lock-down στοχεύει τις επιχειρήσεις, εκεί που όλοι γνωρίζουμε ότι οι ενημερώσεις προκαλούν πονοκέφαλο στους system administrators λόγω των κρίσιμων συνθηκών. Σε αυτή τη μέθοδο θα διατίθενται μόνο ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις ενώ δε θα συμπεριλαμβάνονται τα νέα χαρακτηριστικά των μεταγενέστερων εκδόσεων. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα από ασυμβατότητες, κλπ., μέσω των ενημερώσεων που θα προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά στα Windows ενώ παράλληλα συνεχίζουν να προστατεύονται από τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Βέβαια, θα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης των νέων χαρακτηριστικών όποτε κρίνεται απαραίτητο καθώς οι ενημερώσεις θα λαμβάνονται κανονικά από τους WSUS servers.

Τρίτη μέθοδος: Για την τρίτη μέθοδο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα χαρακτηριστικά της, ωστόσο θα αποτελεί ένα ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ των μεθόδων Opt-in και Lock-down εξυπηρετώντας επιχειρήσεις που αναζητούν μία μέση λύση. Μία πιθανή υλοποίηση είναι να υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τη μέθοδο Opt-in για ένα μέρος υπολογιστών και τη μέθοδο Lock-down για το υπόλοιπο μέρος υπολογιστών, ωστόσο αυτό αποτελεί απλά μια εικασία.

Αν έχετε ασχοληθεί έστω κάποια στιγμή με τη διαχείριση ενημερώσεων στους υπολογιστές μιας επιχείρησης καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για τη Microsoft και ίσως έτσι μειωθεί ο πονοκέφαλος των ενημερώσεων και αναβαθμίσεων σε νεότερες εκδόσεις των Windows. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το υλοποιήσει η Microsoft τους επόμενους μήνες μέχρι την τελική έκδοση των Windows 10 και της νέας έκδοσης του Windows Server.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*