Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Start menu που συναντήσαμε στην έκδοση Technical Preview των Windows 10.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, η Microsoft επαναφέρει το Start menu (ή το μενού Έναρξη, αν προτιμάτε) στα Windows 10 με αρκετές νέες δυνατότητες σε σχέση με πριν και ποικίλους τρόπους παραμετροποίησης σύμφωνα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Ας δούμε αναλυτικότερα τις δυνατότητες που προσφέρει το Start menu όπως το είδαμε στην έκδοση Technical Preview των Windows 10.

Το νέο Start menu των Windows 10

Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, το Start menu αποτελείται από δύο βασικά πλαίσια που θυμίζουν από τη μια τα Windows 7 και από την άλλη την οθόνη Έναρξης των Windows 8/8.1.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Στο επάνω αριστερό μέρος εμφανίζεται ο λογαριασμός χρήστη με τις απαραίτητες ενέργειες που υπήρχαν και στην οθόνη Έναρξης όπως Αλλαγή φωτογραφίας, Κλείδωμα και Αποσύνδεση.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Στα δεξιά, βρίσκονται πλέον οι ρυθμίσεις ελέγχου για τη μετάβαση του υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής, τερματισμό λειτουργίας και επανεκκίνηση. Τουλάχιστον, τώρα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πώς να κλείσετε τον υπολογιστή σας.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η ενότητα με τις Γρήγορες συνδέσεις (Quick links), δηλαδή με τοποθεσίες και συνδέσμους σε ρυθμίσεις, φακέλους, κλπ. Ως προεπιλογή εμφανίζονται οι επιλογές Documents, Pictures, PC Settings και File Explorer. Υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε ακόμη περισσότερες επιλογές σε αυτή την ενότητα μέσα από τις ρυθμίσεις του Start menu που θα δούμε παρακάτω.

Στη συνέχεια, υπάρχει η λίστα Most Recently Used, δηλαδή των εφαρμογών που έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα. Η λίστα ανανεώνεται αυτόματα σύμφωνα με τη δική σας χρήση και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσετε χειροκίνητα μια εφαρμογή. Ωστόσο, πατώντας δεξί κλικ και έπειτα Remove from this list μπορείτε να αφαιρέσετε ένα αντικείμενο από τη λίστα.

Να σημειώσω ότι τόσο στη λίστα γρήγορων συνδέσεων όσο και στη λίστα Most Recently Used υπάρχει η δυνατότητα των jump lists, όπως στα Window 7, δηλαδή επιπλέον εξατομικευμένες επιλογές ανάλογα με την εφαρμογή.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

All apps. Εδώ εμφανίζονται όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές του υπολογιστή σας, τόσο οι desktop όσο και οι Windows Store apps, όπως ακριβώς είχατε συνηθίσει στα Windows 7.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Search. Το πεδίο της αναζήτησης προσφέρει γρήγορη εύρεση αρχείων και εφαρμογών τοπικά στον υπολογιστή καθώς επίσης και τη δυνατότητα απευθείας αναζήτησης στο web με τη βοήθεια του Bing.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Πατώντας σε μία αναζήτηση μέσω web ανοίγει αυτόματα ένα νέο παράθυρο που εμφανίζει τα αποτελέσματα που βρέθηκαν στον Bing και έπειτα πατώντας σε ένα σύνδεσμο ανοίγει αυτόματα στον προεπιλεγμένο browser. Εδώ, καλό θα ήταν να μην υπάρχει το ενδιάμεσο στάδιο του παραθύρου και να ανοίγει αυτόματα στον browser.

Η μοντέρνα ενότητα του Start menu

Όπως ανέφερα παραπάνω, στα δεξιά του Start menu εμφανίζονται τα tiles των Windows Store εφαρμογών με δυνατότητες αλληλεπίδρασης όπως ακριβώς συνέβαινε στην οθόνη Έναρξης.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Πατώντας δεξί κλικ σε ένα tile μπορούμε να το αφαιρέσουμε από το Start menu, να το προσθέσουμε στη γραμμή εργασιών (taskbar), να απεγκαταστήσουμε απευθείας την εφαρμογή, να αλλάξουμε το μέγεθος του tile και να (απ)ενεργοποιήσουμε τις αυτόματες ενημερώσεις των live tiles. Επίσης, με ένα απλό drag-n-drop μπορούμε να μετακινήσουμε τα tiles στη θέση που επιθυμούμε. Εκτός από τις εφαρμογές του Windows Store μπορείτε να καρφιτσώσετε φακέλους, desktop εφαρμογές καθώς επίσης και τον Κάδο Ανακύκλωσης.

Μία νέα δυνατότητα εδώ είναι η δημιουργία συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας με το σύρσιμο ενός tile στον κενό χώρο του desktop.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Αλλαγή μεγέθους του Start menu

Ακόμη μία νέα δυνατότητα του Start menu είναι η αυξομείωση του μεγέθους για να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας. Μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού στην επάνω πλευρά μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του Start menu και, όπως είναι προφανές, η εμφάνιση του προσαρμόζεται ανάλογα. Η αλλαγή φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Αλλαγή χρωματισμών του Start menu

Μέσα από τις ρυθμίσεις εξατομίκευσης (δεξί κλικ – Personalize) μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα των παραθύρων και του Start menu για να ταιριάζει καλύτερα τόσο στο φόντο όσο και στην αισθητική σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε βασικούς χρωματισμούς ή να ενεργοποιήσετε την αυτόματη αλλαγή χρώματος ανάλογα με το φόντο που έχετε επιλέξει.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Κρυφό μενού για γρήγορη πρόσβαση

Το κρυφό μενού επιλογών που είδαμε για πρώτη φορά στα Windows 8 συνεχίζει τη χρήσιμη λειτουργία του και στα Windows 10 και είναι διαθέσιμο πατώντας δεξί κλικ στο εικονίδιο του Start menu.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Ρυθμίσεις του Start menu

Πατώντας δεξί κλικ στον κενό χώρο του Start menu, έπειτα στην επιλογή Properties θα βρείτε τις ρυθμίσεις στην καρτέλα Start menu. Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, εδώ μπορείτε να επιλέξετε αν θα χρησιμοποιείτε το μενού Έναρξη ή την οθόνη Έναρξης, την εμφάνιση πρόσφατων αρχείων και εφαρμογών ορίζοντας παράλληλα τον αριθμό τους καθώς επίσης και την άμεση απαλοιφή όλων των προσωπικών δεδομένων από τα live tiles.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Επιπλέον, πατώντας στο κουμπί Customize μπορείτε να ορίσετε ποιες συνδέσεις, εικονίδια και μενού θα εμφανίζονται στο Start menu για να κρατήσετε μόνο αυτά που θα σας χρησιμεύσουν.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Start menu ξανά όπως στα Windows 7

Με το ξε-καρφίτσωμα όλων των tiles από την ενότητα στα δεξιά μπορείτε να έχετε και πάλι το αγαπημένο σας Start menu όπως το αγαπήσατε στα Windows 7.

Δοκιμάζοντας τα Windows 10: Το Start Menu

Όπως είδατε, η επιστροφή του Start menu είναι γεγονός και προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο των Windows 7 γιατί συνδυάζει χαρακτηριστικά που συναντάμε τόσο το desktop όσο και το μοντέρνο περιβάλλον εργασίας. Βέβαια, για εσάς που έχετε συνηθίσει την οθόνη Έναρξης και την προτιμάτε από το Start menu, υπάρχει λύση και μπορείτε να την επαναφέρετε στα Windows 10.

Πώς σας φαίνεται το Start menu στα Windows 10;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

  1. Καλημέρα. Είχα εγκαταστήσει τα 10 (build 10240, 64βιτ) από αναβάθμιση των 7. Λίγες ημέρες μετά το start button δεν άνοιγε. Το ίδιο συνέβη και με άλλα εικονίδια πιναρισμένα στην τασκ μπαρα . Δοκίμασα διάφορα κόλπα που βρήκα στο ιντερνετ, αλλά τίποτα. Τι μπορεί να είχε συμβεί; Επίσης θα ήθελα σχόλιό σας για τα “φριχτά” εικονίδια των devices & folders των 10 (π.χ σε σχέση με τα αντίστοιχα των 7). Επίσης η εναλλαγή μεταξύ ms account & local account δεν μου έπαιξε σε νετβοοκ (10 σε 32βιτ).
    Αναρωτιέμαι εάν τα προβλήματα αυτά τα έχουν διαπιστώσει και άλλοι και εάν έχουν λυθεί (ή πρόκειται στο μέλλον)
    Σημ. Επανέφερα και στα δύο συστήματα τα 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*