Μεταφράστε τα error codes των Windows

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συναντήσει κατά καιρούς τα γνωστά μηνύματα λάθους-σφάλματος των Windows (error messages), όπου από το πουθενά εμφανίζεται ένα παραθυράκι με το μεγάλο κόκκινο Χ συνοδευόμενο από τον γνωστό ήχο σφάλματος. Στο παράθυρο αυτό βλέπουμε μια ακαταλαβίστικη αλληλουχία από αριθμούς και γράμματα τα οποία είναι στην ουσία τα error codes. (π.χ. 0x232B)

Προφανώς, η πρώτη ενέργεια που κάνουμε, μετά από τα καθιερωμένα μπινελίκια, είναι να ανατρέξουμε στο Google για να βρούμε τι προκάλεσε το εκάστοτε error code.
Για αυτή τη δουλειά υπάρχουν δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία τα οποία παρέχονται δωρεάν και είναι portable (δεν χρειάζονται εγκατάσταση): το Windows Error Code Lookup Tool (γνωστό και ως ErrMsg) και το WELT (Windows Error Lookup Tool).

›Windows Error Code Lookup Tool (ErrMsg)

Το Windows Error Code Lookup Tool (ErrMsg) είναι αρκετά απλό και κατανοητό στην χρήση του. Όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα, πληκτρολογούμε το error code και πατώντας το κουμπί Error Msg “μεταφράζει” το μήνυμα σφάλματος ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε την αιτία που το προκάλεσε. Είναι πλήρες συμβατό με τα Windows 7 (32bit και 64bit) καθώς και με προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Μπορείτε να το κατεβάσετε από πατώντας  εδώ.

›WELT (Windows Error Lookup Tool)

Το WELT κάνει και αυτό την ίδια δουλειά αλλά προσφέρει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως την δυνατότητα να κρατάτε σημειώσεις (notes) για το κάθε error code ξεχωριστά ώστε την επόμενη φορά που θα συναντήσετε το ίδιο error code να μπορείτε να βρείτε την αιτία του σφάλματος συμβουλευόμενοι τις σημειώσεις σας.
Υπάρχουν 3 κατηγορίες σφαλμάτων οι οποίες είναι τα Win32/HRESULTS, NTSTATUS και STOP Errors. Πληκτρολογείτε το error code, επιλέγετε την κατηγορία του error code και πατάτε Enter από το πληκτρολόγιο.
Το δεύτερο αυτό εργαλείο είναι προφανώς για πιο προχωρημένους-advanced χρήστες μιας και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις διαφορετικές κατηγορίες. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*