Χρησιμοποιώντας το Kaspersky Rescue Disk για offline έλεγχο ιών, trojans, κλπ.

Όλοι μας, κατά καιρούς, έχουμε αντιμετωπίσει ιούς, trojans, malware και γενικότερα κακόβουλα προγράμματα που έχουν μολύνει ένα υπολογιστή. Ανάλογα με τον τύπο και το πλήθος αυτών των προγραμμάτων υπάρχουν περιπτώσεις όπου φαίνεται να μην υπάρχει “σωτηρία”, εκτός από την επανεγκατάσταση (format) του λειτουργικού. Φυσικά, αυτή η τακτική θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή, μιας και τις περισσότερες φορές υπάρχουν εργαλεία με τα οποία μπορείτε να καθαρίσετε το μολυσμένο υπολογιστή.

Ένα αρκετά δυνατό εργαλείο είναι το Kaspersky Rescue Disk, το οποίο θα δείτε στη συνέχεια πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για έλεγχο και καθαρισμό κακόβουλων προγραμμάτων. Θα χρειαστεί αρχικά να δημιουργήσετε ένα δίσκο εκκίνησης, είτε σε CD/DVD είτε σε ένα δίσκο USB, και έπειτα να ξεκινήσετε τον έλεγχο από το δίσκο αυτό. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης έγκειται στο γεγονός ότι το Rescue Disk της Kaspersky τρέχει μία ελαφριά έκδοση λειτουργικού, χωρίς να επηρεάζει την υπάρχουσα εγκατάστασή, καθαρίζοντας αποτελεσματικότερα κρίσιμα αρχεία του συστήματος, που σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήταν δυνατό να συμβεί.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Kaspersky Rescue Disk.

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας με το δίσκο εκκίνησης που έχετε δημιουργήσει. Αρχικά, θα δείτε το μήνυμα Press any key to enter the menu, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, στο οποίο θα χρειαστεί να πατήσετε ένα οποιοδήποτε πλήκτρο για να συνεχίσετε. Αν τελειώσουν τα δευτερόλεπτα χωρίς καμία ενέργεια από εσάς τότε θα συνεχίσει η εκκίνηση των Windows κανονικά.

Επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες γλώσσες.

Στο επόμενο βήμα θα χρειαστεί να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης του Kaspersky Rescue Disk, πατώντας το πλήκτρο 1.

Στο μενού επιλογών που θα εμφανιστεί αμέσως μετά, χρησιμοποιήστε τα βελάκια από το πληκτρολόγιο και το Enter για να επιλέξετε την επιλογή Kaspersky Rescue Disk. Graphic Mode, την οποία θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο. Όπως θα δείτε, υπάρχουν περισσότερες επιλογές οι οποίες απευθύνονται κυρίως για πιο προχωρημένους χρήστες σε περίπτωση προβλημάτων της γραφικής έκδοσης.

Αμέσως μετά θα μεταφερθείτε αυτόματα στο κεντρικό περιβάλλον της εφαρμογής, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Πριν αρχίσετε τον έλεγχο καλό θα ήταν να κατεβάσετε όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις για ακόμα πιο μεγάλη πιθανότητα εύρεσης κακόβουλων προγραμμάτων. Δεδομένου ότι ο υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος στο internet, μεταβείτε στην καρτέλα My Update Center και πατήστε στην επιλογή Start update για να ξεκινήσει η ενημέρωση.

Αφού ενημερώσατε την εφαρμογή, μεταβείτε στην καρτέλα Objects Scan, τικάρετε τις τοποθεσίες στις οποίες επιθυμείτε να γίνει ο έλεγχος για κακόβουλα προγράμματα και πατήστε στην επιλογή Start Objects Scan για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ανάλογα με τις τοποθεσίες και τους δίσκους που έχετε επιλέξει για έλεγχο, το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή του διαρκεί από λίγα λεπτά έως και ώρες.

Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα, το Kaspersky Rescue Disk θα σας ζητήσει την άδεια για διαγραφή ή για προσθήκη σε κατάσταση “καραντίντας” (quarantine) όλων των μολυσμένων αρχείων. Μπορείτε να ρυθμίσετε αυτή την επιλογή όπως ακόμα περισσότερες πατώντας στην επιλογή Settings που βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος του κεντρικού παραθύρου.

Αυτό ήταν!

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία μπορείτε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας πατώντας στο κουμπί που βρίσκεται στο κάτω αριστερό άκρο της οθόνης. Επίσης, από το ίδιο σημείο έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ορισμένες επιπλέον επιλογές και ρυθμίσεις όπως File Manager, Web browser, Terminal, Screenshot και Network Setup, τις οποίες ίσως να δούμε σε μελλοντικό άρθρο.

Έχει τύχει να χρησιμοποιήσετε το Kaspersky Rescue Disk για έλεγχο και καθαρισμό κακόβουλων προγραμμάτων στον υπολογιστή σας;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. Δημήτρη καλημέρα,δεν μου δουλεύει offline μπαίνει μέσα μέχρι το Graphic Mode,πριν το κεντρικό περιβάλλον της εφαρμογής, αλλά δεν βλέπει κάρτα δικτύου,μάλλον δεν συνίσταται με wifi σύνδεση..Η μήπως δεν πήγε κάτι άλλο καλά?
    Έχεις υπόψιν σου κάτι ανάλογο να το έχω στο usb για καλό και για κακό??
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Ενδεχομένως να μην αναγνωρίζεται αυτόματα η ασύρματη κάρτα δικτύου, γι’ αυτό καλύτερα να το συνδέσεις με καλώδιο Ethernet που τις περισσότερες φορές δε θα υπάρχει πρόβλημα.

      Όλες οι εταιρείες antivirus προσφέρουν τα αντίστοιχα rescue disks, με το συγκεκριμένο της Kaspersky θα είσαι μια χαρά. Εκτός και αν δε λυθεί το πρόβλημα οπότε μπορείς να δοκιμάσεις και κάποιας άλλης εταιρείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*