Χρησιμοποιώντας το Avira Antivir Rescue System

Πολλές φορές όταν ένας υπολογιστής μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό όπως malware, ιούς, rootkits, κλπ., η ανίχνευση και η εξουδετέρωση τους δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί πάντα από το εκάστοτε εγκατεστημένο antivirus στα Windows. Για το λόγο αυτό, όλες οι γνωστές εταιρείες που κατασκευάζουν antivirus διαθέτουν ορισμένα εργαλεία δωρεάν για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

Το Avira Antivir Rescue System αποτελεί ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε και να εξουδετερώσουμε κακόβουλες εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστή. Ο έλεγχος κατά αυτόν τον τρόπο γίνεται offline, χρησιμοποιώντας το δίσκο εκκίνησης που θα χρειαστεί να δημιουργήσετε, χωρίς να συνδεθείτε στα Windows.

Δείτε παρακάτω πώς να χρησιμοποιήσετε το Avira Antivir Rescue System για offline έλεγχο ιών, malware, rootkits, κλπ.

Αρχικά, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα δίσκο εκκίνησης του συγκεκριμένου εργαλείου ώστε να μπορείτε να “τρέξετε” το Avira Rescue System. Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε περιγράψει αναλυτικά τη διαδικασία δημιουργίας του δίσκου εκκίνησης είτε από usb είτε από CD/DVD.

Αφού εκκινήσει ο υπολογιστής σας από το δίσκο εκκίνησης του Avira Antivir Rescue System θα εμφανιστεί αρχικά ένα μενού επιλογών, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Πατήστε τον αριθμό 1 και έπειτα Enter, για να προχωρήσετε τη διαδικασία ή διαφορετικά πληκτρολογήστε 2 για να συνεχίσετε στην εκκίνηση του λειτουργικού σας.

Αμέσως μετά θα γίνει η φόρτωση των απαραίτητων αρχείων για τη λειτουργία του Avira Antivir Rescue System.

Μόλις εισέλθετε στο γραφικό περιβάλλον του Avira θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες ενημερώσεις, εφ’ όσον είστε συνδεδεμένοι στο internet. Αν έχετε, μόλις, κατεβάσει το Avira Rescue System η ενημερωση δεν είναι απαραίτητη αφού χρησιμοποιείτε ήδη την τελευταία έκδοση. Ωστόσο, αν έχει περάσει κάποιο διάστημα από τη μέρα που δημιουργήσατε το δίσκο εκκίνησης τότε καλό θα ήταν, αν όχι απαραίτητο, να ενημερώσετε την εφαρμογή πριν προχωρήσετε στον έλεγχο για κακόβουλα προγράμματα.

Για να ξεκινήσετε τον έλεγχο του υπολογιστή σας πατήστε στο κουμπί Start scanner που θα βρείτε στην καρτέλα Virus scanner. Ανάλογα με τη χωριτικότητα, τα αρχεία αλλά και τις παραμέτρους που επιλέξατε η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από αρκετά λεπτά έως και πολλές ώρες.

Στην καρτέλα Configuration μπορείτε να επιλέξετε τις παραμέτρους για τον έλεγχο που πρόκειται να πραγματοποιήσετε καθώς επίσης και τις ενέργειες σε περίπτωση που ανιχνευθεί κακόβουλο λογισμικό.

Στην καρτέλα Miscellaneous θα βρείτε ορισμένες επιπλέον ρυθμίσεις και επιλογές όπως την εμφάνιση των αρχείων .log, ρυθμίσεις δικτύου, γραμμή εντολών, κλπ.

Όπως θα παρατηρήσατε, η προεπιλεγμένη γλώσσα της εφαρμογής είναι η αγγλική, ωστόσο μπορείτε να την αλλάξετε επιλέγοντας αυτή που επιθυμείτε από το μενού στο πάνω δεξί μέρος του παραθύρου. Δυστυχώς, όμως, η ελληνική γλώσσα δεν είναι διαθέσιμη.

Τέλος, αφού ολοκληρώσετε τον έλεγχο του υπολογιστή σας και επιθυμείτε να τερματίσετε το Avira Antivir Rescue System, πατήστε στο κουμπί Shut down που βρίσκεται στο δεξί κάτω μέρος της οθόνης και έπειτα επιλέξτε την ενέργεια σας από το παράθυρο που θα εμφανιστεί.

Αυτό ήταν! Έχετε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εργαλείο για την ανίχνευση κακόβουλων εφαρμογών στον υπολογιστή σας;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*