Πώς να διαγράψετε προηγούμενα σημεία της Επαναφοράς Συστήματος στα Windows 7

Η Επαναφορά Συστήματος (System Restore) στα Windows 7 αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό του λειτουργικού το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε μία προηγούμενη κατάσταση καλής λειτουργίας σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Κάθε φορά που πραγματοποιείτε εγκατάσταση εφαρμογών, ενημερώσεων, οδηγών, κλπ., η επαναφορά συστήματος δημιουργεί ένα νέο σημείο επαναφοράς (restore point) πριν από την εκάστοτε ενέργεια έτσι ώστε να είστε σε θέση να την αναιρέσετε σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία των Windows.

Τα πολλαπλά σημεία επαναφοράς που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου έχουν ως αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στο σκληρό σας δίσκο. Φυσικά, μπορείτε να ρυθμίσετε το μέγεθος του δίσκου που χρησιμοποιεί η επαναφορά συστήματος, ωστόσο αν ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος στο δίσκο σας είναι ελάχιστος μπορείτε να διαγράψετε όλα τα προηγούμενα σημεία επαναφοράς εκτός του τελευταίου, χρονολογικά, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία.

Η διαγραφή των προηγούμενων σημείων επαναφοράς μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε από τις ρυθμίσεις της επαναφοράς συστήματος είτε από την εκκαθάριση δίσκου των Windows. Αν και προτείνεται η ύπαρξη πολλαπλών σημείων επαναφοράς για ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση σε πιθανά προβλήματα, ωστόσο αν επιλέξετε να τα διαγράψετε καλό θα ήταν να είστε σίγουροι ότι το τελευταίο σημείο επαναφοράς που θα παραμείνει είναι σε καλή κατάσταση. Φυσικά, αν ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε καλή κατάσταση λειτουργίας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο σημείο επαναφοράς πριν προχωρήσετε στη διαδικασία διαγραφής.

Διαγραφή από την Εκκαθάριση δίσκου (Disk Cleanup) των Windows

Ανοίξτε το παράθυρο του Υπολογιστή (Computer) πατήστε δεξί κλικ στο δίσκο που έχετε εγκαταστήσει τα Windows, συνήθως είναι ο C:, και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Στο παράθυρο των ιδιοτήτων, πατήστε στο κουμπί Εκκαθάριση Δίσκου (Disk Cleanup) που θα βρείτε στην καρτέλα Γενικά (General).

Θα χρειαστεί να περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Αμέσως μετά στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατήστε στο κουμπί Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Cleanup system files) . Θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Αφού ανοίξει και πάλι το ίδιο παράθυρο, μεταβείτε στην καρτέλα Περισσότερες επιλογές (More Options) που είναι πλέον διαθέσιμη και πατήστε στο κουμπί Εκκαθάριση (Clean up) της ενότητας Επαναφορά συστήματος και σκιώδη αντίγραφα (System Restore and Shadow Copies).

Πατώντας Διαγραφή (Delete) στο παράθυρο που θα ανοίξει επιβεβαιώνετε τη ενέργεια διαγραφής των προηγούμενων σημείων επαναφοράς εκτός του τελευταίου.

Αυτό ήταν!

Διαγραφή από τις ρυθμίσεις της Επαναφοράς Συστήματος (System Restore)

Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer) και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Έπειτα, στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, πατήστε στην επιλογή Προστασία συστήματος (System protection) από την αριστερή στήλη.

Στην καρτέλα Προστασία συστήματος (System protection) τικάρετε, αρχικά, το δίσκο στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows και πατήστε στο κουμπί Ρύθμιση παραμέτρων (Configure).

Έπειτα, πατήστε στο κουμπί Διαγραφή (Delete) στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί για να διαγράψετε όλα τα προηγούμενα σημεία επαναφοράς.

Επιβεβαιώστε τη διαγραφή πατώντας στο κουμπί Συνέχεια (Continue).

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία πατήστε Κλείσιμο (Close) για να κλείσετε το παράθυρο.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1369 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*