Πώς να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά Συστήματος στα Windows 7

Η Επαναφορά Συστήματος, ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία των Windows 7, πολλές φορές αποτελεί την οδό σωτηρίας του υπολογιστή σας σε περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα σταθερότητας του λειτουργικού από εσφαλμένη εγκατάσταση εφαρμογών και οδηγών (drivers). Με απλά λόγια, αν έχετε εγκαταστήσει πρόσφατα μια εφαρμογή, ενημέρωση ή driver και παρατηρήσατε ότι ο υπολογιστής δεν λειτουργεί σωστά όπως πριν, μπορείτε να τον επαναφέρετε σε προηγούμενη κατάσταση χωρίς προβλήματα.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση σχετικά με την Επαναφορά Συστήματος είναι αν θα διαγράψει τα προσωπικά σας αρχεία όταν επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε προηγούμενη κατάσταση. Η απάντηση είναι όχι. Η Επαναφορά Συστήματος διαγράφει μόνο τις αλλαγές που έχουν γίνει στο λειτουργικό σας μεταξύ των σημείων επαναφοράς, όπως η εγκατάσταση οδηγών (drivers) και προγραμμάτων (software). Οι φωτογραφίες, η μουσική, τα έγγραφα καθώς και όλα τα αρχεία σας δεν θα επηρεαστούν καθόλου.

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία επαναφοράς του υπολογιστή σας σε προηγούμενη κατάσταση να κλείσετε όλα τα ανοιχτά προγράμματα.

1. Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer) στην Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) ή στο μενού Έναρξη (Start Menu) και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

2. Επιλέξτε Προστασία Συστήματος (System Protection) απο το αριστερό μενού.

3. Το παράθυρο που θα ανοίξει θα σας μεταφέρει αυτόματα στην καρτέλα Προστασία Συστήματος (System Protection). Πατήστε στο κουμπί Επαναφορά Συστήματος (System Restore) για να εκκινήσετε την διαδικασία επαναφοράς του υπολογιστή σας σε προηγούμενη κατάσταση.

4. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μπορείτε να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία. Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

5. Εμφανίζονται όλα τα σημεία επαναφοράς που είναι διαθέσιμα για επιλογή στη λίστα, όπως αυτά που έχετε δημιουργήσει εσείς. Για να εμφανιστούν περισσότερα σημεία επαναφοράς, τικάρετε το κουτάκι της επιλογής Εμφάνιση περισσότερων σημείων επαναφοράς (Show more restore points). Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Μπορείτε να δείτε ποια προγράμματα θα επηρεαστούν από την επαναφορά συστήματος πατώντας το κουμπί Σάρωση για προγράμματα που επηρεάστηκαν (Scan for affected programs).

6. Στο σημείο αυτό, θα δείτε μια συνοπτική περιγραφή της επαναφοράς που πρόκειται να πραγματοποιήσετε. Πατήστε Τέλος (Finish) για να συνεχίσετε.

7. Πατήστε Ναι (Yes) για να επιβεβαιώσετε, ακόμη μία φορά, την έναρξη της επαναφοράς συστήματος.

Μόλις ολοκληρώσετε το βήμα 7 θα αρχίσει αμέσως η διαδικασία και θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Αφού συνδεθείτε ξανά, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας ενημερώνει ότι η επαναφορά συστήματος έχει γίνει με επιτυχία.

Αυτό ήταν!

Τέλος, αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να αναιρέσετε (undo) την επαναφορά συστήματος που μόλις πραγματοποιήσατε, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και θα δείτε την επιλογή Αναίρεσης (Undo) στο βήμα 4. Η επιλογή είναι διαθέσιμη αφού έχετε χρησιμοποιήσει την επαναφορά συστήματος προηγουμένως.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

18 Comments

 1. καλημέρα και χρόνια πολλά! ο αρραβωνιαστικός μου έχει windows 7 και προσπαθούμε να γυρίσουμε σε προηγούμενη ημερομηνία το pc αλλα δεν μπορούμε. μας έχει μόνο την τρέχουσα ημερομηνία και μάλιστα δεν μας αφήνει να επιλέξουμε τον τοπικό δίσκο για να κάνουμε την επαναφορά. Πως μπορώ να το γυρίσω σε μια ημερομηνία πχ μια μέρα πίσω?

  • Χρόνια πολλά!

   Ήταν ενεργοποιημένη η Επαναφορά Συστήματος πριν; Αν όχι, τότε δε μπορεί να γίνει αυτό. Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις; Μπορείς επίσης να κάνεις την ερώτησή σου στο http://www.winuser.gr για να σε βοηθήσουμε με οποιοδήποτε πρόβλημα. 🙂

 2. Καλημερα! Εκανα τα βηματα που μασ δυχνεις αλλα τωρα που μου λεει ”Θελετε να κανετε επαναφορα συστιματος του υπολογιστη σας χρησιμοποιοντας την επαναφορα συστιματος?” το πληκτρολογιο μοθ δεν λειτοθργει ωστε βα πατισω ”επαναφορα”, τι να κανω?

 3. Καλησπερα! Τελευταια το λαπτομ μου κολλαει. Συγκεκριμενα δεν ανταποκρινεται οταν χρησιμοποιω τα office. Καθε φορα που τον ενεργοποιω μου βγαζει μηνυμα επιδιορθωσης των windows και αλλοτε ανοιγει αλλα η επιφανεια εργασιας κ τα εικονιδια ειναι μεγενθυμενη. Θα βοηθησει η επαναφορα? Σκεφτομαι πως το προβλημα ξςκινησε οταν εκανα ενημερωσεις..ευχαριστω.s

  • Καλησπέρα Τίνα! Το μήνυμα επιδιόρθωσης ενδεχομένως να σου το βγάζει γιατί ο υπολογιστής σου να έκλεισε απότομα. Επέλεξε κανονική εκκίνηση σε αυτή την περίπτωση. Από αυτά που λες καταλαβαίνω ότι μαζί με τις ενημερώσεις από το Windows Update έγινε παράλληλα και η εγκατάσταση νέων drivers για την κάρτα γραφικών του υπολογιστή σου και άλλαξε η ανάλυση της οθόνης. Πάτησε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και μετά στην επιλογή Ανάλυση οθόνης και ρύθμισε την σύμφωνα με τις επιλογές που σου επιτρέπει στο παράθυρο που θα ανοίξει.

   Αν συνεχίζεις να έχεις προβλήματα με τον υπολογιστή σου, μπες στο Winuser.gr, κάνε την ερώτηση σου εκεί περιγράφοντας πιο αναλυτικά τι έχει συμβεί και θα φροντίσω να σε βοηθήσω να διορθώσεις το πρόβλημα.

 4. αρχεία του Acrobat εμφανίζονται με εικόνα Picasa, και υποχρεώνομαι να ανοίγω πρώτα το Acrobat για να τα ανοίξω. Πώς επανέρχονται στην σωστή απεικόνιση ώστε να ανοίγουν με διπλό κλικ?
  ευχαριστώ

 5. Ekana Epanafora windows 10 se Laptop. Den anoigei omws meta thn Epanafora o FIREFOX , Kai kanena allo Programa ! Anoigei mono o CROME . Ti prepei na kanw. Eycharistw ! NIKOLAS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*