Πώς να χρησιμοποιήσετε τις Αυτοκόλλητες Σημειώσεις (Sticky Notes) στα Windows 7

Σημειώσεις κρατάμε όλοι, λίγο ή πολύ, σε χαρτάκια, κομμένα φύλλα από τετράδια, πακέτα από τσιγάρα, και γενικώς σε ότι βρούμε πιο κοντά μας. Μία καλή λύση για να μην τις χάνουμε έδωσαν πριν αρκετά χρόνια οι αυτοκόλλητες σημειώσεις, κοινώς τα κίτρινα χαρτάκια με που κολλάνε στη μία άκρη (Post-it).

Στα Windows 7, όπως και στα Vista, μπορείτε να κρατήσετε τις σημειώσεις σας οργανωμένες και χωρίς το φόβο να χαθούν, χρησιμοποιώντας τις Αυτοκόλλητες Σημειώσεις (Sticky Notes), όπως ακριβώς θα κάνατε με τα κίτρινα χαρτάκια. Ακόμα, μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα μέτρα σας αλλάζοντας το μέγεθος, το χρώμα, μορφοποιώντας το κείμενο, κτλ.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Αυτοκόλλητες Σημειώσεις (Sticky Notes).

Χρησιμοποιώντας τις Αυτοκόλλητες Σημειώσεις (Sticky Notes)

Για να ανοίξετε τις Αυτοκόλλητες Σημειώσεις στην Επιφάνεια Εργασίας ακολουθήστε τη διαδρομή από το μενού Έναρξη (Start Menu)  – Όλα τα προγράμματα (All Programs) – Βοηθήματα (Accessories) – Αυτοκόλλητες Σημειώσεις (Sticky Notes).

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αναζήτηση (Search) του μενού Έναρξη (Start Menu).

Για να δημιουργήσετε μία νέα σημείωση, πατήστε το + που βρίσκεται πάνω αριστερά της σημείωσης,

ή, αλλιώς, από την Γραμμή Εργασιών (Taskbar).

Για να διαγράψετε μία σημείωση, πατήστε το x που βρίσκεται πάνω δεξιά της σημείωσης.

Για να αποτραπεί μια λανθασμένη διαγραφή θα χρειαστεί να την επιβεβαιώσετε όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Βέβαια, μπορείτε να παρακάμψετε την επιβεβαίωση τικάροντας την επιλογή Να μην εμφανιστεί ξανά αυτό το μήνυμα (Don’t display this message again).

Για να αλλάξετε το μέγεθος μιας σημείωσης, πατήστε στο κάτω δεξί άκρο και σύρετε με το ποντίκι για να προσαρμόσετε το μέγεθος όπως επιθυμείτε.

Για να αλλάξετε το χρώμα φόντου μιας σημείωσης, πατήστε δεξί κλικ στη σημείωση που θέλετε και επιλέξτε το χρώμα που επιθυμείτε από το μενού επιλογών που εμφανίζεται. Με την εναλλαγή των χρωμάτων μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα τις σημειώσεις σας, όπως για παράδειγμα να επιλέξετε το κίτρινο χρώμα για συγκεκριμένες εργασίες, το πράσινο για κάποιες άλλες, κτλ.

Μπορείτε να μετακινήσετε μία σημείωση κάνοντας κλικ στο πάνω μέρος και σέρνοντας την με το ποντίκι στο σημείο που θέλετε.

Μορφοποίηση κειμένου

Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τη μορφοποίηση του κειμένου των σημειώσεων, επιλέγοντας αρχικά το κείμενο και πατώντας τις συντομεύσεις που θα δείτε παρακάτω.

Ctrl + B = Έντονη γραφή
Ctrl + I = Πλάγια γραφή
Ctrl + U = Υπογράμμιση
Ctrl + T  = Διακριτή διαγραφή
Ctrl + Shift + A = Κεφαλαία

Ctrl + Shift + L = Λίστα κουκίδων/αρίθμησης (πατήστε το το συνδυασμό των πλήκτρων μερικές φορές για να αλλάξετε το στύλ των κουκίδων)

Ctrl + L = Αριστερή στοίχιση
Ctrl + R = Δεξιά στοίχιση
Ctrl + E = Στοίχιση στο κέντρο
Ctrl +Shift + > = Μεγέθυνση γραμματοσειράς
Ctrl + Shift + < = Σμίκρυνση γραμματοσειράς
Ctrl + 1 = Απόσταση μιας γραμμής
Ctrl + 2 = Απόσταση δύο γραμμών
Ctrl + 5 = Απόσταση 1.5 γραμμής

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό των αυτοκόλλητων σημειώσεων είναι ότι μπορούν να εμφανίζονται “πάνω” από όλα τα ανοιχτά παράθυρα. Απλά, πατήστε στο εικονίδιο των σημειώσεων που βρίσκεται στη Γραμμή Εργασιών (Taskbar).

Τέλος, μπορείτε να κλείσετε τις Αυτοκόλλητες Σημειώσεις (Sticky Notes) από τη Γραμμή Εργασιών (Taskbar), χωρίς βέβαια να χαθούν. Θα εμφανιστούν την επόμενη φορά που θα τις ανοίξετε σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω.

Αποθήκευση (Backup) και Επαναφορά (Restore)

Όλες οι σημειώσεις σας αποθηκεύονται σε ένα ξεχωριστό αρχείο στο δίσκο σας με το όνομα stickynotes.snt. Το αρχείο αυτό θα το βρείτε στην τοποθεσία:

C:\Χρήστες\Το-όνομα-σας\AppData\Roaming\Microsoft\StickyNotes, για την ελληνική έκδοση των Windows 7,
C:\Users\Το-username-σας\AppData\Roaming\Microsoft\StickyNotes, για την αγγλική έκδοση των Windows 7.

Όπου στα πεδία To-όνομα-σας και Το-username-σας θεωρείστε το δικό σας όνομα χρήστη.

Για να δείτε το αρχείο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε την εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων.

Απλά, αντιγράψτε το αρχείο stickynotes.snt σε μια ασφαλή τοποθεσία, όπως ένα εξωτερικό σκληρό, ένα usb flash drive, κτλ., και για να τις επαναφέρετε θα χρειαστεί να τοποθετήσετε αυτό το αρχείο στον ίδιο ακριβώς φάκελο που αναφέραμε προηγουμένως.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. Καλησπέρα, μια ερώτηση, στις αυτοκόλλητες σημειώσεις, με την ροδέλα του ποντικιού, δεν γίνεται αλλαγής σελίδας όπως γίνεται με την μπάρα που διαθέτει;
    Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*