Πώς να χρησιμοποιήσετε τις Μικροεφαρμογές (Gadgets) στα Windows 7

Τις Μικροεφαρμογές (Gadgets) τις πρωτοσυναντήσαμε στα Windows Vista και έπειτα στα Windows 7 με αρκετά βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Εν αντιθέσει με τα Vista, στα οποία είχαμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τις μικροεφαρμογές μόνο στην πλευρική στήλη, στα Windows 7 μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε όποιο σημείο επιθυμούμε στην επιφάνεια εργασίας, να αλλάξουμε το μέγεθος και την εμφάνιση, κτλ.

Οι Μικροεφαρμογές αποτελούν ακόμα ένα τρόπο εξατομίκευσης του υπολογιστή, εμφανίζοντας αρκετές πληροφορίες όπως τον καιρό, την ημερομηνία, την κατανάλωση επεξεργαστικής ισχύς, και αρκετές ακόμα χρήσιμα δεδομένα για τον κάθε χρήστη.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και να κάνετε την καθημερινότητά σας ευκολότερη.

Για να δείτε τις εγκατεστημένες Μικροεφαρμογές στον υπολογιστή σας, πατήστε δεξί κλικ στον κενό χώρο της Επιφάνειας Εργασίας και επιλέξτε Μικροεφαρμογές (Gadgets) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει αμέσως, θα δείτε όλες τις διαθέσιμες μικροεφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως Ημερολόγιο (Calendar), Ρολόι (Clock), Μετρητής CPU (CPU Meter), Καιρός (Weather), κτλ.

Πατήστε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο της μικροεφαρμογής που επιθυμείτε να εμφανίσετε στην επιφάνεια εργασίας και αμέσως θα προστεθεί. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε απλά με drag-n-drop.

Πατώντας στην επιλογή Εμφάνιση λεπτομερειών (Show details) μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για την κάθε Μικροεφαρμογή όπως μια σύντομη περιγραφή, τον κατασκευαστή, κτλ.

Αν οι προεγκατεστημένες Μικροεφαρμογές σας φαίνονται λίγες, μπορείτε να κατεβάσετε αμέτρητα gadgets για τον υπολογιστή σας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των Windows. Απλά, πατήστε στην επιλογή Περισσότερες μικροεφαρμογές μέσω Internet και θα σας μεταφέρει αμέσως στην κατάλληλη σελίδα.

Για να δείτε τις επιπλέον ρυθμίσεις μια Μικροεφαρμογής, σύρετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω στο gadget και κάντε κλικ στο κλειδί που θα εμφανιστεί. Το κλειδί εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες μικροεφαρμογές που χρειάζονται την δική σας παρέμβαση, όπως για παράδειγμα να δηλώσετε την πόλη σας για την απεικόνιση του καιρού.

Για να διαγράψετε μια μικροεφαρμογή από την επιφάνεια εργασίας, σύρετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω της και πατήστε το X που θα εμφανιστεί.

Πατώντας δεξί κλικ σε μια μικροεφαρμογή εμφανίζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές για παραμετροποίηση. Όπως θα δείτε, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος, την αδιαφάνεια καθώς επίσης και να επιλέξετε να εμφανίζεται πάντα σε πρώτο πλάνο από τα υπόλοιπα ανοιχτά παράθυρα.

Αν θέλετε να αποκρύψετε προσωρινά τις μικροεφαρμογές από την επιφάνεια εργασίας, χωρίς όμως να καταργηθούν, πατήστε δεξί κλικ σε ένα κενό χώρο, μεταβείτε στην Προβολή (View) και ξε-τικάρετε την επιλογή Εμφάνιση μικροεφαρμογών επιφάνειας εργασίας (Show desktop gadgets).

Ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία για να τις επαναφέρετε ξανά.

Τέλος, αν έχετε ήδη αρκετά ανοικτά παράθυρα που “κρύβουν” τις μικροεφαρμογές σας, μεταφέρετε τον δείκτη του ποντικιού σας στο κάτω δεξί μέρος της γραμμής εργασιών και αμέσως θα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις μικροεφαρμογές σας χωρίς να χρειαστεί να κλείσετε κανένα παράθυρο ή εφαρμογή.

Εσείς χρησιμοποιείτε τις Μικροεφαρμογές (Gadgets) στον υπολογιστή σας; Αν ναι, ποιες;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. Χθες καταβασα τα W 10 προσφορα της window.Μηπως μπορειτε να μου πειτε αν μπορω να κατεβασω και πως τις μικροεφαρμογες στην απιφανεια εργασιας γιατι δεν το βρισκω πουθενα.Ευχαριστω για τον χρονο σας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*