Πώς να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου στα Windows 7

Αν θέλετε να ελευθερώσετε χώρο στον σκληρό σας δίσκο διαγράφοντας “άχρηστα” αρχεία που δεν χρησιμεύουν άμεσα στην λειτουργία των Windows 7 τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου (Disk Cleanup). Η Εκκαθάριση Δίσκου εντοπίζει και διαγράφει προσωρινά αρχεία και αρχεία του συστήματος, αδειάζει τον Κάδο Ανακύκλωσης καθώς και ορισμένα άλλα στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα πλέον για το λειτουργικό και καταναλώνουν πολύτιμο χώρο στον σκληρό σας δίσκο.

Ας δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου

Στο μενού Έναρξη ακολουθήστε την διαδρομή Όλα τα προγράμματα (All Programs) – Βοηθήματα (Accessories) – Εργαλεία Συστήματος (System Tools) και επιλέξτε Εκκαθάριση Δίσκου (Disk Cleanup).

Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε cleanmgr.exe στο πεδίο Αναζήτησης του μενού ‘Εναρξη και πατήστε Enter.

Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει παραπάνω από έναν δίσκους/τόμους (partitions) τότε θα εμφανιστεί ένα παράθυρο για να επιλέξετε τον δίσκο που θα “καθαρίσετε”. Επιλέξτε τον δίσκο που επιθυμείτε και πατήστε ΟΚ για να συνεχίσετε.

Η Εκκαθάριση Δίσκου θα αναλύσει τον δίσκο που επιλέξατε και θα αναζητήσει τα αρχεία που είναι διαθέσιμα για διαγραφή. Η αναζήτηση ίσως διαρκέσει κάποια λεπτά, ανάλογα πάντα με τον όγκο των αρχείων που υπάρχουν στον δίσκο.

Όταν ολοκληρωθεί η αναζήτηση θα εμφανιστεί μια λίστα με όλα τα προσωρινά αρχεία που μπορείτε να διαγράψετε από τον υπολογιστή σας για να ελευθερώσετε χώρο στον σκληρό σας. Όπως θα δείτε και από την παρακάτω εικόνα, δίπλα από το όνομα κάθε κατηγορίας αρχείων εμφανίζεται το μέγεθος που θα ελευθερωθεί μετά από τη διαγραφή.

Πατώντας σε κάθε μία από τις επιλογές της λίστας μπορείτε να δείτε μια σύντομη περιγραφή καθώς και σε μερικές από αυτές να πλοηγηθείτε στον φάκελο που είναι αποθηκευμένα τα αρχεία στον δίσκο, επιλέγοντας Προβολή αρχείων (View files).

Για να διαγράψετε όλα τα προσωρινά αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή σας πατήστε στο κουμπί Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Cleanup System Files). Θα χρειαστεί να επιλέξετε ξανά τον δίσκο που θέλετε να “καθαρίσετε” και αφού ολοκληρωθεί η αναζήτηση των αρχείων θα εμφανιστούν κάποιες επιπλέον επιλογές στη λίστα.

Αφού επιλέξετε τα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε τικάροντας το κουτάκι δίπλα από το όνομα, πατήστε ΟΚ για να αρχίσει η διαδικασία.

Στο μήνυμα που θα εμφανιστεί πατήστε Διαγραφή αρχείων (Delete files) για να συνεχίσετε.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*