Δημιουργία bootable USB δίσκου από τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt)

Στο συγκεκριμένο οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα bootable usb δίσκο μέσα από τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt) ώστε να προχωρήσουμε έπειτα στην εγκατάσταση του λειτουργικού, όπως Windows 7, Windows 8, κτλ. Αν θεωρείτε ότι τα βήματα είναι αρκετά προχωρημένα για τις δικές σας γνώσεις, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε το πολύ απλό εργαλείο Windows 7 USB/DVD Download Tool που έχουμε δει στο παρελθόν.

Πριν ξεκινήσετε:

 • Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος USB που θα χρησιμοποιήσετε διαθέτει αρκετό χώρο για να αποθηκεύσετε τα αρχεία εγκατάστασης του λειτουργικού. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τα Windows 7 θα χρειαστείτε ένα δίσκο μεγέθους τουλάχιστον 4 GB.
 • Φροντίστε να διαγράψετε όλα τα αρχεία του δίσκου USB αφού πρώτα αποθηκεύσετε σε διαφορετική τοποθεσία όλα τα αρχεία που πιθανόν να περιείχε.

Δημιουργία bootable usb από τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt)

Συνδέστε το δίσκο USB σε μία από τις θύρες του υπολογιστή σας και επιβεβαιώστε ότι έχει αναγνωριστεί από το λειτουργικό. Καλό θα ήταν να θυμάστε το γράμμα που ανατέθηκε αυτόματα (πχ. G:), αφού θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Ανοίξτε τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt) με δικαιώματα Διαχειριστή (Administrator).

Θα ακολουθήσουν μία σειρά από εντολές (non case-sensitive) τις οποίες θα πρέπει να πληκτρολογήσετε με τη σειρά που εμφανίζονται παρακάτω. Λόγω του ότι ο συγκεκριμένος οδηγός είναι για προχωρημένους χρήστες και όχι για αρχάριους, θεωρώ ότι έχετε έστω κάποιες βασικές γνώσεις σε θέματα εντολών, γι’ αυτό και δε θα αναλύσω εκτενώς την κάθε εντολή. Αν έχετε κάποια απορία ή τα βρίσκετε σκούρα, αφήστε ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου.[/do]

Αρχικά, πληκτρολογήστε Diskpart και πατήστε Enter.

 • Diskpart

Αφού είσαστε στο περιβάλλον του Diskpart, πληκτρολογήστε LIST DISK και πατήστε Enter.

 • LIST DISK

Θα δείτε μία λίστα όλων των δίσκων του υπολογιστή σας συμπεριλαμβανομένου και του USB δίσκου που θα επιλέξετε. Βρείτε ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο USB δίσκο σας κρίνοντας από το μέγεθος του. Στη δική μου περίπτωση έχω μόνο ένα δίσκο οπότε ο δίσκος που θα χρησιμοποιήσω είναι ο Disk 1 όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Έπειτα, πληκτρολογήστε τις επόμενες εντολές με τη σειρά που εμφανίζονται, πατώντας Enter κάθε φορά.

Προσοχή! Βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε το σωστό δίσκο στο παρακάτω βήμα γιατί με την εντολή clean θα διαγραφούν όλα τα αρχεία του δίσκου χωρίς να σας ζητήσει επιβεβαίωση.[/do]
 • Select Disk #

Όπου # είναι ο αριθμός του usb δίσκου σας.

 • Clean

Διαγράφει όλα τα διαμερίσματα από τον usb δίσκο. Προσοχή, να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε το σωστό δίσκο στο παραπάνω βήμα!

 • Create Partition Primary

Δημιουργεί ένα νέο διαμέρισμα δίσκου ως κύριο.

 • Select Partition 1

Επιλέγει το διαμέρισμα δίσκου που μόλις δημιουργήθηκε.

 • Active

Επισημαίνει το νέο διαμέρισμα δίσκου ως ενεργό (active).

 • Format FS=NTFS

Διαμορφώνει το δίσκο με το σύστημα αρχείων NTFS. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει λίγα λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου.

 • Assign

Δημιουργεί ένα νέο τόμο και ένα νέο γράμμα για το δίσκο.

 • EXIT

Έξοδος από το εργαλείο Diskpart.

Αφού εκτελέσετε με επιτυχία τις παραπάνω εντολές, εισάγετε σε αυτό το σημείο το DVD των Windows στον υπολογιστή σας.

Πληκτρολογήστε τις παρακάτω εντολές, αντικαθιστώντας τα γράμματα των δίσκων με αυτά που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση. Για την πρώτη εντολή είναι το γράμμα της συσκευής DVD και στη δεύτερη του δίσκου USB.

 • D: cd boot
 • Bootsect.exe /nt60 E:

Η παραπάνω εντολή δε θα λειτουργήσει στην περίπτωση που επιχειρήσετε να αντιγράψετε μία 64-bit έκδοση του dvd σε λειτουργικό που “τρέχει” στα 32-bit.

Αφού ολοκληρώσατε τις παραπάνω εντολές, αντιγράψτε όλα τα δεδομένα του DVD εγκατάστασης στο δίσκο USB και μόλις ολοκληρωθεί η αντιγραφή είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

Βέβαια, μη ξεχάσετε να ρυθμίσετε στο BIOS την επιλογή ώστε ο υπολογιστής σας να κάνει boot από το δίσκο USB.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

25 Comments

 1. Επίσης η τελευταία εντολή δεν λειτουργεί αν από 64bit OS προσπαθήσεις να κάψεις 32bit. Μόλις το δοκίμασα 😛 keep it up

  • Η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική ανάλογα με την έκδοση του BIOS που έχεις στον υπολογιστή σου.
   Για να μπεις στο BIOS, συνήθως πατώντας το πλήκτρο Delete κατά την εκκίνηση του υπολογιστή ή οποιοδήποτε πλήκτρο σου εμφανίζει (Press .. to enter BIOS/Setup).
   Όταν μπεις στο BIOS θα πρέπει να βάλεις ως πρώτη συσκευή εκκίνησης το USB. Συνήθως εμφανίζεται ως Boot from usb, Removable device, external device, κλπ.
   Σε ορισμένους υπολογιστές αν πατήσεις το πλήκτρο Esc κατά την εκκίνηση σου εμφανίζει το boot menu και από εκεί επιλέγεις το usb.
   Φυσικά η μητρική θα πρέπει να υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία έτσι; Αν έχεις αγοράσει τον υπολογιστή σου τα τελευταία 5 χρόνια τότε σίγουρα το υποστηρίζει.

   (Θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι greeklish)

 2. καταρχην συγνωμη για τα greeklish …!
  τα BIOS τα βρηκα και μου ανοιξαν με F2 το εμφανιζει [Remouable devise] το επελεξα το εκανα save και μετα εκανε κανονικη εκινισι, και ανοιγει κανονικα ο υπολογιστης χωρίς να μου βγάλη την ενκαταστασι τον windows 7 η κατη αλλο… μηπως ξερις τι φταιει εκ τον προτέρων ευχαριστω! και συγνωμη για τα ορθογραφικα…

  • Είσαι σίγουρος ότι το usb είναι bootable και έχεις αντιγράψει όλα τα αρχεία σωστά; Δοκίμασε κάποια άλλη usb θύρα, μήπως δε το αναγνωρίζει.
   Στο BIOS που το επέλεξες εννοείς ότι το δήλωσες ως “first boot device” έτσι;
   Πότε περίπου αγόρασες τον υπολογιστή σου;

  • OK, δοκίμασε αυτά που σου είπα παραπάνω. Δεν έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές τέτοια προβλήματα, ιδιαίτερα σε σχετικά καινούριους υπολογιστές. Ίσως να σου ξέφυγε κάτι.

 3. οκ θα ξαναδοκιμασω αμα ειναι κατι που δεν καταλαβενω θα σου πω σε εφχαριστο…

 4. Παταω diskpart στο cmd κι μου βγαζει πνευματικα διακιωματα 1999-2000 κι τετροια κι παω να γραψω απο κατω κι δεν μου το εμφανιζεις να γραψω ή γραφω κι παταω μετα ctrl+c κι μου λεει οτι η εντολη list den breuhke.

  http://prntscr.com/ymysa

  • Περιμένεις κάποια δευτερόλεπτα να φορτώσει και μετά τις εντολές τις εκτελείς όταν θα εμφανιστεί το DISKPART>

   Οι εντολές είναι μικρές, καλύτερα να τις γράφεις παρά αντιγραφή-επικόλληση.

   • Θα χρειαστεί να έχεις τα Windows είτε σε DVD είτε σε κάποιο αρχείο .iso για να μεταφέρεις τα αρχεία στο usb. Η μέθοδος που περιγράφω παραπάνω αφορά τη δημιουργία bootable usb δίσκου για εγκατάσταση των Windows από το usb αντί του DVD, όχι πχ. να τρέχεις τα Windows από το usb.

 5. ego afto leo diladi na dalo ta windows sto usb gia na kano format sto pc keto arxio don windows
  einai se arxio iso alame pion tropo 8a ta balo sto usb ??????

 6. Ενώ “βλέπω” το USB στον υπολογιστή μου, μέσω του DOS που γίνεται η όλη διαδικασία, δεν “φαίνεται” και δεν μπόρεσα να κάνω δουλειά.

  • Ενδεχομένως να μην υποστηρίζει το boot από usb η μητρική σου κάρτα. Έλεγξε επίσης στο BIOS αν υπάρχει και είναι ενεργοποιημένη η αντίστοιχη επιλογή.

 7. Καλησπέρα και απο εμένα .. μολις ξεκινησα την διαδικασια με το “CMD” στην αρχη δοκιμασα με το προγραματακι της microsoft αλλα στην 3/4 εκει που επιλεγο το USB E: μου λεει οτι ειναι σε λειτουργια απο αλλο προγραμμα κλειστε ολα τα προγραμματα κ ξαναδοκιμασε ..σχετικα κατι δε διαβαζε σωστα..τελος παντον ..παει αυτο.. θα το δοκιμασω ετσι ..με αυτο το τροπο κ θα δειξει…σε αυτο το PC ειχε τα windows xp … του περασα τα windows basic 7 αλλα οχι φορματ.. γτ δεν ηξερα την διαδικασια το ετρεξα κανονικα το Setup.exe τον windows που ειχα κατεβασει ..( εχω κατεβασμενα σε αρχειο 3,8GB ολες της εκδοσεις τον windows και 32bit-64bit + κ ενα Loader για την ενεργοποιηση τους !! το θεμα ειναι οτι εκανα βλακια εβλατα τα 64bit με μνημη ram 1gb χαχα + οτι ειχα κ ενα ψιλοπροβληματακι με εναν δισκο τον οποιο μου εβγαζε προβλημα ετσι τον αφερεσα..τωρα εφτασα σε αυτο το σημειο ωστε να του κανω φορματ τελειως να μπορουν να ξεκινουν κανονικα τα windows 7 profesional που θελω να του βαλω 32bit !!

 8. Τελειαα αφου ακολουθησα της εξης οδηγιες οπως μας παρουσιαζεις εγινε η διαμορφωση του USB σε NTFS και τωρα μεσω του προγραματος που δινει η microsoft περναω τα αρχεια μεσα για το bootable 😛 !!! σε ευχαριστωωωωω παρα πολυυυυυ φιλε μου !!!!!!!

  • Τέλεια, χαίρομαι που βοήθησα. Ως εναλλακτική λύση υπάρχει και το Rufus που κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο εύκολη, χωρίς να πληκτρολογείς εντολές. Οδηγίες μπορείς να βρεις εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*