Πώς να αλλάξετε την εμφάνιση της Γραμμής Εντολών (Command Prompt)

Η χρήση της Γραμμής Εντολών (Command Prompt) στα Windows 7 ίσως μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, ωστόσο αυτοί που έχουν συνηθίσει να δουλεύουν μέσω αυτής δύσκολα την αποχωρίζονται αφού αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και ισχυρό εργαλείο. Μερικές φορές, μάλιστα, είναι ευκολότερο να γίνουν αλλαγές απευθείας από τη Γραμμή Εντολών από οποιοδήποτε άλλο τρόπο, δεδομένου ότι ο χρήστης έχει και τις ανάλογες γνώσεις βέβαια.

Αν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε το παράθυρο της Γραμμής Εντολών στην καθημερινότητα σας και βαρεθήκατε να βλέπετε την ασπρό-μαυρη εμφάνιση της, δείτε πώς μπορείτε την προσαρμόσετε οπτικά αλλά και λειτουργικά στις δικές σας ανάγκες.

Ανοίξτε τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt) είτε ακολουθώντας τη διαδρομή Έναρξη (Start) – Βοηθήματα (Accessories) – Γραμμή Εντολών (Command Prompt), είτε πληκτρολογώντας cmd στην περιοχή Αναζήτηση (Search) του μενού Έναρξη (Start Menu).

Πατήστε δεξί κλικ στο πάνω μέρος του παραθύρου της Γραμμής Εντολών και επιλέξτε Προεπιλογές (Defaults). Αν επιλέξετε Προεπιλογές (Defaults) οι αλλαγές σας θα είναι διαθέσιμες κάθε φορά που θα ανοίγετε τη Γραμμή Εντολών από τώρα και στο εξής, ενώ αν επιλέξετε Ιδιότητες (Properties) οι αλλαγές σας θα είναι διαθέσιμες μέχρις ότου κλείσετε το παράθυρο.

Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που αποτελείται από 4 καρτέλες, Επιλογές (Options), Γραμματοσειρά (Font), Διάταξη (Layout) και Χρώματα (Colors). Σε κάθε μία από αυτές τις καρτέλες μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισης της Γραμμής Εντολών, σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.

Στην καρτέλα Επιλογές (Options) μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του δρομέα, να αυξομειώσετε τον αριθμό του ιστορικού εντολών και να επιλέξετε ορισμένες επιλογές επεξεργασίας.

Στην καρτέλα Γραμματοσειρά (Font) μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου και να επιλέξετε τη γραμματοσειρά που επιθυμείτε. Επίσης, στο κάτω μέρος της καρτέλας, θα δείτε μια προεπισκόπηση των επιλογών σας.

Στην καρτέλα Διάταξη (Layout) μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου, το μέγεθος buffer της οθόνης, όπως επίσης και τη θέση του παραθύρου της Γραμμής Εντολών.

Στην καρτέλα Χρώματα (Colors) μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα του κειμένου αλλά και του φόντου της οθόνης είτε επιλέγοντας από τους έτοιμους χρωματισμούς είτε δημιουργώντας τους δικούς σας. Στο κάτω μέρος της καρτέλας μπορείτε να δείτε αμέσως πώς θα εμφανίζονται τα χρώματα που επιλέξατε.

Αφού ολοκληρώσετε τις αλλαγές σας πατήστε OK για να τις αποθηκεύσετε.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

  1. καλημερα,

    θελω οι φακελοι και τα αρχεια να εμφανιζονται μονιμα σε λιστα και οχι σαν εικονιδια ή με λεπτομερειες. πως μπορω να το πετυχω αυτο;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*