Άνοιγμα της Γραμμής Εντολών (CMD) σε οποιοδήποτε φάκελο

Δείτε πώς να ανοίξετε το παράθυρο της Γραμμής Εντολών (Command Prompt) των Windows σε ένα οποιοδήποτε φάκελο εύκολα και γρήγορα.

Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι να ανοίγουμε πρώτα τη γραμμή εντολών, με ή χωρίς δικαιώματα διαχειριστή, και στη συνέχεια να μεταφερόμαστε στον αντίστοιχο φάκελο που θέλουμε να εφαρμόσουμε τις αλλαγές μέσω της γνωστής εντολής cd (change directory).

Σε όλες τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows και Windows Server (όπως Vista, Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10), η Microsoft έχει προσθέσει μία κρυφή επιλογή για το άνοιγμα της γραμμής εντολών από οποιοδήποτε φάκελο χρησιμοποιώντας το μενού επιλογών που εμφανίζεται με το πάτημα του δεξιού πλήκτρου από το ποντίκι.

Άνοιγμα της Γραμμής Εντολών (Command Prompt) σε οποιοδήποτε φάκελο

Για να ανοίξετε τη γραμμή εντολών με αυτό τον τρόπο, ανοίξτε αρχικά τον φάκελο που σας ενδιαφέρει, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και έπειτα πατήστε δεξί κλικ στον κενό χώρο του φακέλου. Θα δείτε ότι πλέον εμφανίζεται μία νέα επιλογή Άνοιγμα παραθύρου εντολών εδώ (Open command window here).

Άνοιγμα της Γραμμής Εντολών (CMD) σε οποιοδήποτε φάκελο

Όπως θα παρατηρήσετε, θα ανοίξει η γραμμή εντολών απευθείας στον τρέχον φάκελο που επιλέξατε χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε διαδοχικά την εντολή cd.

Άνοιγμα της Γραμμής Εντολών (CMD) σε οποιοδήποτε φάκελο

Η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί επίσης για τοποθεσίες δικτύου (network shares), προσωπικά το βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο. Τα Windows αντιστοιχίζουν αυτόματα ένα δίσκο για την τοποθεσία δικτύου που επιλέξατε και τον αποσυνδέουν μόλις κλείσετε τη γραμμή εντολών.

Φυσικά, η επόμενη ερώτηση είναι πώς μπορούμε να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή με τον ίδιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Στον φάκελο που βρίσκεστε, πατήστε στο μενού Αρχείο (File) και πατήστε στην επιλογή Άνοιγμα γραμμής εντολών ως διαχειριστής (Open command prompt as administrator) από την αντίστοιχη ενότητα όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Άνοιγμα της Γραμμής Εντολών (CMD) σε οποιοδήποτε φάκελο

Αυτό ήταν! Κάπως έτσι μπορείτε να γλυτώσετε λίγο κόπο και χρόνο όταν χρησιμοποιείτε τη γραμμή εντολών στα Windows και τον Windows Server.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

  1. Γεια σας,έχω το office 2013 και έχω φτιάξη στο word 3 διαφορετικά έγγραφα,θέλω να τα βάλω και τα 3 σε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας να μην τα έχω ένα ένα,πως μπορώ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*