Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows

Δείτε πώς να αλλάξετε τη γλώσσα για τα προγράμματα που δεν υποστηρίζουν Unicode μέσα από τις τοπικές ρυθμίσεις συστήματος των Windows.

Πριν λίγες ημέρες, ένας αναγνώστης του Techster.gr επικοινώνησε μαζί μου για να τον βοηθήσω σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την εμφάνιση των υπότιτλων στο BS Player. Αν και αρχικά του πρότεινα να αλλάξει τις ρυθμίσεις κωδικοποίησης όπως περιγράφω αναλυτικά εδώ, οι ελληνικοί υπότιτλοι εξακολουθούσαν να εμφανίζονται σαν κινέζικα.

Παρόμοια προβλήματα όπως η εμφάνιση «ιερογλυφικών» αντί για ελληνικά, ενδεχομένως να έχετε αντιμετωπίσει και εσείς στο παρελθόν σε διάφορα προγράμματα, όχι απαραίτητα μόνο στο BS Player. Αυτό οφείλεται στην εμφάνιση των Unicode γραμματοσειρών που (δεν) υποστηρίζει το εκάστοτε πρόγραμμα.

Η λύση, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι εύκολη και θα χρειαστεί να αλλάξετε τις τοπικές ρυθμίσεις συστήματος (system locale) στα Windows.

Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows 7, 8 και 8.1

Αρχικά, θα χρειαστεί να μεταβείτε στις ρυθμίσεις γλώσσας του πίνακα ελέγχου των Windows.

Αυτό μπορεί να γίνει απευθείας από το εικονίδιο εναλλαγής γλώσσας της περιοχής ειδοποιήσεων της γραμμής εργασίας (taskbar) πατώντας στην επιλογή Προτιμήσεις γλώσσας (Language preferences), όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows

Έπειτα, πατήστε στην επιλογή Αλλαγή των μορφών ημερομηνία, ώρας ή αριθμών (Change date, time, or number formats).

Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows

Εναλλακτικά, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταβείτε στην κατηγορία Ώρα, γλώσσα και περιοχή (Clock, Language and Region) και έπειτα στην ενότητα Περιοχή (Region).

Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows

Εδώ, μεταβείτε στην καρτέλα Διαχείριση (Administrative) και πατήστε στο κουμπί Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος (Change system locale) που θα βρείτε στην ενότητα Γλώσσα για τα προγράμματα που δεν υποστηρίζουν Unicode (Language for non-Unicode programs).

Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows

Στο νέο παράθυρο επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις τα Ελληνικά (Greek) και πατήστε στο κουμπί ΟΚ για να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας.

Αλλαγή τοπικών ρυθμίσεων συστήματος στα Windows

Αμέσως μετά θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη γλώσσα.

Αυτό ήταν!

Η αλλαγή έγινε και πλέον τα Ελληνικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα επιλέξατε θα εμφανίζονται πλέον σωστά στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

13 Comments

 1. σας ευχαριστω παρα πολυ!!!!
  σιγοθρα ανε εχω καποιο προβλημα θα ζητησω τα φωτα σας!!!!

 2. Σ ευχαριστω για την βοηθεια Δημητρη. Οι παραπανω ρυθμισεις για τους υποτιτλους με βοηθησαν και για τα windows 10.Εις το επανιδειν!!

 3. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου.πολύ κατατοπιστικο και βοηθητικό άρθρο!

 4. αγορασα καινουριο λαπτοπ με windows 10 και οι ρυθμισεισ ηδη ετσι ακριβως και παλι ομωσ δεν εμφανιζει ελληνηκους υποτιλους παρολο που κανω σωστα την διαδικασια ιδιας μετονομασίας με .srt καταληξη.καποια βοηθεια?

 5. Καλησπέρα Δημήτρη
  Είμαι η Φαίη. Αναβάθμισα σήμερα σε windows 10 και μου βγάζει κινέζικα σε ένα πρόγραμμα που έχω για να βγάζω τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας. ‘Εχω ήδη αλλάξει όλα τα settings που περιγράφεις σε ελληνικά και Ελλάδα, έχω κάνει και καμμιά 20αρια restart, αλλά τα κινέζικα παραμένουν.
  ‘Εχεις καμμιά ιδέα τι μπορεί να παίζει, γιατί το πρόγραμμα της πολυκατοικίας είναι αγορασμένο και άμα τους πω τώρα ότι χάλασε θα με φάνε ζωντανή.
  Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.

  • Γεια σου Φαίη, αφού το έχεις αγορασμένο θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις με την εταιρεία που το έχει αναπτύξει για να σου δώσει κάποια λύση. Αν και νομίζω ότι οφείλεται στον τρόπο που χρησιμοποιούν τις γραμματοσειρές στα Windows 10. Ίσως να έχουν έτοιμο κάποιο update που διορθώνει αυτό το πρόβλημα.

 6. Ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς δε μου δούλεψε και το bsplayer συνεχίζει χωρις να δείχνει τους υπότιτλους. win 10 έχω

  • Δε σου εμφανίζει καθόλου τους υπότιτλους; Το αρχείο .srt βρίσκεται στον ίδιο φάκελο με το αρχείο video; Δοκίμασε να κάνεις drag-n-drop το .srt πάνω στο video καθώς παίζει.

 7. Εισαι Αρχηγόπουλο και κατατοπιστικότατος, τα συγχαρητηρια μου! Μόλις πήρες προώθηση στους γνώστους μου!

 8. Σε Windows 10 το πρόβλημα με τους υπότιτλους λύθηκε με την αλλαγή των τοπικών ρυθμίσεων στο control panel. Ευχαριστώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*