Πώς να χρησιμοποιήσετε την Ανασυγκρότηση Δίσκων στα Windows 7

Ο κατακερματισμός σε ένα σκληρό δίσκο είναι ένα μεγάλο θέμα που τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους απλούς χρήστες, κυρίως λόγω άγνοιας. Για να πάρετε μια γεύση περί τίνος πρόκειται, σκεφτείτε το εξής:

Έχετε μια ντουλάπα στο σπίτι την οποία μόλις τακτοποιήσατε και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βρείτε την μπλούζα, το παντελόνι ή το μπουφάν που θέλετε να φορέσετε για να βγείτε έξω. Κάθε φορά που παίρνετε κάτι από την ντουλάπα θα χρειαστεί να το τοποθετήσετε ξανά στην ίδια θέση ώστε την επόμενη φορά να το βρείτε κατευθείαν. Αν, όμως, δεν μεριμνήσετε και πετάτε τα ρούχα στην ντουλάπα από δω και από κει, τότε μέσα σε λίγο καιρό θα ψάχνετε σε ένα σωρό από ρούχα για να βρείτε αυτό που θέλετε να φορέσετε. Το αποτέλεσμα; Στην τακτική ντουλάπα θα βρίσκατε το ρούχο μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ στην ακατάστατη, προφανώς θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή μέχρι να το βρείτε.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον σκληρό σας δίσκο. Κάθε φορά που επεξεργάζεστε ένα αρχείο και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να το αποθηκεύσει ως ένα ενιαίο κομμάτι, θα χρειαστεί να το “σπάσει” σε διάφορα σημεία του δίσκου. Το “σπάσιμο” αυτό των αρχείων μέσα στον δίσκο ονομάζεται κατακερματισμός, και όπως θα καταλάβατε, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των κατακερματισμένων αρχείων στον δίσκο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντεπεξέλθει στις διάφορες απαιτήσεις. Όταν θα προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε το αρχείο αυτό ξανά, ο controller του σκληρού δίσκου θα πρέπει να ελέγξει όλα τα κομμάτια του αρχείου που υπάρχουν σε ολόκληρο τον δίσκο. Αυτό σημαίνει, προφανώς, ότι θα χρειαστεί περισσότερη ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Για ένα-δύο αρχεία μπορεί η καθυστέρηση αυτή να είναι μόνο κάποια milliseconds, αλλά σε ένα γεμάτο δίσκο με μεγάλο ποσοστό κατακερματισμού η καθυστέρηση είναι φανερά αισθητή.

Ας δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Ανασυγκρότηση Δίσκου για να αποφύγετε περιπτώσεις κατακερματισμού των αρχείων.

Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταφερθείτε στην κατηγορία Σύστημα και Ασφάλεια (System and Security) και επιλέξτε Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου (Defragment your hard drive) από την ενότητα Εργαλεία Διαχείρισης(Administrative Tools).

Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε την Ανασυγκρότηση Δίσκων μέσα από το μενού Έναρξη ακολουθώντας την διαδρομή Όλα τα προγράμματα (All Programs) – Βοηθήματα (Accessories) – Εργαλεία Συστήματος (System Tools).

Επίσης, ένας άλλος τρόπος να εμφανίσετε το παράθυρο της ανασυγκρότησης είναι να πατήσετε δεξί κλικ σε έναν από τους δίσκους σας, να επιλέξτε Ιδιότητες (Properties) και αφού μεταβείτε στην καρτέλα Εργαλεία (Tools) να πατήσετε στο κουμπί Ανασυγκρότηση (Defragment).

Στο παράθυρο της Ανασυγκρότησης Δίσκου (Disk Defragmenter) που θα εμφανιστεί θα δείτε την λίστα με τους σκληρούς σας δίσκους και την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε η ανασυγκρότηση για τον κάθε δίσκο ή partition.

Για να δείτε το ποσοστό κατακερματισμού ενός δίσκου επιλέξτε τον δίσκο που θέλετε να αναλύσετε και πατήστε το κουμπί Ανάλυση δίσκου (Analyze disk). Αν το ποσοστό είναι κάτω από 5% δεν είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση, ενώ αν υπερβαίνει το 10% καλό θα ήταν να το προγραμματίσετε σύντομα.

Ομοίως, για να ξεκινήσετε την διαδικασία ανασυγκρότησης ενός δίσκου αμέσως, επιλέξτε τον δίσκο και πατήστε το κουμπί Ανασυγκρότηση δίσκου (Defragment disk). Η διαδικασία της ανασυγκρότησης ενδέχεται να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του δίσκου, τον διαθέσιμο χώρο καθώς και το ποσοστό κατακερματισμού. Μπορείτε να σταματήσετε ανά πάσα στιγμή την ανασυγκρότηση, αλλά καλό θα ήταν να περιμένετε έως ότου ολοκληρωθεί.

Αν θέλετε η διαδικασία της ανασυγκρότησης των δίσκων να εκτελείται αυτόματα, πατήστε στο κουμπί Ρύθμιση χρονοδιαγράμματος (Turn on schedule) για να ρυθμίσετε την διαδικασία και την συχνότητα της ανασυγκρότησης. Η διαδικασία της προγραμματισμένης ανασυγκρότησης εκτελείται με χαμηλή προτεραιότητα (low priority), οπότε δεν θα επηρεάσει τις επιδόσεις του υπολογιστή σας καθώς τον χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα.

Τικάρετε την επιλογή Εκτέλεση σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα (Run on a schedule), για να ενεργοποιηθεί η αυτόματη ανασυγκρότηση και από τα μενού Συχνότητα (Frequency), Ημέρα (Day) και Ώρα (Time) επιλέξτε κάθε πότε θα πραγματοποιείται.

Πατώντας στο κουμπί Επιλογή δίσκων (Select disks) της κατηγορίας Δίσκοι (Disks) μπορείτε να επιλέξετε σε ποιους δίσκους θα λειτουργεί η αυτόματη ανασυγκρότηση.

Επίσης, αν τικάρετε την επιλογή Αυτόματη ανασυγκρότηση νέων δίσκων (Automatically defragment new disks), τότε στην λίστα αυτή θα προστίθενται όλοι οι καινούριοι δίσκοι που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας στο μέλλον.

Πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

Τέλος, για να λειτουργήσει η ανασυγκρότηση θα πρέπει να είναι ελεύθερο το 15% της χωρητικότητας κάθε δίσκου.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*