Πώς να αλλάξετε την τοποθεσία του προσωρινού φακέλου TEMP στα Windows 7

Στα Windows 7 υπάρχει ένας προσωρινός φάκελος με το όνομα TEMP τον οποίο χρησιμοποιεί το λειτουργικό για να αποθηκεύει προσωρινά αρχεία. Αρκετές φορές, ο ίδιος φάκελος χρησιμοποιείται και από διάφορα προγράμματα που έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας για τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Ο φάκελος TEMP βρίσκεται στον δίσκο που έχετε εγκαταστήσει τα Windows, συνήθως είναι ο C:, και για κάθε χρήστη υπάρχει ξεχωριστός φάκελος.

Θα μου πείτε, γιατί να αλλάξω την τοποθεσία αυτού του φακέλου; Ας υποθέσουμε το εξής: Θέλετε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ενός DVD αλλά έχετε μόνο ένα DVD drive στον υπολογιστή σας. Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστεί να αντιγραφούν τα δεδομένα του DVD σε μια προσωρινή τοποθεσία του υπολογιστή σας και έπειτα να γραφτούν στο άδειο DVD. Αν και εξαρτάται από το πρόγραμμα εγγραφής που χρησιμοποιείτε, συνήθως όμως, η τοποθεσία που επιλέγεται αυτόματα από το πρόγραμμα είναι ο φάκελος TEMP. Τι γίνετε όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος στο δίσκο C; Εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος που σας ενημερώνει ότι ο διαθέσιμος χώρος στο δίσκος δεν επαρκεί για την αντιγραφή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, ήχου, βίντεο, κτλ.

Όπως καταλάβατε από το παραπάνω παράδειγμα, αν είχαμε αλλάξει την τοποθεσία του φακέλου TEMP σε ένα άλλο δίσκο με περισσότερη χωρητικότητα, δεν θα αντιμετωπίζατε τέτοιου είδους προβλήματα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο προσωρινός φάκελος χρησιμοποιείται αρκετά από το λειτουργικό οπότε είναι μια λύση να “ξαλαφρώσετε” τον σκληρό σας δίσκο από αλλεπάλληλες εγγραφές στο δίσκο, μοιράζοντας την εργασία σε έναν από τους υπόλοιπους δίσκους σας.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε την τοποθεσία του προσωρινού φακέλου.

1. Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer) της Επιφάνειας Εργασίας (Desktop) ή του μενού Έναρξη (Start Menu) και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

2. Πατήστε στην επιλογή Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους (Advanced system settings) της αριστερής στήλης.

3. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην καρτέλα Για προχωρημένους (Advanced) και κάντε κλικ στο κουμπί Μεταβλητές περιβάλλοντος (Enviroment Variables).

4. Θα δείτε τις δύο μεταβλητές TEMP και TMP που της ενότητας Μεταβλητές χρήστη (το όνομά σας) (User Variables) καθώς και την τιμή/τοποθεσία τους, (για παράδειγμα G:\TEMP). Κάθε λογαριασμός (account) του υπολογιστή σας έχει τη δική του τοποθεσία αποθήκευσης.

5. Για να αλλάξετε την τιμή/τοποθεσία της κάθε μεταβλητής επιλέξτε την και πατήστε στο κουμπί Επεξεργασία (Edit). Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε την τοποθεσία που θέλετε να προσδιορίσετε για την κάθε μεταβλητή.

Επαναλάβετε την διαδικασία τόσο για την μεταβλητή TEMP όσο και για την TMP. Και οι δύο φάκελοι χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προσωρινών αρχείων στην ίδια τοποθεσία. Η ύπαρξη του φακέλου TMP είναι για λόγους συμβατότητας.

Αν θέλετε να αλλάξετε την τοποθεσία των φακέλων TEMP και TMP για όλους τους χρήστες, αλλάξτε τις τιμές τους από τη δεύτερη λίστα του βήματος 5, Μεταβλητές Συστήματος (System Variables).

Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποιο υποκατάλογο για την τοποθεσία του προσωρινού φακέλου (π.χ G:\TEMP) και όχι την βάση (root) του δίσκου (π.χ. G:\), λόγω του ότι αρκετά προγράμματα που χρησιμοποιούν το φάκελο “μπερδεύονται” με αυτή την τακτική.

Για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές θα χρειαστεί να γίνει επανεκκίνηση των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τους προσωρινούς φακέλους. Για να είστε σίγουροι ότι οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν σε όλες, καλό θα ήταν να επανεκκινήσετε χειροκίνητα τον υπολογιστή σας ώστε τα νέα προσωρινά αρχεία να αποθηκεύονται πλέον στην καινούρια τοποθεσία.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, ο προσωρινός φάκελος στον οποίο αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτός που χρησιμοποιείται από τα Windows ως λειτουργικό, και όχι ο προσωρινός φάκελος για τα προσωρινά αρχεία από το internet που χρησιμοποιεί ο Internet Explorer.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*