Πώς να αλλάξετε την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων σε Chrome, Firefox, Internet Explorer και Opera

Μία από τις πρώτες ρυθμίσεις που είναι καλό να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε τον αγαπημένο σας browser, είναι να αλλάξετε την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων που κατεβάζετε στον υπολογιστή σας. Συνήθως, ως προεπιλογή υπάρχει ο φάκελος Λήψεις (Downloads) στα Windows 7 ή η Επιφάνεια Εργασίας (Desktop). Αλλάζοντας την τοποθεσία αποθήκευσης σε όλους τους browsers που χρησιμοποιείτε θα μπορείτε να έχετε συγκεντρωμένα όλα τα αρχεία που κατεβάζετε σε ένα μόνο σημείο, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνετε κάθε φορά που βρίσκεται το αρχείο που μόλις κατεβάσατε.

Προσωπικά, έχω ένα ξεχωριστό φάκελο Downloads στον οποίο αποθηκεύονται όλα τα αρχεία που κατεβάζω με τους διάφορους browsers και έχω καρφιτσώσει τον φάκελο στο εικονίδιο του Windows Explorer της γραμμής εργασιών για γρήγορo άνοιγμα με ένα μόνο κλικ.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να αλλάξετε την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων σε Chrome, Firefox, Internet Explorer και Opera.

Google Chrome

Αφού ανοίξετε τον Chrome, πατήστε στο κλειδί που βρίσκεται πάνω δεξιά και επιλέξτε Επιλογές (Options) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Στο παράθυρο των ρυθμίσεων μεταβείτε στην καρτέλα Σύνθετες επιλογές (Under the hood) και βρείτε την κατηγορία Λήψεις (Downloads).

Πατώντας στο κουμπί Αλλαγή (Change) μπορείτε να υποδείξετε στον browser σας την ακριβής τοποθεσία αποθήκευσης όλων των αρχείων που κατεβάζετε μέσω του Chrome.

Αν επιθυμείτε να επιλέγετε εσείς την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων κάθε φορά που σκοπεύετε να κατεβάσετε ένα αρχείο, τικάρετε την επιλογή Εμφάνιση ερώτησης για τη θέση αποθήκευσης κάθε αρχείου πριν από τη λήψη (Ask where to save each file before downloading).

Mozilla Firefox

Αφού ανοίξετε τον Firefox, πατήστε στο ομώνυμο πορτοκαλί κουμπί που βρίσκεται πάνω αριστερά και κάντε κλικ στις Επιλογές (Options), από το μενού που θα εμφανιστεί.

Στη καρτέλα Γενικά (General) που θα εμφανιστεί αυτόματα, πατήστε στο κουμπί Αναζήτηση (Browse) για να επιλέξετε την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων που κατεβάζετε. Αντιθέτως, αν θέλετε να επιλέγετε εσείς κάθε φορά την τοποθεσία κάντε κλικ στην επιλογή Πάντα ερώτηση για την τοποθεσία αποθήκευσης (Always ask where to save files).

Επιπλέον, στην ίδια καρτέλα μπορείτε να επιλέξετε αν θα εμφανίζεται το παράθυρο λήψης των αρχείων και αν θα κλείνει όταν ολοκληρωθούν οι λήψεις, τικάροντας τις ανάλογες επιλογές.

Internet Explorer

Πατήστε στον τροχό που βρίσκεται πάνω δεξιά και επιλέξτε Προβολή στοιχείων λήψης (View downloads) ή μεταβείτε απευθείας πατώντας το συνδυασμό των πλήκτρων CtrlJ από το πληκτρολόγιο.

Στο παράθυρο των λήψεων που θα εμφανιστεί πατήστε στις Επιλογές (Options) που βρίσκεται κάτω αριστερά.

Σε αυτό το σημείο, πατήστε στην Αναζήτηση (Browse) για να επιλέξετε την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων. Επίσης, μπορείτε να τικάρετε την επιλογή Να ειδοποιούμαι όταν ολοκληρώνονται οι λήψεις (Notify me when my downloads are complete) για να ενημερώνεστε κάθε φορά που ολοκληρώνεται η λήψη ενός αρχείου.

Αφού τελειώσετε, πατήστε ΟΚ για να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας.

Opera

Πατήστε στο κουμπί του Opera που βρίσκεται πάνω αριστερά, μεταφερθείτε στην επιλογή Ρυθμίσεις (Settings) και επιλέξτε Προτιμήσεις (Preferences). Εναλλακτικά, πατήστε CtrlF12 για να μεταβείτε απευθείας.

Στο παράθυρο των ρυθμίσεων που θα εμφανιστεί μεταβείτε στην καρτέλα Για προχωρημένους (Advanced) και έπειτα στην κατηγορία Μεταφορές (Downloads) από το αριστερό μενού.

Εδώ, πατήστε στο κουμπί Επιλογή (Choose) της κατηγορίας Κατάλογος μεταφόρτωσης (Download folder) για να επιλέξετε την τοποθεσία αποθήκευσης των αρχείων.

Αφού τελειώσετε, πατήστε στο κουμπί Εντάξει (OK) για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*