Πώς να επιλέξετε με ποιο πρόγραμμα θα ανοίγουν τα αρχεία σας

Κάθε φορά που κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο ήχου, ένα έγγραφο του Word, μια φωτογραφία, κτλ, στον υπολογιστή σας, τα Windows φροντίζουν να ανοίξουν το κάθε αρχείο με το κατάλληλο πρόγραμμα με βάση την επέκταση του (.mp3, .doc, .png, .jpg, κτλ). Κάθε επέκταση ενός αρχείου, δηλαδή, αντιστοιχίζεται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στον υπολογιστή μου προτιμώ να ανοίγω τα αρχεία .mp3 με το Winamp αντί του Windows Media Player των Windows, τα αρχεία .avi με το VLC και πάει λέγοντας.

Μερικές φορές όμως, ειδικά όταν κάνετε εγκατάσταση ένα καινούριο πρόγραμμα, οι αντιστοιχίσεις αυτές “μπερδεύονται” με αποτέλεσμα τα αρχεία να ανοίγουν με άλλα παρόμοια προγράμματα.

Αν θέλετε να επιλέξετε μόνοι σας ποια προγράμματα θα ανοίγουν αυτόματα συγκεκριμένες επεκτάσεις αρχείων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. Πατήστε δεξί κλικ σε ένα αρχείο που επιθυμείτε να αλλάξετε την αντιστοίχηση μεταφέρετε τον δείκτη του ποντικιού στην επιλογή Άνοιγμα με (Open with) και πατήστε στην Επιλογή προεπιλεγμένου προγράμματος (Choose default program). Ανάλογα με τον τύπο του αρχείου ενδέχεται να δείτε μόνο την επιλογή Άνοιγμα με (Open with).2. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα δείτε κάποια προτεινόμενα προγράμματα για τα αρχεία με τη συγκεκριμένη επέκταση. Πατώντας στο βελάκι της κατηγορίας Άλλα προγράμματα (Other programs) εμφανίζονται περισσότερες επιλογές. Αν δεν βρείτε το πρόγραμμα που ψάχνετε πατήστε στο κουμπί Αναζήτηση (Browse) ώστε να το αναζητήσετε στον υπολογιστή σας.

3. Αφού έχετε επιλέξει το πρόγραμμα, τικάρετε την επιλογή Άνοιγμα αυτού του είδους αρχείου πάντα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (Always use the selected program to open this kind of file) ώστε κάθε φορά να ανοίγουν τα παρόμοια αρχεία με το πρόγραμμα που επιλέξατε.

4. Πατήστε ΟΚ για να αποθηκευτούν οι αλλαγές σας.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

49 Comments

 1. Πολύ καλές οι πληροφορίες σας
  Θέλω παρακαλώ να κάνω μια ερώτηση.
  Όταν στο άνοιγμα με έχει μπεί κάποιο πρόγραμμα και συγκεκριμένα ο μοζίλα, πως μπορώ να το αφεραίσω απο τα επιλεγμένα προγράμματα και να πάει στα άλλα προγράμματα ????????????
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον παραπάνω τρόπο για να επιλέξεις με ποιο πρόγραμμα θα ανοίγει. Διαφορετικά, μπορείς να δεις περισσότερες επιλογές στα Προεπιλεγμένα προγράμματα (Default Programs) μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου.

 2. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο ποτυ διαθέσατε και ασχοληθήκατε με το ερώτημα μου.
  Ομολογώ οτι δεν περίμενα τόσο γρήγορα την απάντησή σας, να είστε καλά.
  Το θέμα είναι οτι εγώ θέλω να αφαιρέσω το επιλεγμένο πρόγραμμα και όχι να το προσθέσω.

  Όταν στο άνοιγμα με έχει μπεί κάποιο πρόγραμμα και συγκεκριμένα ο μοζίλα, πως μπορώ να το αφαιρέσω απο τα επιλεγμένα προγράμματα και να πάει στα άλλα προγράμματα ????????????

  Στο άνοιγμα με υπάρχουν 4 προγράμματα το Autocad 2000 , το Cadware , Autocad 2010 και ο Mozila.

  Πως μπορώ να αφαιρέσω τον Mozila απο το άνοιγμα με ?????????????

  • Δυστυχώς αυτό δε μπορεί να γίνει άμεσα μέσα από τα Windows 7. Θα χρειαστεί είτε επεξεργασία της registry είτε μέσω κάποιας εφαρμογής για να “καθαρίσει” τις συσχετίσεις ενός τύπου αρχείου με όλα τα προγράμματα, κάτι που δε το συνιστούσα καλύτερα.

   Εφ’ όσον έχεις δηλώσει το προεπιλεγμένο πρόγραμμα, σε ενοχλεί τόσο να εμφανίζεται ο Firefox σαν επιπλέον επιλογή;

   Δε χρειάζεται να μου μιλάς στον πληθυντικό. 🙂

 3. Ο.Κ.
  Σε ευχαριστώ πολύ.
  Δεν τολμώ να το πειράξω διότι με την τεχνολογία δεν τα πάω πολύ καλά.
  Ήθελα να μάθω εάν υπήρχε κάποιος εύκολος τρόπος για να τον μάθω ή μήπως ήταν κάποια ρύθμηση μέσα απο τα Windows ΧΡ ή απο τον fire fox, διότι τον απεγκατέστησα και τον ξαναεγκατέστησα αλλά δεν άλλαξε τίποτα.

  Φίλε σε ευχαρηστώ πολύ.

 4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΝΟΙΓΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ WINDOWS MEDIA PLAYER KAI ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΤΟ SERVISE PACK 3 ΓΙΑ WINDOWS XP.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Υπάρχει περίπτωση να άλλαξε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα που ανοίγει αρχεία ήχου λόγω π.χ. εγκατάστασης κάποιου άλλου player στον υπολογιστή σου. Η διαδικασία για να αλλάξεις αυτή τη συμπεριφορά ώστε να ανοίγουν με το Windows Media Player είναι παρόμοια στα XP με αυτή που περιγράφω παραπάνω.

 5. Καλησπέρα,
  ανέφερες πριν οτι πρέπει να πειράξουμε επιλογή στο registry! Μήπως μπορείς να μου πεις ποια είναι? Συγκεκριμένα έκανα τη βλακεία να προσπαθήσω να ανοίξω ένα .dll αρχείο με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα και τώρα το έχει πάρει ως δεφαθλτ για ολα τα .dll αρχεία και μιας κ δεν υπάρχει επιλογή διαγραφής προεπιλογής “ανοιγμα με” αυτό πρεπει να γίνει από το registry αλλά δεν μπορώ να βρώ ποιο πρέπει ακριβως να σβήσω

    • Η διαδρομή είναι HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Explorer\FileExts, βρίσκεις την επέκταση (.dll) και διαγράφεις το δευτερεύον κλειδί στα δεξιά. Για να δεις τις αλλαγές θα χρειαστεί να αποσυνδεθείς και να συνδεθείς ξανά ή να κάνεις μια επανεκκίνηση.

     Πριν κάνεις όμως οτιδήποτε κράτησε backup τη registry σου.

     • Εχει 3 φακέλους
      -OpenWithList
      -OpenWithProgids
      -UserChoice
      Προσπάθησα να διαγράψω την εγγραφή στο UserChoice αλλά δεν με αφηνει.Διεγραψα 1 από τις 3 εγγραφές (για δοκιμή) από το OpenWithList, έκανα αποσύνδεση-σύνδεση και ξαναδημιουργήθηκε η εγγραφή που είχα σβήσει! Το OpenWithProgids έχει μια εγγραφή με όνομα dllfile. Δεν το πειραξα αυτό.Καμια ιδεα?

     • einai dokimasmeno auto? Den pisteuw na katastrepsw tipota kai meta xreiazomai format?!!!

     • ωραια πατησα remove file association, και εφυγε η επιλογή που είχα ορίσει στο “ανοιγμα με”. Χρειαζεται να κάνω και Delete file type? δεν νομιζω ε?

 6. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ JPG ΣΕ DOC ‘Η DOCX ‘H PDF? MΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ?

  • Από jpg που είναι αρχείο εικόνας σε doc, pdf που είναι αρχεία κειμένων θα χρειαστείς μία εφαρμογή OCR για να αναγνωρίσει και να μετατρέψει τα γράμματα σε κείμενο. Υπάρχουν λύσεις online για την μετατροπή όπως το http://www.onlineocr.net/ ή το Fine Reader, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό σε ορισμένες περιπτώσεις.

   Αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις για τα Windows και τον υπολογιστή σου, ρίξε μια ματιά στο Winuser.gr όπου μπορείς να ρωτήσεις ότι θέλεις. 🙂

 7. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!!! ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑ!!!!!!!!!! Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΡΙΟΥ ΜΑΛΛΟΝ!!!!!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!

 8. Γεια σας. Έχω window 7. Πριν καιρο ειχα φορτωσει πολυ το Laptop και τον ειχα κανει να ειναι πολυ αργο. Ένα παιδι τον πηρε και μου διεγραψε πολλα άχρηστα πραγματα μεσα απο τον υπολογιστη και για λιγοτερη καταναλωση ενεργειας μου επελεξε να εμφανιζονται οι φωτογραφιες μου με ενα εικονιδιο..το οποιο βγενει σε όλες τις φωτο ειτε ειναι στην επιφανεια εργασιας ειτε οταν ανοιγω ενα φακελο με φωτο. Για να δω τι απεικονιζει μια φωτο πρεπει να κανω επισκοπηση. Ειναι πολυ χρονοβορο να βλεπω μια μια τις φωτο με αυτο τον τροπο. Επισεις πηγα να μεγαλωσω τα εικονιδια…μηπως εμφανιστουν και το μονο που μου κανει ειναι να τα μεγαλωνει ναι μεν αλλα δεν αλλαζει κατι. Θελω να φενονται οι φωτογραφιες οπως πριν, μικρογραφιες αλλα να διακρινεις το περιεχομενο…Ελπιζω να καταλαβατε τι θελω να πω τοση ωρα….! =P

  • Άνοιξε τον Πίνακα Ελέγχου, πήγαινε στην κατηγορία Εμφάνιση και Εξατομίκευση και πάτησε στην ενότητα Επιλογές φακέλων. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πήγαινε στην καρτέλα Προβολή, βρες την επιλογή Να εμφανίζονται πάντα εικονίδια και ποτέ μικρογραφίες και ξετίκαρε την. Πάτησε ΟΚ για να αποθηκευτεί η ρύθμιση και πλέον θα μπορείς να βλέπεις τις φωτογραφίες σου σε μικρογραφίες χωρίς να τις ανοίγεις πρώτα.

   Αν έχεις άλλες απορίες ή προβλήματα με τον υπολογιστή σου μπορείς να τις κάνεις στο http://www.winuser.gr Θα χαρώ να σε βοηθήσω. 🙂

 9. δεν το πιστευω !!!!! με την βοηθεια 06/02/2013
  Δημήτρης Τόνιας , μπορεσα και ειδα ξανα φως ( τις μικρογραφείς ) . παρολο που έψαχνα ολο το απόγευμα , η Microsoft δεν μου εδωσε βοηθεια ., η εγω δεν το διατύπωνα σωστα . να εισε καλα . !! ευχαριστω και εγω για την παράλληλη βοήθεια .

 10. πως ανοιγω τα αρχεια με κατραληξη .ermis??? ειναι απο το διαδυκτιο κατεβασμενα.. αλλα οταν τα κατεβαζω στο pc m δεν βρισκω προγραμμα π να τα ανοιγει

  • Από που έχεις κατεβάσει τέτοιου είδους αρχεία; Δεν είναι συνηθισμένη κατάληξη για αρχεία, ίσως προέρχεται από κάποιο ελληνικό πρόγραμμα/εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί μεμονωμένα.

 11. geia sas ke signomi gia ta greek lish
  ekana ena lathos ke afto itan na dwkimasw na ani2w ena dll arxeio orizwntas ena proepilegmeno programma gia na to ani3ei
  ti mporw na kanw gia na to epanafero stin kanonikh tou morfh me to oikonidio dll ?? einai idietera megali anagh euxaristo ..

  • Καλησπέρα Κώστα, το Unassoc είναι ένα δωρεάν προγραμματάκι που κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά. Το τρέχεις, πατάς στο κουμπί Remove file association για τις επεκτάσεις .dll και είσαι έτοιμος. Μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ.

 12. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΑΠΟ ΤΟ SITE TOY PHET COLORADO KATEBAZΩ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ EXPLORER H TO MOZILLA ,TA AΠΟΘΗΚΕΥΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ . ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;

  ΥΣ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ JAR

 13. Γιά σου Δημήτρη….Εχω κάνει κάτι δεν ξέρω τι και τα exe αρχεία θέλει να τα ανοίξει με adop reader και φυσικά δέν ανοίγουν μπορείς να με βοηθήσεις να κάνω κάτι?

 14. κατ αρχην χρονια πολλα με υγεια χαρα και διαθεση για βοηθεια σε μας τους προσπαθουντες .
  σε παρακαλω εχω win 7 και δεν ανοιγουν αρχεια gif png .όταν μπορέσεις στειλε μια συμβουλοβοηθεια .ευχαριστω τακις

 15. Καλημερα σας.

  Σε νεα εγκατασταση XP σε μηχανημα νεο μου αναγνωριζει τα pdf αρχεια σαν Firefox HTML Document.Επιλεγω να ανοιγουν με τον Reader της Adobe αλλα δεν αλλαζει εικονιδιο.Πως αλλαζει ο τυπος του αρχειου γιατι δοκιμασα και μεσα απο το Folder Options αλλα συνεχιζει να ανοιγει ναι μεν με Acrobat αλλα δεν εμφανιζει Adobe Acrobat Document.

  • Ορισμένες επιπλέον πληροφορίες για τα Windows XP που ενδεχομένως να σε βοηθήσουν θα βρεις εδώ.

   Βέβαια, με προβληματίζει ότι έχεις βάλει Windows XP σε νέο μηχάνημα. Καλό θα ήταν να σκεφτείς να αναβαθμίσεις σε πιο πρόσφατο λειτουργικό.

 16. προσφατα εγκατεστησα στο tamlet με λειτουργικο anroid το dropbox. κατα την επιλογη των ρυθμισεων επελεξα κατα λαθος ολα τα αρχεια να αποθηκευονται με τη μορφη-προεκταση txt πως μπορω να αλλαξω αυητν την επιλογη για να μπορω να αποθηκευσω βιντεο? Για παραδειγμα οταν παω να αποθηκευσω βιντεο απο το youtube μου τα βγαζει σαν κειμενο αρχειου και οταν προσπαθησα να τα ανοιξω με αλλο προγραμμα μου βγαζει οτι το προγραμμα δεν αναγνωριζει τη μορφη txt.Eυχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας!

 17. Χρησιμοποιώ το mozilla firefox και το πρόβλημα μου είναιστο άνοιγμα αρχείου ειδικά απο τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν ανοίγουν, αιτία ή το mozilla είτε το adope flash plugin κατέρευσε.Πώς θα μπορούσα να διορθώσω αυτό το πρόβλημα.

 18. Γεια σας .Εχω ενα προβλημα καταλαθος εβαλα το media player για να ανοιγουν τα αρχεια αλλα εγινε σε ολα τα αρχεια και δεν μπορω να κανω τιποτα παρα να ακουω μουσικη .Πως μπορω να το ξανακανω οπως ηταν ?

 19. Καλημέρα βρήκα στο You tube ανεβασμένες παρτιτούρες τραγουδιών . Κάποιες από αυτές μου είναι χρήσιμο να τις έχω και εγω . Πώς μπορώ να τις κατεβάσω και με ποιό πρόγραμμα για να τις τυπώσω ?

  Ευχαριστώ

 20. καλησπερα δημητρη κατα λαθος στο ανοιγμα αρχειων και φακελων πατησα το windows player kai ola sthn n epifaneia kai sto menoy ανοιγουν με αυτο τον τυπο αρχειων,,πως μπορω να καανω επιλογη η επαναφορα των φακελων ,,δηλ να ανοιγει το καθε προγραμμα στον τυπο του\

  εκανα φορματ και κατα λαθος πατησα δεξι κλικ και εκανα αλλαγη στην ενφανιση ,,σε ευχαριστω

 21. Κάησπερα εχω το κινητο windows τις Microsoft Nokia Lumia και θα ηθελα να ρωτησω τι ενεργειες πρεπει να κανω για να μπορω να ανοιξω τα αποθηκευμενα αρχεια μου.ευχαριστω

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*