Πώς να δημιουργήσετε ένα Εικονικό Δίσκο (VHD) στα Windows 7

Στα Windows 7 υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε Εικονικούς Δίσκους πολύ εύκολα με το εργαλείο Διαχείρισης του υπολογιστή σας. Ένας εικονικός δίσκος είναι, στην ουσία, ένα αρχείο με επέκταση .vhd (Virtual Hard Disk) το οποίο “συμπεριφέρεται” ως ένας κανονικός δίσκος στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για λύσεις backup, αποθήκευσης αρχείων,  ασφάλειας και δοκιμών.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό δίσκο στα Windows 7.

1. Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα και Ασφάλεια (System and Safety) και έπειτα επιλέξτε Εργαλεία διαχείρισης (Administrative Tools).

2. Πατήστε διπλό κλικ στη Διαχείριση Υπολογιστή (Computer Management).

Εναλλακτικά, πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer) της Επιφάνειας Εργασίας (Desktop) ή του μενού Έναρξη (Start Menu) και επιλέξτε Διαχείριση (Manage).

3. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάντε δεξί κλικ στη Διαχείριση δίσκων (Disk Management) της αριστερής στήλης και επιλέξτε Δημιουργία VHD (Create VHD).

Θα εμφανιστεί αμέσως το παρακάτω παράθυρο.

4. Πατήστε στο κουμπί Αναζήτηση (Browse) για να επιλέξετε την τοποθεσία που επιθυμείτε να αποθηκευτεί ο εικονικός δίσκος, πληκτρολογήστε ένα όνομα και πατήστε Αποθήκευση (Save).

5. Επιλέξτε το μέγεθος του εικονικού δίσκου πληκτρολογώντας μια τιμή στο πεδίο και επιλέγοντας μεταξύ των μονάδων μέτρησης δεδομένων, MB, GB και ΤΒ. Επίσης, τικάρετε μια από τις δύο επιλογές, Δυναμική Επέκταση (Dynamically expanding), αν θέλετε να αυξάνεται το μέγεθος του δίσκου κάθε φορά που θα προστίθενται νέα αρχεία, και Σταθερό μέγεθος (Fixed size), αν θέλετε το μέγεθος να παραμείνει ίδιο με αυτό που έχετε δηλώσει παραπάνω.

6. Πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Αμέσως μετά, τα Windows ξεκινούν τη δημιουργία του εικονικού δίσκου. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί είναι ανάλογο του μεγέθους που έχετε επιλέξει, που είναι συνήθως ελάχιστα λεπτά. Αφού ολοκληρωθεί, θα δείτε το νέο σας δίσκο στη λίστα με την ένδειξη Δεν έχει εκχωρηθεί (Unallocated).

Σε αυτό το σημείο ο εικονικός σας δίσκος δεν είναι ακόμη έτοιμος για χρήση.

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει η προετοιμασία του δίσκου. Πατήστε δεξί κλικ στο δίσκο που δημιουργήσατε και επιλέξτε Προετοιμασία δίσκου (Initialize disk).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί τικάρετε την επιλογή MBR και πατήστε ΟΚ.

Τώρα, θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά τον εικονικό δίσκο ώστε να είναι έτοιμος για χρήση. Πατήστε δεξί κλικ και επιλέξτε Νέος απλός τόμος (New simple volume).

Θα εμφανιστεί ο οδηγός δημιουργίας νέου τόμου. Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Επιλέξτε το μέγεθος του δίσκου και πατήστε Επόμενο (Next). Προφανώς, θα χρησιμοποιήσετε όλο το διαθέσιμο μέγεθος. Αν επιλέξετε μικρότερη τιμή, το υπόλοιπο θα παραμείνει ως μη εκχωρημένο (unallocated).

Επιλέξτε ένα γράμμα από τα διαθέσιμα για τη νέα μονάδα δίσκου και πατήστε Επόμενο (Next).

Επιλέξτε το σύστημα αρχείων που επιθυμείτε (NTFS, FAT, FAT32) και πληκτρολογήστε ένα όνομα για το νέο σας δίσκο. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε, αν επιθυμείτε, τη γρήγορη διαμόρφωση του δίσκου καθώς και τη συμπίεση των αρχείων και φακέλων. Πατήστε Επόμενο (Next).

Ο οδηγός έχει ολοκληρωθεί. Αν είστε σίγουροι για τις επιλογές σας πατήστε Τέλος (Finish) για να ολοκληρωθεί η διαδιακασία ή Προηγούμενο (Back) για να πραγματοποιήσετε τυχόν αλλαγές.

Αυτό ήταν! Ο νέος εικονικός δίσκος που μόλις δημιουργήσατε είναι έτοιμος για οποιαδήποτε χρήση επιθυμείτε.

Όπως θα δείτε στη Διαχείριση δίσκων (Disk Management) ο δίσκος σας βρίσκεται στη λίστα μαζί με τους υπόλοιπους.

Όπως επίσης και στον Windows Explorer.

Σημείωση:
Κάθε φορά που επανεκκινείτε τον υπολογιστή σας ο εικονικός δίσκος αποσυνδέετε από το σύστημα και δεν έχετε την δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσετε μέσω του Υπολογιστή (Computer). Θα χρειαστεί να τον συνδέσετε ξανά, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Όπως περιγράφηκε προηγουμένως, ανοίξτε τη Διαχείριση δίσκου (Disk Management), πατήστε δεξί κλικ και επιλέξτε Σύνδεση VHD (Attach VHD).

Πατήστε το κουμπί Αναζήτηση (Browse), βρείτε το αρχείο του εικονικού δίσκου (.vhd) στον σκληρό σας και πατήστε Άνοιγμα (Open).

Πατήστε ΟΚ και ο δίσκος σας είναι έτοιμος!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*