Πώς να αυξομειώσετε το μέγεθος της εικονικής μνήμης στα Windows 7

Σε κάθε υπολογιστή, όπως ήδη θα γνωρίζετε, υπάρχει εγκατεστημένη η μνήμη RAM η οποία χρησιμοποιείται από το λειτουργικό για να αποθηκεύει διάφορα δεδομένα προσωρινά, τα οποία διαγράφονται αυτόματα όταν σταματήσετε την λειτουργία του. Σε περιπτώσεις που η προσωρινή αυτή μνήμη δεν επαρκεί, τα Windows χρησιμοποιούν την Εικονική Μνήμη, η οποία είναι στην ουσία κάποιος προσωρινά δεσμευμένος χώρος στον σκληρό σας δίσκο με το όνομα Αρχείο σελιδοποίησης (Paging File). Το αρχείο αυτό βοηθάει στην μεταφορά δεδομένων από και προς τη μνήμη RAM, ώστε να ελευθερωθεί ένα μέρος της και να επιτευχθεί η σταθερότητα του υπολογιστή σας.

Τα Windows 7 δεσμεύουν αυτόματα ένα μέρος του σκληρού δίσκου για την Εικονική Μνήμη (Virtual Memory). Ωστόσο, ανάλογα με την διαθέσιμη μνήμη RAM που διαθέτετε, μπορείτε να αυξομειώσετε το μέγεθός της ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

1. Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Υπολογιστή (Computer) και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

2. Στο αριστερό μενού επιλέξτε Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους (Advanced system settings).

3. Στην καρτέλα Για προχωρημενους (Advanced) του παραθύρου που θα εμφανιστεί, πατήστε στο κουμπί Ρυθμίσεις (Settings) της κατηγορίας Επιδόσεις (Performance).

4. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, μεταφερθείτε στην καρτέλα Για προχωρημένους (Advanced) και πατήστε στο κουμπί Αλλαγή (Change) της ενότητας Εικονική μνήμη (Virtual memory).

5. Ξε-τικάρετε την επιλογή Αυτόματη διαχείριση μεγέθους αρχείου σελιδοποίηση για όλες τις μονάδες δίσκου (Automatically manage paging file size for all drives). Διαφορετικά, έχοντας ενεργοποιημένη αυτή την επιλογή το λειτουργικό θα ρυθμίζει μόνο του το μέγεθος της εικονικής μνήμης του υπολογιστή σας.

6. Επιλέξτε έναν από τους δίσκους σας και ενεργοποιήστε την επιλογή Προσαρμογή μεγέθους (Custom size) για να ορίσετε το μέγεθος, σε MB, της εικονικής μνήμης. Όπως θα δείτε, στο κάτω μέρος του παραθύρου, εμφανίζονται κάποιες ενημερωτικές πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του αρχείου σελιδοποίησης για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τις σωστές τιμές.

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε την αυτόματη αυξομείωση του μεγέθους από το λειτουργικό ενεργοποιώντας την επιλογή Διαχείριση μεγέθους από το σύστημα (System managed size) ή ακόμα και να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου την εικονική μνήμη του υπολογιστή σας επιλεγοντας Χωρίς αρχείο σελιδοποίησης (No paging file), το οποίο τις περισσότερες φορές καλό θα ήταν να το αποφύγετε.
7. Πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Αυτό ήταν!

Θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για ολοκληρωθεί η διαδικασία.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*