Πώς να εκκινήσετε ή να απενεργοποιήσετε μια Υπηρεσία (Service) στα Windows 7

Αρκετές φορές θέλουμε να πετύχουμε καλύτερες επιδόσεις στα Windows 7, ειδικότερα σε υπολογιστές με χαμηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, απενεργοποιώντας υπηρεσίες οι οποίες καταναλώνουν πολύτιμους πόρους του υπολογιστή που στην ουσία θα μπορούσαν να ελευθερωθούν χωρίς να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη σωστή λειτουργία των Windows. Στο συγκεκριμένο οδηγό θα δούμε πώς μπορείτε να εκκινήσετε ή να απενεργοποιήσετε μία ή περισσότερες υπηρεσίες (services) στα Windows 7.

Οι Υπηρεσίες (Services) αποτελούν διεργασίες του λειτουργικού οι οποίες εκτελούνται στο παρασκήνιο και προσφέρουν υποστήριξη στα διάφορα προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία Print Spooler είναι υπεύθυνη για όλες τις διαδικασίες εκτύπωσης που εκτελούνται στον υπολογιστή σας, η υπηρεσία Plug and Play φροντίζει να υποστηρίξει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, κτλ.

Καλό θα ήταν, αν δε γνωρίζετε τη λειτουργία της κάθε υπηρεσίας, να μην προχωρήσετε σε περαιτέρω ρυθμίσεις για να διαφυλάξετε τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή σας.

Άνοιγμα του παραθύρου των Υπηρεσιών (Services)

Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα και Ασφάλεια (System and Security) και πατήστε στην επιλογή Εργαλεία Διαχείρισης (Administrative Tools).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε διπλό κλικ στο εικονίδιο Υπηρεσίες (Services).

Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε services.msc στο πεδίο της Αναζήτησης (Search) του μενού Έναρξη (Start Menu) και πατήστε Enter.

Ένας ακόμη τρόπος να ανοίξετε το παράθυρο των Υπηρεσιών (Services) είναι μέσω της Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager), πατώντας στο κουμπί Υπηρεσίες (Services) που βρίσκεται στην ομώνυμη καρτέλα.

Αν σας ζητηθεί, επιβεβαιώστε την πρόσβαση από το παράθυρο των ρυθμίσεω ελέγχου λογαριασμού χρήστη (UAC) που θα εμφανιστεί.

Πώς να εκκινήσετε μια υπηρεσία (service)

Πατήστε δεξί κλικ στην υπηρεσία που θέλετε να εκκινήσετε και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε Αυτόματα (Automatic) ή Μη αυτόματα (Manual) από το μενού επιλογών της κατηγορίας Τύπος εκκίνησης (Startup type) και πατήστε στο κουμπί Εφαρμογή (Apply).

Έπειτα, πατήστε στο κουμπί Εκκίνηση (Start) και πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Πώς να απενεργοποιήσετε μια υπηρεσία (service)

Πατήστε δεξί κλικ στην υπηρεσία που θέλετε να σταματήσετε και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε στο κουμπί Διακοπή (Stop) και σε λίγα δευτερόλεπτα η υπηρεσία θα παρατηρήσετε ότι η διεργασία έχει σταματήσει.

Έπειτα, επιλέξτε από το μενού επιλογών της κατηγορίας Τύπος εκκίνησης (Startup type) την επιλογή Απενεργοποιημένο (Disable) και πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να τεθούν οι αλλαγές σας σε εφαρμογή.

Επιπλέον, μπορείτε να εκκινήσετε ή να σταματήσετε μια υπηρεσία απευθείας από το μενού που θα εμφανιστεί όταν πατήσετε δεξί κλικ είτε στο παράθυρο των υπηρεσιών που ήδη βρίσκεστε, είτε από την καρτέλα Υπηρεσίες (Services) της Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager).

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*