Πώς να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα ως Διαχειριστής στα Windows 7

Μερικές φορές ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα προγράμματα σας ζητούν δικαιώματα διαχειριστή για να μπορείτε να τα εκτελέσετε. Για παράδειγμα, όταν προσπαθείτε να ενημερώσετε (update) ένα πρόγραμμα με μια νεότερη διαθέσιμη έκδοση, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας ζητάει να εκτελέσετε το πρόγραμμα ως διαχειριστής για να προχωρήσει στην αναβάθμιση (εγκατάσταση) του προγράμματος.

Παρακάτω, θα δούμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εκτελέσετε/ανοίξετε/τρέξετε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή.

Να σημειώσω ότι θα πρέπει το πρόγραμμα που θα επιλέξετε να εκτελέσετε ως διαχειριστής να είναι αξιόπιστο, καθώς μόλις επιβεβαιώσετε την ενέργεια αυτή σημαίνει ότι παραχωρείτε πλήρη πρόσβαση του προγράμματος στον υπολογιστή σας.

Πώς να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα ως Διαχειριστής (Administrator) προσωρινά

Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής (Run as administrator). Αν δεν εμφανίζεται η συγκεκριμένη επιλογή στο μενού επιλογών, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift από το πληκτρολόγιο και έπειτα κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο.

Αν έχετε ενεργοποιημένη την ρύθμιση ελέγχου λογαριασμού χρήστη (UAC) θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε αυτή την ενέργεια. Αν έχετε συνδεθεί ως Διαχειριστής (Administrator) πατήστε Ναι (Yes) στο παράθυρο επιβεβαίωσης που θα εμφανιστεί, ενώ αν έχετε συνδεθεί ως Τυπικός χρήστης (Standard user), θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή για να εκτελεστεί το πρόγραμμα με αυτά τα δικαιώματα.

Αυτή η μέθοδος είναι προσωρινή, αφού όταν εκτελέσετε το ίδιο πρόγραμμα την επόμενη φορά θα ανοίξει χωρίς δικαιώματα διαχειριστή.

Ένας άλλος τρόπος να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα ως Διαχειριστής είναι να κρατήσετε πατημένα τα πλήκτρα Ctrl και Shift καθώς ανοίγετε ένα πρόγραμμα, είτε με διπλό κλικ του ποντικιού είτε με Enter από το πληκτρολόγιο, και αμέσως θα εμφανιστεί το παράθυρο επιβεβαίωσης που αναφέραμε παραπάνω.

Πώς να εκτελείτε ένα πρόγραμμα πάντα ως Διαχειριστής (Administrator)

Αν επιθυμείτε να εκτελείτε ένα πρόγραμμα πάντα με δικαιώματα διαχειριστή, μπορείτε να το ρυθμίσετε από την καρτέλα Συμβατότητας (Compatibility Mode) του προγράμματος.

Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Μεταφερθείτε στην καρτέλα Συμβατότητα (Compatibility) και τικάρετε την επιλογή Εκτέλεση αυτού του προγράμματος με δικαιώματα διαχειριστή (Run the program as an administrator). Πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και ξε-τικάρετε την επιλογή Εκτέλεση αυτού του προγράμματος με δικαιώματα διαχειριστή (Run the program as an administrator).

Έτσι, κάθε φορά που θα ανοίγετε το πρόγραμμα θα εκτελείται με δικαιώματα διαχειριστή αυτόματα, αφού όμως επιβεβαιώσετε πρώτα αυτή την ενέργεια πατώντας Ναι (Yes) αν έχετε συνδεθεί ως Διαχειριστής (Administrator) ή πληκτρολογώντας τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή, αν έχετε συνδεθεί ως Τυπικός χρήστης (Standard user).

Ένας ακόμη τρόπος για να εκτελείτε ένα πρόγραμμα πάντα με δικαιώματα διαχειριστή είναι χρησιμοποιώντας τις Προχωρημένες ρυθμίσεις των ιδιοτήτων του εκάστοτε προγράμματος.

Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο της συντόμευσης του προγράμματος και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

Μεταβείτε στην καρτέλα Συντόμευση (Shortcut) και πατήστε στο κουμπί Για προχωρημένους (Advanced).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί τικάρετε την επιλογή Εκτέλεση ως διαχειριστής (Run as administrator) και πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, κάθε φορά που θα εκτελείτε το πρόγραμμα θα χρειάζεται να επιβεβαιώνετε τα δικαιώματα διαχειριστή πατώντας Ναι (Yes) αν έχετε συνδεθεί ως Διαχειριστής (Administrator) ή πληκτρολογώντας τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή, αν έχετε συνδεθεί ως Τυπικός χρήστης (Standard user).

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*