Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Συμβατότητας στα Windows 7

Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό στα Windows 7 είναι η Λειτουργία Συμβατότητας η οποία μας δίνει την  δυνατότητα να τρέχουμε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για προηγούμενες εκδόσεις των Windows (Vista, XP, κτλ.) χωρίς κανένα πρόβλημα. Με απλά λόγια, ξεγελάμε την εφαρμογή νομίζοντας ότι τρέχει για το λειτουργικό που έχει σχεδιαστεί, ενώ τα Windows 7 φορτώνουν τα κατάλληλα APIs μετατρέποντας το περιβάλλον πιο φιλικό για την παλιά εφαρμογή.

Λειτουργία Συμβατότητας μέσω των Ιδιοτήτων της εφαρμογής

Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties).

Μεταβείτε στην καρτέλα Συμβατότητα (Combatibility).

Για να ενεργοποιήσετε την λειτουργία τικάρετε στην επιλογή Εκτέλεση προγράμματος σε λειτουργία συμβατότητας για (Run this program in compatibility mode for).

Ακριβώς από κάτω στο drop-down μενού έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το λειτουργικό για το οποίο έχει σχεδιαστεί αρχικά η εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί να τρέχει σωστά για τα Windows XP, τότε ανάλογη θα είναι και η επιλογή σας.

Στην επόμενη ενότητα θα παρατηρήσετε 5 επιπλέον επιλογές οι οποίες είναι:

Εκτέλεση σε 256 χρώματα (Run in 256 colors).
Χρησιμοποιεί μόνο 256 χρώματα για την απεικόνιση του γραφικού περιβάλλοντος. Κάποιες εφαρμογές, προφανώς αρκετά παλιότερες από τις σημερινές, έχουν σχεδιαστεί να χρησιμοποιούν λιγότερα χρώματα.
Εκτέλεση σε ανάλυση οθόνης 640 x 480 (Run in 640 x 480 screen resolution).
Τρέχει την εφαρμογή σε μικρότερο παράθυρο και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που το γραφικό περιβάλλον δεν απεικονίζεται σωστά.
Απενεργοποίηση οπτικών θεμάτων (Disable visual themes).
Απενεργοποιεί την αλληλεπίδραση των θεμάτων με την εφαρμογή σε περιπτώσεις που δεν απεικονίζονται σωστά τα μενού και τα κουμπιά στην εργαλειοθήκη της εφαρμογής.
Απενεργοποίηση σύνθεσης επιφάνειας εργασίας (Disable desktop composition).
Απενεργοποιεί το transparency καθώς και άλλα οπτικά εφέ σε περιπτώσεις που η απεικόνιση της εφαρμογής δεν λειτουργεί σωστά.
Απενεργοποίηση της διαβάθμισης προβολής σε υψηλές ρυθμίσεις DPI (Disable display scaling on high DPI settings).
Απενεργοποιεί την αυτόματη αλλαγή μεγέθους του παραθύρου της εφαρμογής σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται αρκετά μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς (DPI) και έχει ως αποτέλεσμα οι γραμματοσειρές να μην απεικονίζονται σωστά.

Για να ενεργοποιήσετε κάθε μια από τις 5 επιλογές, απλά τικάρετέ την.

Στην επόμενη ενότητα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε το Επίπεδο Δικαιωμάτων (Priviledge Level).

Τικάρετε την επιλογή Εκτέλεση αυτού του προγράμματος με δικαιώματα Διαχειριστή (Run this program as an administrator) αν επιθυμείτε να τρέχετε την εφαρμογή σας πάντα ως διαχειριστής.

Τέλος, έχετε την επιλογή να Αλλάξετε τις ρυθμίσεις για όλους τους χρήστες (Change settings for all users). Αν θέλετε όλοι οι χρήστες να τρέχουν την εφαρμογή με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα για να ρυθμίσετε την εφαρμογή για όλους.

Πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

Λειτουργία συμβατότητας μέσω της Αντιμετώπισης προβλημάτων συμβατότητας

Με την μέθοδο που θα περιγράψουμε παρακάτω “αφήνετε” τα Windows να αποφασίσουν ποιες είναι οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε η εφαρμογή να γίνει συμβατή και να τρέξει στον υπολογιστή σας.

1. Πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας (Troubleshoot compatibility).

2. Θα εμφανιστεί για λίγο ένα παράθυρο στο οποίο τα Windows θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν πιθανά προβλήματα με την εφαρμογή.

3. Όταν τελειώσει ο έλεγχος, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε. Σε κάθε επιλογή που πραγματοποιείτε σας εμφανίζει και τις κατάλληλες οδηγίες μέχρις ότου αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με την συμβατότητα της εφαρμογής.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*