Πώς να χρησιμοποιήσετε το msconfig για να ανοίξετε διάφορα εργαλεία των Windows

Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν σας πω τη λέξη “msconfig” η πρώτη σκέψη που θα σας έρθει στο μυαλό είναι “ο αποκλεισμός εφαρμογών κατά την εκκίνηση του υπολογιστή”.

Το εργαλείο System Configuration ή αλλιώς msconfig είναι διαθέσιμο εδώ και αρκετές εκδόσεις των Windows. Ιδιαίτερη τιμητική θέση κατείχε την εποχή των Windows XP όπου αποτελούσε ένα από τα βασικά εργαλεία για να πετύχουμε γρηγορότερο boot του λειτουργικού, σταματώντας την φόρτωση περιττών προγραμμάτων κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμεύει σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις, όπως η διαγνωστική εκκίνηση, ρυθμίσεις για τα εγκατεστημένα λειτουργικά καθώς και διαχείριση των υπηρεσιών (services) των Windows.

Ένα, ίσως παραμελημένο, χαρακτηριστικό του msconfig είναι η δυνατότητα να ανοίγουμε διάφορα εργαλεία των Windows μέσα από το ίδιο παράθυρο, χωρίς να χρειαστεί να ψάχνουμε σε μενού και παράθυρα.

Ας δούμε πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Πληκτρολογήστε msconfg.exe στην Αναζήτηση του μενού Έναρξη (Start Menu) και πατήστε Enter.

Εναλλακτικά, ανοίξτε το παράθυρο της εντολής Εκτέλεση (Run) (Win + R) κα πληκτρολογήστε msconfig.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μεταφερθείτε στην τελευταία καρτέλα Εργαλεία (Tools).

Η λίστα που εμφανίζεται μπροστά σας αποτελείται από 18 εργαλεία των Windows όλα σε ένα σημείο, για να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας ή να βρείτε κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο, όπως η Διαχείριση Υπολογιστή (Computer Management), το Πρόγραμμα Προβολής Συμβάντων (Event Viewer), το Κέντρο Ενεργειών (Action Center), κτλ.

Για να ανοίξετε ένα εργαλείο επιλέξτε το και πατήστε στο κουμπί Εκκίνηση (Launch).

Το θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ακόμα και αν ανοίξετε κάποιο εργαλείο, το παράθυρο του msconfig παραμένει ανοιχτό στο παρασκήνιο. Οπότε, αμέσως μπορείτε να ανοίξετε το επόμενο εργαλείο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε απλά με ένα κλικ.

Εσείς χρησιμοποιείτε το msconfig στον υπολογιστή σας;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*