Πώς να χρησιμοποιήσετε το Εργαλείο Αφαίρεσης Κακόβουλου Λογισμικού

Το Εργαλείο Αφαίρεσης Κακόβουλου Λογισμικού (Windows Malicious Software Removal Tool – MSRT) είναι ένα εργαλείο αφαίρεσης ιών, worms και trojan horses της Microsoft. Όπως τονίζει η ίδια η εταιρεία, το εργαλείο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως εναλλακτικό πρόγραμμα antivirus. Ενημερώνεται κάθε μήνα, κάθε δεύτερη Τρίτη συγκεκριμένα, διατίθεται μέσω του Windows Update πραγματοποιώντας ένα γρήγορο έλεγχο (scan) στο παρασκήνιο και σας ειδοποιεί αν εντοπίσει κάποιο κακόβουλο αρχείο. 

Το MSRT αφαιρεί μόνο συγκεκριμένο αριθμό κακόβουλου λογισμικού, που θεωρούνται από την Microsoft ως οι “συνήθεις ύποπτοι”, σε ήδη μολυσμένους υπολογιστές. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει ο υπολογιστής σας να διαθέτει ένα πλήρως ενημερωμένο antivirus ώστε να προστατεύεστε κάθε στιγμή από όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Για να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο με το MSRT δεν χρειάζεται να σταματήσετε ή να απενεργοποιήσετε το antivirus που έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Επίσης θα πρέπει να συνδεθείτε ως Διαχειριστής (Administrator) για να προχωρήσετε.

Ας δούμε πώς γίνεται με περισσότερες λεπτομέρειες.

1. Πληκτρολογήστε mrt.exe στην Αναζήτηση του μενού Έναρξη και πατήστε Enter.

Εναλλακτικά, ανοίξτε την εντολή Εκτέλεση, πληκτρολογήστε mrt και πατήστε Enter.

2. Πατήστε Επόμενο (Next) στο παράθυρο που θα εμφανιστεί.

3. Επιλέξτε έναν από τους 3 τρόπους σκαναρίσματος.

Γρήγορη σάρωση (Quick scan): Θα “σκανάρει” μόνο περιοχές του δίσκου όπου είναι πιθανό να βρεθεί κακόβουλο λογισμικό. Αν βρεθεί, θα σας προτρέψει να πραγματοποιήσετε Πλήρη σάρωση (Full scan).
Πλήρης σάρωση (Full scan): Θα ελέγξει όλους τους δίσκους που υπάρχουν στον υπολογιστή για κακόβουλο λογισμικό και, όπως είναι λογικό, πιθανόν να χρειαστούν αρκετές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί.
Προσαρμοσμένη σάρωση (Customized scan): Πατώντας στο κουμπί Επιλέξτε φάκελο (Choose Folder) επιλέγετε εσείς τον φάκελο όπου θα διενεργηθεί ο έλεγχος.

4. Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Αν βρεθεί κακόβουλο λογισμικό, θα σας ειδοποιήσει για να επιβεβαιώσετε την αφαίρεσή του.

5. Τέλος, εμφανίζονται τα αποτελέσματα του ελέγχου. Πατήστε Τέλος (Finish) για να κλείσετε το παράθυρο.

Αυτό ήταν!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*