Πώς να μειώσετε τον χρόνο εκκίνησης των Windows με το εργαλείο msconfig

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνει ένας χρήστης των Windows είναι με ποιο τρόπο θα μειώσει το χρόνο εκκίνησης (boot) του λειτουργικού. Με τον καιρό, θα έχετε παρατηρήσει ότι ο χρόνος αυτός αυξάνεται και ο υπολογιστής καθυστερεί να “μπει” στα Windows. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι πολλά προγράμματα που εγκαταστήστε προστίθενται αυτόματα στην λίστα εκκίνησης των προγραμμάτων κατά την εκκίνηση των Windows. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα μπορείτε να τα “κόψετε” από την εκκίνηση του υπολογιστή, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μετά.

Η Microsoft διαθέτει ένα εργαλείο, το οποίο υπάρχει ήδη σε όλες τις εκδόσεις των Windows, για να επιλέγετε ποια προγράμματα θα τρέχουν κατά την εκκίνηση, και ονομάζεται Microsoft Configuration Editor ή αλλιώς msconfig.

Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο εκκίνησης των Windows με την χρήση του msconfig.

1. Πληκτρολογήστε msconfg.exe στην Αναζήτηση του μενού Έναρξη και πατήστε Enter.

Εναλλακτικά, ανοίξτε το παράθυρο της εντολής Εκτέλεση (Win + R) κα πληκτρολογήστε msconfig.

2. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση στοιχείων (Startup).
Στην καρτέλα αυτή θα δείτε μια λίστα με τα περισσότερα από τα προγράμματα που τρέχουν με την εκκίνηση των Windows.

3. Ξε-τικάρετε όσα από τα προγράμματα πιστεύετε ότι δεν χρειάζεται να εκκινούν. Αν δεν είστε σίγουροι ποια προγράμματα να επιλέξετε από την λίστα μπορείτε να δοκιμάσετε να απενεργοποιείτε ένα-ένα για να ελέγξετε αν σας χρειάζεται ή όχι.

Για παράδειγμα, το antivirus που έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας θα ήταν καλό να είναι επιλεγμένο να τρέχει κατά την εκκίνηση. Αντιθέτως, το Windows Live Messenger δεν χρειάζεται να καθυστερεί την εκκίνηση του υπολογιστή οπότε μπορείτε να το ξε-τικάρετε.

4. Πατήστε ΟΚ για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

5. Θα χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να τεθούν σε λειτουργία οι νέες ρυθμίσεις. Αν δεν θέλετε να γίνει αμέσως η επανεκκίνηση επιλέξτε Έξοδος χωρίς επανεκκίνηση (Exit without restart).

Αυτό ήταν!

Οι πιο “προχωρημένοι” χρήστες των Windows μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο Autoruns της σουίτας Sysinternals του Mark Russinovich. Πραγματικά αρκετά δυνατό εργαλείο. Θα το παρουσιάσουμε σε μελλοντικό άρθρο εκτενέστερα.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*