Εργαλείο αποκομμάτων: Screenshots στο λεπτό

Το Εργαλείο αποκομμάτων (Snipping Tool) το πρωτοσυναντήσαμε στα Windows Vista και έπειτα στα Windows 7 και ήρθε για να αντικαστήσει το γνωστό σε πολλούς, Print Screen. Πλέον, με το εργαλείο αυτό μπορείτε να αποτυπώνετε ένα στιγμιότυπο της οθόνης σας (screenshot) όπως ένα ολόκληρο παράθυρο, ολόκληρη την επιφάνεια της οθόνης ή ένα τμήμα του μόνο χρησιμοποιώντας το ποντίκι.

Θα το βρείτε ακολουθώντας την διαδρομή Έναρξη (Start Menu) – Όλα τα προγράμματα (All Programs) – Βοηθήματα (Accessories).

Για την δημιουργία νέων αποκομμάτων μπορείτε να επιλέξετε μία από τις 4 επιλογές:

Απόκομμα ελεύθερου σχήματος (Free-form Snip). Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού επιλέξτε μια περιοχή γύρω από ένα αντικείμενο. Μόλις το αφήσετε το screenshot είναι έτοιμο.
Απόκομμα τετραγωνικού σχήματος (Rectangular Snip). Όπως στο προηγούμενο βήμα, επιλέγοντας μια περιοχή γύρω από ένα αντικείμενο σχηματίζετε ένα απόκομμα τετραγωνικού σχήματος.
Απόκομμα παραθύρου (Windows Snip). Επιλέγοντας ένα παράθυρο, όπως το παράθυρο του browser, μιας εφαρμογής ή και του windows explorer, φωτογραφίζετε αμέσως μόνο το συγκεκριμένο παράθυρο που έχετε επιλέξει.
Απόκομμα πλήρους οθόνης (Full-screen Snip). Όπως λέει και ο τίτλος, με τον τρόπο αυτό κάνει capture όλη την οθόνη του υπολογιστή (το γνωστό σε όλους Print Screen).

Αφού δημιουργήσετε το απόκομμα σας, αυτόματα αποθηκεύεται στο “πρόχειρο” (clipboard) και το screenshot εμφανίζεται σε ένα νέο παράθυρο, (στην ουσία είναι ένα καμβάς), στο οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να “ζωγραφίσετε” πάνω στην εικόνα χρησιμοποιώντας την πένα ή το εργαλείο επισήμανσης. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή να το αποθηκεύσετε ή να μοιραστείτε (share) το απόκομμα μέσω e-mail.

Το Εργαλείο αποκομμάτων (Snipping Tool) είναι διαθέσιμο για τις εκδόσεις Home Premium, Professional, Ultimate και Enterprise των Windows 7.

Δοκιμάστε το!

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*