Μικρορύθμιση χρώματος της οθόνης στα Windows 7

Μία από τις πρώτες ενέργειες που κάνουμε όταν αγοράζουμε μία νέα τηλεόραση είναι να ρυθμίσουμε τα χρώματα, το κοντραστ, το γάμμα και άλλες παραμέτρους έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες της στο έπακρο για τη καλύτερη δυνατή απεικόνιση. Στην οθόνη του υπολογιστή, όμως, αρκετές φορές ξεχνάμε να πειράξουμε τις ρυθμίσεις θεωρώντας ίσως ότι αυτό γίνεται αυτόματα από το λειτουργικό. Καινούρια ή παλιά, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε η οθόνη σας να απεικονίζει όσο το δυνατό καλύτερα, σύμφωνα πάντα με τις δικές σας προτιμήσεις.

Τα Windows 7 παρέχουν αυτό το εργαλείο μικρορύθμισης χρώματος, όπως ονομάζεται, της οθόνης σας με τη χρήση ενός πολύ απλού και γρήγορου οδηγού που θα δούμε βήμα-βήμα παρακάτω.

Μικρορύθμιση χρώματος της οθόνης στα Windows 7

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία καλό θα ήταν να επαναφέρετε την οθόνη σας στις εργοστασιακές σας ρυθμίσεις όπως θα σας ζητηθεί στην αρχή του οδηγού. Αν βρίσκεστε σε laptop προφανώς δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.[/do]

Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταφερθείτε στην κατηγορία Εμφάνιση και Εξατομίκευση (Appearance and Personalization) και πατήστε στην επιλογή Οθόνη (Display).

Στο παράθυρο αυτό, πατήστε στην επιλογή Μικρορύθμιση χρώματος (Calibrate color) από το αριστερό μενού.

Αμέσως θα εμφανιστεί σε ένα νέο παράθυρο ο οδηγός ρύθμισης χρώματος της οθόνης. Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Έπειτα θα σας ζητηθεί να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις της οθόνης σας, αν είναι δυνατό, πριν ξεκινήσετε. Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Σε αυτό το βήμα σας εξηγεί πώς να ρυθμίσετε την τιμή γάμμα στο επόμενο βήμα, αφού πατήσετε το κουμπί Επόμενο (Next).

Ρυθμίστε την τιμή γάμμα σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες μετακινώντας το ρυθμιστικό (slider) σύμφωνα με τα αποτελέσματα που κρίνετε βέλτιστα. Μπορείτε να επαναφέρετε το ρυθμιστικό στην αρχική του θέση πατώντας το κουμπί Επαναφορά (Reset). Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα και το κοντράστ της οθόνης σας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ελέγχου, δηλαδή τα κουμπιά που βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος της οθόνης. Αν η οθόνη σας δε διαθέτει τα στοιχεία ελέγχου, όπως συμβαίνει στα laptop, πατήστε στο κουμπί Παράλειψη ρύθμισης φωτεινότητας και κοντράστ (Skip brightness and contrast adjustment) αλλιώς πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και βρίσκομαι σε laptop, θα πατήσω Επόμενο για να δείτε όλα τα βήματα. Φυσικά, σε κάθε οθόνη οι ρυθμίσεις είναι διαφορετικές οπότε επιλέξτε αυτές που κρίνετε ότι απεικονίζουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εδώ, θα δείτε κάποιες οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση της φωτεινότητας την οποία θα πραγματοποιήσετε αφού πατήσετε Επόμενο (Next).

Ρυθμίστε τη φωτεινότητα από τα κουμπιά της οθόνης σύμφωνα με τις πληροφορίες που σας δίνονται και πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Όπως προηγουμένως, θα δείτε οδηγίες πώς να ρυθμίσετε το κοντράστ της οθόνης. Πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Ρυθμίστε και πάλι από τα κουμπιά της οθόνης το κοντράστ της οθόνης που εμφανίζει τα καλύτερα αποτελέσματα και πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Σε αυτό το σημείο διαβάστε τις οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση ισορροπίας των χρωμάτων που θα πραγματοποιήσετε στο επόμενο βήμα.

Μετακινήστε τους τρεις δείκτες έτσι ώστε να πετύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα σύμφωνα με τις οδηγίες που εμφανίζονται και πατήστε Επόμενο (Next) για να συνεχίσετε.

Στο τελευταίο βήμα, χρησιμοποιήστε τα κουμπιά Προηγούμενη μικρορύθμιση (Previous calibration) και Τρέχουσα μικρορύθμιση (Current calibration) για να συγκρίνετε τις διαφορές ανάμεσα στην παλιά και τη νέα ρύθμιση της οθόνης σας. Αν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της νέας σας ρύθμισης πατήστε Τέλος (Finish) για να τερματίσετε τον οδηγό και να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία ρύθμισης του ClearType αμέσως μετά, τικάροντας την επιλογή στο κάτω μέρος, αλλιώς δείτε πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το ClearType στον υπολογιστή σας όταν το εσείς το κρίνετε σκόπικο.

Αυτό ήταν! Παρατηρήσατε διαφορές στην οθόνη σας σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*