Αυξήστε τη μνήμη του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Readyboost στα Windows

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, σε περιπτώσεις όπου η μνήμη του υπολογιστή δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία των Windows, ειδικότερα σε παλιότερους υπολογιστές, το λειτουργικό χρησιμοποιεί την εικονική μνήμη που έχει δεσμεύσει στο σκληρό σας δίσκο. Ωστόσο, μιας και ο σκληρός δίσκος είναι από τα πιο «αργά» μέρη ενός υπολογιστή, εκτός των δίσκων SSD, αυτή η λύση δεν είναι η βέλτιστη τις περισσότερες φορές. Αν και η καλύτερη λύση στο πρόβλημα επάρκειας μνήμης είναι να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RAM στον υπολογιστή σας, όμως σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι δυνατό, όπως ένα παλιό laptop, μία λύση είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ReadyBoost των Windows.

Το ReadyBoost είναι μία υπηρεσία που πρωτοσυναντήσαμε στα Windows Vista και έπειτα στα Windows 7 με την οποία μπορούμε να αυξήσουμε τη διαθέσιμη μνήμη του υπολογιστή χρησιμοποιώντας εξωτερικές μονάδες δίσκων όπως USB Flash, κάρτες μνήμης SecureDigital, Memory Stick, κτλ.

Δείτε στα παρακάτω βήματα πώς μπορείτε να αυξήσετε τη μνήμη του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Readyboost στα Windows 7.

Ενεργοποίηση και χρήση του Windows Readyboost

Αφού εισάγετε το USB Flash Drive στη θύρα USB του υπολογιστή σας, ανοίξτε τον Υπολογιστή[/do] (Computer), πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο του USB Flash Drive και επιλέξτε Ιδιότητες[/do] (Properties) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Στο παράθυρο ιδιοτήτων, μεταβείτε στην καρτέλα Readyboost[/do] στην οποία θα χρειαστεί να επιλέξετε μία από τις τρεις διαθέσιμες λειτουργίες.

  • Να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή (Do not use this device)
  • Αποκλειστική χρήση αυτής της συσκευής από το Readyboost (Dedicate this device to Readyboost)
  • Να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή (Use this device)

Πιο συγκεκριμένα:

Αποκλειστική χρήση αυτής της συσκευής από το Readyboost (Dedicate this device to Readyboost.)
Επιλέξτε αυτή τη λειτουργία αν επιθυμείτε να δεσμεύεται αυτόματα η μέγιστη δυνατή χωρητικότητα της συσκευής σας για το Readyboost. Θα συνεχίσετε να έχετε τη δυνατότητα πρόσθεσης νέων αρχείων στη συσκευή σας, με τη διαφορά ότι το Readyboost θα δεσμεύει όσο περισσότερο χώρο μπορεί να δεσμεύσει ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στη συσκευή.

Να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή (Use this device)
Επιλέξτε αυτή τη λειτουργία αν δεν επιθυμείτε να δεσμευτεί αυτόματα το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου αλλά να ρυθμίσετε εσείς το δεσμευμένο χώρο που θα χρησιμοποιεί το Readyboost. Προφανώς, στον ελεύθερο χώρο που θα απομείνει μπορείτε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας.

Να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή (Do not use this device)
Επιλέξτε αυτή τη λειτουργία στην περίπτωση που επιθυμείτε να απενεργοποιήσετε το Readyboost σε ένα ήδη ενεργοποιημένο δίσκο.

Αφού επιλέξετε μία από τις τρεις επιλογές που περιγράψαμε παραπάνω, πατήστε ΟΚ[/do] για να αποθηκευτούν οι ρυθμίσεις σας.

Όπως θα δείτε, αν έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε το Readyboost, τα Windows θα δεσμεύσουν αμέσως το χώρο που υποδείξατε στα παραπάνω βήματα.

Μπορείτε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε στιγμή το δίσκο που χρησιμοποιείται από το Readyboost πάντα με ασφαλή κατάργηση για να μην χάσετε τυχόν μη αποθηκευμένα δεδομένα.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*