Βασικές επιλογές παροχής ενέργειας στα Windows 7

Τα σχέδια παροχής ενέργειας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των Windows 7 δίνοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε χρήστη να διαχειριστεί την ενέργεια που καταναλώνει ο υπολογιστής του, ιδιαίτερα χρήσιμο για εσάς που χρησιμοποιείτε την μπαταρία του φορητού σας υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας ένα από τα διαθέσιμα σχέδια ή δημιουργώντας το δικό σας, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του υπολογιστή σας, να αυξήσετε τις επιδόσεις του ή να εξισορροπήσετε τις δύο αυτές επιλογές, ανάλογα πάντα με τις δικές σας ανάγκες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε ποια είναι τα διαθέσιμα σχέδια, ποιες είναι οι διαφορές τους και πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο παροχής ενέργειας αλλά και πώς να επεξεργαστείτε κάθε ένα από τα ήδη διαθέσιμα.[/do]

Στα Windows 7 υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές παροχής ενέργειας, ως προεπιλογή, οι οποίες είναι η Εξισορρόπηση (Balanced), η Εξοικονόμηση Ενέργειας (Power Saver) και οι Υψηλές Επιδόσεις (High Performance). Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες επιλογές, πέραν των βασικών, οι οποίες προστίθενται από τον εκάστοτε κατασκευαστή του υπολογιστή σας (HP, Dell, κτλ.).

Για να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές παροχής ενέργειας στα Windows 7 ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταβείτε στην κατηγορία Υλικό και Ήχος (Hardware and Sound) και πατήστε στην υπο-κατηγορία Επιλογές παροχής ενέργειας (Power Options).

Εναλλακτικά, αν βρίσκετε σε laptop, κάντε κλικ στο εικονίδιο της ενέργειας που εμφανίζεται στη γραμμή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών και επιλέξτε Περισσότερες επιλογές παροχής ενέργειας (More power options).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα δείτε, αρχικά, δύο από τις βασικές επιλογές παροχής ενέργειας που αναφέραμε παραπάνω, Εξισορρόπηση και Εξοικονόμηση Ενέργειας. Κάντε κλικ στο βελάκι της επιλογής Προβολή πρόσθετων σχεδίων (Show additional plans) για να εμφανίσετε τις Υψηλές Επιδόσεις αλλά και πρόσθετα σχέδια που πιθανώς να έχει προσθέσει ο κατασκευαστής του υπολογιστή σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιπλέον επιλογή Quiet mode έχει προστεθεί από τον κατασκευαστή του laptop στο οποίο βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.

Στο ίδιο παράθυρο, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσετε ένα από τα διαθέσιμα σχέδια τικάροντας απλά την ανάλογη επιλογή. Ωστόσο, για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των σχεδίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο της γραμμής εργασιών (taskbar).

Οι βασικές ρυθμίσεις ενός σχεδίου παροχής ενέργειας αφορούν την προσαρμογή της φωτεινότητας της οθόνης, το χρονικό διάστημα για την απενεργοποίηση της και τη μετάβαση του υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας (Sleep). Βέβαια, ανάλογα με τον τύπο του υπολογιστή, desktop ή laptop, και την τροφοδοσία ρεύματος, σύνδεση σε πρίζα ή χρήση μπαταρίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι διαφορετικές.

Ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να λειτουργήσει είτε με μπαταρία είτε με απευθείας σύνδεση στην πρίζα και για το λόγο αυτό είναι θα βρείτε περισσότερες ρυθμίσεις σε σύγκριση με έναν desktop υπολογιστή ο οποίος είναι μόνιμα συνδεδεμένος στην πρίζα. Δείτε τη διαφορά στις παρακάτω εικόνες.

Laptop

Desktop

Φυσικά, υπάρχουν πολλές περισσότερες ρυθμίσεις, για προχωρημένους, σχετικά με τα σχέδια παροχής ενέργειας στα Windows 7 τις οποίες, μαζί με τις βασικές, θα δούμε σε επόμενα άρθρα πώς μπορούμε να τις παραμετροποιήσουμε και να πετύχουμε καλύτερη διαχείριση ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*