Αλλαγή βασικών ρυθμίσεων στα σχέδια παροχής ενέργειας των Windows 7

Αφού διαβάσατε ήδη ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες των σχεδίων παροχής ενέργειας, τη χρησιμότητα αλλά και τις διαφορές τους ανάμεσα σε φορητούς και desktop υπολογιστές, στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείτε πώς να αλλάξετε τις βασικές ρυθμίσεις ενός σχεδίου την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και αύξηση των επιδόσεων του υπολογιστή σας.

Όπως γνωρίζετε ήδη, για να δείτε τις διαθέσιμες επιλογές παροχής ενέργειας στα Windows 7, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταβείτε στην κατηγορία Υλικό και Ήχος (Hardware and Sound) και πατήστε στην υπο-κατηγορία Επιλογές παροχής ενέργειας (Power Options).

Εναλλακτικά, αν βρίσκετε σε φορητό υπολογιστή (laptop/netbook), κάντε κλικ στο εικονίδιο της ενέργειας που εμφανίζεται στη γραμμή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών και επιλέξτε Περισσότερες επιλογές παροχής ενέργειας (More power options).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα δείτε όλες τις βασικές επιλογές παροχής ενέργειας του υπολογιστή σας. Κάντε κλικ στο βελάκι της επιλογής Προβολή πρόσθετων σχεδίων (Show additional plans) για να τις εμφανίσετε όλες.

Όπως βλέπετε από την παραπάνω εικόνα, το σχέδιο που είναι ενεργοποιημένο στο συγκεκριμένο υπολογιστή είναι η Εξισορρόπηση (Balanced). Αν δεν σας ικανοποιούν οι προτεινόμενες βασικές ρυθμίσεις του μπορείτε να τις αλλάξετε πολύ εύκολα. Φυσικά, η διαδικασία που θα περιγράψουμε είναι ίδια για όλα τα διαθέσιμα σχέδια.

Οι βασικές ρυθμίσεις μεταξύ ενός desktop και ενός laptop υπολογιστή είναι διαφορετικές, λόγω της παρουσίας μπαταρίας του δευτέρου.

Αλλαγή βασικών ρυθμίσεων σε φορητό υπολογιστή

Βρείτε το σχέδιο που επιθυμείτε να αλλάξετε και πατήστε στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου (Change plan settings). Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέξαμε την Εξισορρόπηση (Balanced).

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα δείτε τις τέσσερις βασικές ρυθμίσεις του συγκεκριμένου σχεδίου οι οποίες είναι:

  • Μείωση φωτεινότητας οθόνης (Dim the display)
  • Απενεργοποίηση της οθόνης (Turn off the display)
  • Μετάβαση του υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας (Put the computer to sleep)
  • Προσαρμογή της φωτεινότητας του σχεδίου (Adjust plan brightness)

Μπορείτε να προσαρμόσετε κάθε μία από τις βασικές ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις που ο υπολογιστής σας λειτουργεί Με μπαταρία (On battery) ή είναι Στην πρίζα (Plugged in). Για παράδειγμα, μια καλή πρακτική είναι να επιλέγετε μικρότερες τιμές όταν ο υπολογιστής σας λειτουργεί με μπαταρία για καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερες ώρες λειτουργίας.

Οι τιμές (λεπτά/ώρες) που επιλέγετε στις τρεις πρώτες ρυθμίσεις αφορούν το χρονικό διάστημα αδράνειας του υπολογιστή. Αν, δηλαδή, έχετε ρυθμίσει την απενεργοποίηση της οθόνης στα 2 λεπτά, τότε τα λεπτά αυτά αρχίζουν να μετρούν από τη τελευταία στιγμή που κάνατε οτιδήποτε στον υπολογιστή σας.

Αφού έχετε ρυθμίσει το εκάστοτε σχέδιο σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις, πατήστε στο κουμπί Αποθήκευση αλλαγών (Save changes) για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Αλλαγή βασικών ρυθμίσεων σε Desktop υπολογιστή

Όπως είναι φυσικό, οι διαθέσιμες επιλογές παροχής ενέργειας σε desktop υπολογιστές είναι λιγότερες, αφού η μοναδική τροφοδοσία τους είναι μέσω του ρεύματος από την πρίζα.

Οι δύο βασικές ρυθμίσεις είναι:

  • Απενεργοποίηση της οθόνης (Turn off the display)
  • Μετάβαση του υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας (Put the computer to sleep)

Ομοίως, αφού έχετε ρυθμίσει το εκάστοτε σχέδιο σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις, πατήστε στο κουμπί Αποθήκευση αλλαγών (Save changes) για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Επαναφορά προεπιλεγμένων ρυθμίσεων

Αν έχετε αλλάξει τις ρυθμίσεις ενός σχεδίου και θέλετε να επαναφέρετε ανά πάσα στιγμή τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, πατήστε στην επιλογή Επαναφορά προεπιλεγμένων ρυθμίσεων για αυτό το σχέδιο (Restore default settings for this plan).

Αμέσως μετά θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε την επαναφορά πατώντας στο κουμπί Ναι (Yes) του παραθύρου που θα εμφανιστεί.


Αυτό ήταν! Στα επόμενα άρθρα θα δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας σχέδιο παροχής ενέργειας αλλά και πώς να αλλάξετε ακόμα περισσότερες ρυθμίσεις πέραν των βασικών.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*