Πώς να ελέγξετε το δίσκο σας για σφάλματα στα Windows 7

Τα σφάλματα σε δίσκους και συστήματα αρχείων μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των Windows, όπως είναι η ανικανότητα του υπολογιστή να ανοίξει ή να επεξεργαστεί αρχεία, οι “μπλε οθόνες” (BSOD) και η αλλοίωση των δεδομένων. Για το λόγο αυτό, στα Windows 7, όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο σφαλμάτων σε δίσκους, με όνομα Windows Check Disk (chkdsk.exe).

Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους, είτε από το γραφικό περιβάλλον των Windows, που θα περιγράψουμε παρακάτω, είτε από τη γραμμή εντολών (cmd) η οποία προσφέρει περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης του ελέγχου. Προφανώς, ο δεύτερος τρόπος απευθύνεται για αρκετά προχωρημένους χρήστες και θα τον αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Έλεγχος σφαλμάτων από το γραφικό περιβάλλον των Windows 7

Θα χρειαστείτε δικαιώματα Διαχειριστή (Administrator) για να χρησιμοποιήσετε τον έλεγχο σφαλμάτων.[/do]

Ανοίξτε το παράθυρο του Υπολογιστή (Computer), πατήστε δεξί κλικ στο δίσκο που θέλετε να ελέγξετε και επιλέξτε Ιδιότητες (Properties) από το μενού που θα εμφανιστεί.

Μεταβείτε στην καρτέλα Εργαλεία (Tools) και πατήστε στο κουμπί Έλεγχος (Check now) της κατηγορίας Έλεγχος σφαλμάτων (Error-checking).

Αμέσως μετά, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με τις δύο επιλογές της εξέτασης δίσκων.

  • Αυτόματη διόρθωση σφαλμάτων του συστήματος αρχείων (Automatically fix file system errors)
  • Ανίχνευση και ανάκτηση κατεστραμμένων τομέων δίσκου (Scan for and attempt recovery of bad sectors)

Πιο συγκεκριμένα, επιλέγοντας την πρώτη επιλογή, Αυτόματη διόρθωση σφαλμάτων του συστήματος αρχείων, τα Windows θα εντοπίσουν τα σφάλματα που υπάρχουν στο δίσκο και θα επιχειρήσουν να τα διορθώσουν αυτόματα χωρίς τη δική σας επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε αυτή την επιλογή, ο έλεγχος του δίσκου για σφάλματα θα γίνει και έπειτα θα σας τα εμφανίσει, χωρίς όμως να γίνει η αυτόματη διόρθωση.

Επιλέγοντας τη δεύτερη επιλογή, Ανίχνευση και ανάκτηση κατεστραμμένων τομέων δίσκου, το λειτουργικό θα πραγματοποιήσει ένα αρκετά πιο αναλυτικό έλεγχο σφαλμάτων, όπως η ανίχνευση bad sectors, στο δίσκο που επιλέξατε και παράλληλα θα προσπαθήσει να τα επιδιορθώσει. Επίσης, ενεργοποιώντας την επιλογή αυτή θα γίνει παράλληλα διόρθωση σφαλμάτων του συστήματος αρχείων, ακόμα και δεν έχετε τικαρισμένη την πρώτη επιλογή.

Επιλέξτε μία ή και τις δύο επιλογές, ανάλογα με τις ενέργειες που επιθυμείτε και πατήστε στο κουμπί Εκκίνηση (Start) για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου.

Αν θέλετε απλά να δείτε την αναφορά από τον έλεγχο σφαλμάτων χωρίς καμία άλλη ενέργεια επιδιόρθωσης, ξετικάρετε και τις δύο επιλογές.

Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί το παράθυρο επιτυχίας του ελέγχου που μόλις πραγματοποιήσατε, αναφέροντας τυχόν προβλήματα που ανιχνεύτηκαν κατά τη διαδικασία.

Πατήστε στην επιλογή Εμφάνιση λεπτομερειών (See details) για να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου.


Αν έχετε επιλέξει να εξετάσετε ένα δίσκο για σφάλματα ο οποίος είναι ήδη σε χρήση, όπως για παράδειγμα το δίσκο που έχετε εγκατεστημένα τα Windows 7, τότε ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί την επόμενη φορά που θα επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Αυτό συμβαίνει διότι αρκετά από τα αρχεία που θα χρειαστεί να ελεγχθούν χρησιμοποιούνται ήδη από διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες (services) του λειτουργικού.

Σε αυτή την περίπτωση θα εμφανιστεί το παράθυρο της παρακάτω εικόνας,  στο οποίο θα χρειαστεί να επιλέξετε Χρονοδιάγραμμα ελέγχου δίσκου (Schedule disk check) για τον έλεγχο του δίσκου σας.

Εφόσον έχετε επιλέξει αυτό τον τρόπο, ο έλεγχος θα γίνει πριν τη σύνδεση σας στο λειτουργικό, δηλαδή κατά τη διάρκεια εκκίνησης (boot) του υπολογιστή σας. Θα έχετε δέκα δευτερόλεπτα να ακυρώσετε τον έλεγχο πατώντας απλά ένα πλήκτρο ή να συνεχίσετε χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα δείτε για σύντομο χρονικό διάστημα μια συνοπτική περιγραφή των αποτελεσμάτων και αμέσως μετά θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας αυτόματα ώστε να συνδεθείτε και πάλι στα Windows 7.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

4 Comments

  1. Καλημέρα σας.Παρακαλώ πολύ,θα ήθελα να ζητήσω μία βοήθεια σχετικά με το δικό μου πρόβλημα.Εν συντομία:πρόσφατα αγόρασα από το Πλαίσιο έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο Seagate Expansion USB 3.0,χωρητικότητας 1ΤΒ.Την πρώτη φορά που τον σύνδεσα στον PC μου(Λογισμικό Windows 8 Home Premium),αναγνωρίστηκε κανονικά και”κατέβασα”και αντίστοιχο”Πρόγραμμα Οδήγησης”.Όλα καλά μέχρι εδώ.Στη συνέχεια,δοκίμασα(τραγικό λάθος!)να τον συνδέσω στη μεγάλη τηλεόραση για να”τραβήξω”ενημέρωση.Μόνο που,για την ενημέρωση έπρεπε να διαγράψω όσα αρχεία είχα ήδη προλάβει να περάσω μέσα,ώστε να κάνει το απαραίτητο format.Όχι μόνο απέτυχε-για άγνωστο λόγο!-η προσπάθεια ενημέρωσης στο τέλος,αλλά όταν έκανα και πάλι format για να τον ξανασυνδέσω στον υπολογιστή μου,ενώ έδειξε ότι πέτυχε,ο δίσκος”αναγνωριζόταν”στον Πίνακα Ελέγχου κανονικά,όχι όμως και στην πρώτη κάρτα αναγνώρισης συσκευών”Ο Υπολογιστής Μου”!Είμαι ερασιτέχνης χρήστης,δεν γνωρίζω καν την DOS,διαφορετικά θα προσπαθούσα να βρω κάποια λύση στο πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο.Τον δίσκο τον έχω ακόμη.Μόλις αντικατέστησα και το καλώδιο λόγω κοψίματος στο ένα βύσμα,ελπίζοντας πως η μη αναγνώρισή του θα οφειλόταν εκεί.Πάλι στάθηκα άτυχος.Τι επιπλέον θα μπορούσα να κάνω?Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντησή σας!

    • Επίσης,να συμπληρώσω ότι κάποια στιγμή δάνεισα τον δίσκο σε γνωστό μου,ο οποίος είναι προγραμματιστής,ώστε να του ξανακάνει το απαραίτητο για λειτουργία σε PC,αλλά και να τον εξετάσει για όποια τυχόν σφάλματα.Μου ανέφερε ότι ο δίσκος δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα!Οπότε,θεωρώ πως κάποιο σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει στο δικό μου σύστημα.

      • Δεν κατάλαβα ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα με τον δίσκο, δεν τον αναγνωρίζει ο υπολογιστής σου; Αν θέλεις, κάνε την ερώτηση σου στο Winuser.gr για να σε ασχοληθούμε συγκεκριμένα με την περίπτωση σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*