Απενεργοποίηση ανασυγκρότησης για SSD στα Windows 7, 8 και 8.1

Δείτε πώς να απενεργοποιήσετε την προγραμματισμένη ανασυγκρότηση δίσκων για SSD στα Windows 7 και Windows 8/8.1.

Αφού ξεπεράσει τον πρώτο ενθουσιασμό με την τρομερή διαφορά στις επιδόσεις και την ταχύτητα του νέου σας SSD έναντι του μηχανικού δίσκου που είχε πριν ο υπολογιστής σας, η επόμενη κίνηση είναι να φροντίσετε να τον διατηρήσετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, για να μη «χαλάσει» γρήγορα.

Η αλήθεια είναι ότι με τους SSD τελευταίας γενιάς δε χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο εκτός από την απενεργοποίηση της ανασυγκρότησης για τον SSD, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό οικιακό περιβάλλον. Στα Windows 7 και Windows 8/8.1 η απενεργοποίηση γίνεται αυτόματα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μη γίνει. Αν έχετε SSD στον υπολογιστή σας, ρίξτε μια ματιά στην προγραμματισμένη ανασυγκρότηση δίσκων και απενεργοποιήστε την, αν δεν έχει γίνει ήδη αυτόματα.

Τα παρακάτω βήματα και εικόνες είναι από τα Windows 8.1, ωστόσο η διαδικασία είναι παρόμοια και για εσάς που έχετε ακόμη τα Windows 7 στον υπολογιστή σας.

Απενεργοποίηση προγραμματισμένης ανασυγκρότησης δίσκων για SSD

Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα και Ασφάλεια (System and Security) και έπειτα πατήστε στην επιλογή Ανασυγκρότηση και βελτιστοποίηση μονάδων δίσκου (Defragment and optimize your drives) που θα βρείτε στην ενότητα Εργαλεία διαχείρισης (Administrative Tools).

Απενεργοποίηση ανασυγκρότησης για SSD στα Windows 7, 8 και 8.1

Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε ανασυγκρότηση (defrag) στην αναζήτηση των Windows και πατήστε στην αντίστοιχη επιλογή που θα εμφανιστεί.

Απενεργοποίηση ανασυγκρότησης για SSD στα Windows 7, 8 και 8.1

Στο παράθυρο της ανασυγκρότησης δίσκων που θα ανοίξει, ελέγξτε την ενότητα Προγραμματισμένη βελτιστοποίηση (Scheduled optimization). Αν είναι στη θέση Ανενεργή (Off) τότε η προγραμματισμένη ανασυγκρότηση δεν είναι ενεργή και δε χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω. Διαφορετικά, αν είναι στη θέση Ενεργή (On) πατήστε στο κουμπί Αλλαγή ρυθμίσεων (Change settings).

Απενεργοποίηση ανασυγκρότησης για SSD στα Windows 7, 8 και 8.1

Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατήστε στο κουμπί Επιλογή (Choose) της ενότητας Μονάδες δίσκου (Drives).

Απενεργοποίηση ανασυγκρότησης για SSD στα Windows 7, 8 και 8.1

Στη συνέχεια, ξε-τικάρετε το γράμμα του δίσκου που αντιστοιχεί στον SSD και πατήστε ΟΚ για να αποθηκευτεί η ρύθμιση σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο SSD είναι ο δίσκος C: στον οποίο είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα (Windows 7, Windows 8/8.1).

Απενεργοποίηση ανασυγκρότησης για SSD στα Windows 7, 8 και 8.1

Έτσι, με αυτό τον τρόπο έχετε απενεργοποιήσει την προγραμματισμένη ανασυγκρότηση δίσκων για τον SSD ενώ η ανασυγκρότηση θα συνεχίσει να πραγματοποιείται ανά τακτά διαστήματα για τους υπόλοιπους –μηχανικούς- δίσκους του υπολογιστή σας.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

6 Comments

  1. Φιλε Δημητρη , εκανα πολλες αλαγες στα 8,1 βασει των οδηγιων που εγραψες . Τωρα εκανα την απενεργοποιηση της ανασυγκροτησης του ssd . Τον ssd τον δουλεψα για 6 μηνες περιπου . Εχει παθει καποια ζημια ;

    Ευχαριστω πολυ

  2. Φίλε Δημήτρη τα φώτα σου . Έχω ενα τηλέφωνο 4πυρινο , και 1000 μνήμη και χώρο αποθήκευσης 4 gb που ειναι άδειος , ολα τα αρχεία είναι στην κάρτα sd 16 gb και εκεί έχει 10 gb κενό χώρο . Και συνεχεία μου λέει οτι δεν υπάρχει αρκετός χώρος αποθήκευσης , και ένα tablet με 8 gb χώρο αποθήκευσης και 512 mb μνήμη με ποιο πολλές εφαρμογές το οποίο δεν μου είπε ποτέ ότι δεν υπάρχει χώρος . Γιατί γίνετε αυτό ; Και αν υπάρχει κάποια λύση . Είναι και τα 2 android .

    Ευχαριστω πολυ

    Θωμας Τσιακαλος

    • Δυστυχώς δεν έχω επαφή με κάποιο Android smartphone ή tablet για να γνωρίζω τι μπορεί να συμβαίνει ακριβώς. Ενδεχομένως η εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου να είναι πλήρης ή να προσπαθείς να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή που απαιτεί περισσότερο χώρο από τον διαθέσιμο, αυτό συμβαίνει συνήθως σε παιχνίδια που φτάνουν ακόμη και ορισμένα GB συνολικού χώρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*