Windows 8 PC Settings: Οι ρυθμίσεις είναι επιτέλους κατανοητές και όμορφες

Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows μπορούσατε να βρείτε όλες τις ρυθμίσεις του συστήματος, συγκεντρωτικά, στον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) για να τροποποιήσετε το λειτουργικό σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις. Στα Windows 8 θα βρείτε, εκτός από την κλασική εμφάνιση του Πίνακα Ελέγχου, ένα νέο σετ ρυθμίσεων με την ονομασία PC Settings που δένουν αρμονικά με το Metro UI του νέου λειτουργικού της Microsoft. Όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες τα PC Settings είναι προσαρμοσμένα ώστε να είναι εύκολα στη χρήση με οθόνες αφής, ωστόσο δε θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο και ποντίκι στον υπολογιστή σας.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς να ανοίξετε τα PC Settings στα Windows 8 καθώς και όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις αναλυτικά για κάθε κατηγορία.

Για να ανοίξετε το νέο πίνακα ελέγχου μετακινήστε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω ή πάνω δεξιά γωνία της οθόνης του υπολογιστή σας για να εμφανιστεί η μπάρα Charms και πατήστε στην επιλογή Settings.

Έπειτα, κάντε κλικ στην επιλογή PC Settings για να μεταφερθείτε απευθείας στο νέο μενού ρυθμίσεων.

Όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες, στα PC Settings εμφανίζονται οι διάφορες κατηγορίες στο αριστερό μέρος της οθόνης και οι εκάστοτε ρυθμίσεις και επιλογές στο δεξί μέρος.

Personalize

Η κατηγορία Personalize διαχωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες, Lock screen, Start screen και Account picture, και είναι υπεύθυνη για την εξατομίκευση των προσωπικών σας ρυθμίσεων.

Στην ενότητα Lock screen μπορείτε να αλλάξετε το φόντο κλειδώματος της οθόνης επιλέγοντας μία από τις προτεινόμενες εικόνες ή προσθέτοντας μία της επιλογής σας ώστε να εμφανίζεται αυτόματα κάθε φορά που κλειδώνετε τον υπολογιστή ή το tablet σας. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, όπως Calendar, Messaging, Mail, κλπ., έτσι ώστε να σας εμφανίζουν ειδοποιήσεις ή πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Στην ενότητα Start screen μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα και το φόντο της νέας οθόνης της Έναρξης των Windows 8, προβάλλοντας παράλληλα την εκάστοτε προεπισκόπηση στο ίδιο σημείο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών χρωματισμών εκτός των προκαθορισμένων, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει στην τελική έκδοση του λειτουργικού.

Στην ενότητα Account picture έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την φωτογραφία του λογαριασμού σας, είτε προσθέτοντας μία που έχετε ήδη αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας είτε “τραβώντας” μία την ίδια στιγμή με την webcam ή την ενσωματωμένη κάμερα του υπολογιστή σας.

Users

Στην κατηγορία Users έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον τρόπο σύνδεσης του λογαριασμού σας είτε χρησιμοποιώντας ένα τοπικό λογαριασμό χρήστη ή ένα Microsoft λογαριασμό (Windows Live ID). Από το ίδιο σημείο μπορείτε, επίσης, να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης, να δημιουργήσετε ένα κωδικό εικόνων (picture password) ή ένα κωδικό PIN.

Notifications

Στην κατηγορία Notifications μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών κατά τη διάρκεια που χρησιμοποιείτε τα Windows 8 είτε στην οθόνη κλειδώματος (Lock screen). Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνετε από τη λίστα των διαθέσιμων εγκατεστημένων εφαρμογών.

Search

Στην κατηγορία Search μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις αναζήτησης στα μέτρα σας επιλέγοντας ποιες από τις διαθέσιμες εφαρμογές θα χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Επίσης, μπορείτε να διαγράψετε το ιστορικό των προηγούμενων αναζητήσεων σας, να το απενεργοποιήσετε ή να επιλέξετε αν θα εμφανίζονται περισσότερο οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνότερα στα Windows 8.

Share

Στην κατηγορία Share μπορείτε να επιλέξετε ποιες από τις εγκατεστημένες εφαρμογές θα έχουν τη δυνατότητα διαμοιρασμού μέσω των Charms. Προς το παρόν, οι εφαρμογές που έχουν αυτή τη δυνατότητα είναι ελάχιστες, ωστόσο καθώς αυξάνονται τα Metro apps η λίστα θα γίνει αρκετά μεγαλύτερη.

General

Στην κατηγορία General μπορείτε αλλάξετε ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του υπολογιστή σας όπως τη ζώνη ώρας της χώρας που βρίσκεστε, την απενεργοποίηση εναλλαγής των πρόσφατων εφαρμογών που χρησιμοποιήσατε, τις ρυθμίσεις ορθογραφικού ελέγχου στις εφαρμογές καθώς και περαιτέρω ρυθμίσεις της γλώσσας του υπολογιστή παραπέμποντας στην κλασική εμφάνιση του Πίνακα Ελέγχου (Control Panel). Επίσης, στην ίδια ενότητα θα βρείτε δύο από τα νέα χαρακτηριστικά των Windows 8, Refresh και Reset, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του υπολογιστή σας σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα με το νέο λειτουργικό.

Privacy

Στην κατηγορία Privacy μπορείτε να επιτρέψετε ή να αποτρέψετε στις εφαρμογές τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων όπως η τοποθεσία σας, το όνομα και την εικόνα του προφίλ σας καθώς επίσης και την αποστολή του web περιεχομένου που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές, για την βελτίωση του Windows Store, όπως ισχυρίζεται η Microsoft.

Devices

Στην κατηγορία Devices μπορείτε να διαχειριστείτε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές του υπολογιστή σας όπως ένα μικρόφωνο, ποντίκι, εκτυπωτή, πληκτρολόγιο, δεύτερη οθόνη, κλπ. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε κάποιο data plan, κυρίως σε tablet, και δεν θέλετε να καταναλώσετε μέρος των διαθέσιμων MB κατά την ενημέρωση των συσκευών σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε απευθείας από την ενότητα Metered Internet connections.

Wireless

Στην κατηγορία Wireless μπορείτε να ενεργοποιήσετε το γνωστό σε όλους Airplane mode δηλαδή την απενεργοποίηση οποιουδήποτε τύπου ασύρματης σύνδεσης, όπως για παράδειγμα. σε δίκτυα 3G, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των ασύρματων δικτύων WiFi.

Ease of Access

Η κατηγορία Ease of Access απευθύνεται κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην όραση, την αφή, κτλ., και δίνει τη δυνατότητα ενός πλήθους ρυθμίσεων που θα διευκολύνει την εμπειρία χρήσης των Windows 8. Εδώ θα βρείτε ρυθμίσεις για υψηλή αντίθεση (contrast), μεγαλύτερο κείμενο, caret browsing, μεγεθυντικό φακό, κλπ.

Sync your settings

Στην κατηγορία Sync your settings μπορείτε να συγχρονίσετε ρυθμίσεις και προσωπικές επιλογές ανάμεσα στις Windows 8 συσκευές που χρησιμοποιείτε, είτε πρόκειται για desktop, laptop ή tablet. Για να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα συγχρονισμού θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε ένα λογαριασμό της Microsoft. Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι τα θέματα, το φόντο της οθόνης Start, τις γλώσσες γραφής, τις ρυθμίσεις εφαρμογών και του browser, κλπ., όπως θα δείτε στην παραπάνω εικόνα.

HomeGroup

Μέσα από την κατηγορία HomeGroup μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα διαθέσιμο δίκτυο HomeGroup ή να δημιουργήσετε το δικό σας για ακόμα πιο εύκολο διαμοιρασμό αρχείων, εγγράφων, εικόνων, μουσικής, κλπ. με τους υπόλοιπους υπολογιστές και συσκευές που ανήκουν στο ίδιο δίκτυο. Επίσης, στην ίδια ενότητα εμφανίζεται ο κωδικός του homegroup τον οποίο θα χρειαστεί να εισάγει κάποιος στον υπολογιστή του για να συνδεθεί στο ίδιο δίκτυο.

Windows Update

Στην κατηγορία Windows Update μπορείτε να πραγματοποιήσετε έλεγχο για νέες ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας που είναι διαθέσιμες από την Microsoft, καθώς και να προχωρήσετε στην εγκατάσταση τους απευθείας από το ίδιο σημείο.

Όπως είδατε, υπάρχουν αρκετές νέες ρυθμίσεις στα PC Settings των Windows 8 οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι σήμερα. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε εκτενέστερα πώς να χρησιμοποιήσετε όλες τις νέες ρυθμίσεις των Windows 8 ώστε να προσαρμόσετε, ακόμα περισσότερο, το νέο λειτουργικό στα μέτρα σας.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*