Πλακίδια (Tiles) στα Windows 8: Ότι πρέπει να γνωρίζετε

Η πρώτη οθόνη της νέας Έναρξης (Start) των Windows 8 που θα αντικρίσει κανείς όταν συνδεθεί στο λογαριασμό του είναι λογικό να δημιουργήσει ανάμικτα συναισθήματα και απορίες σχετικά με τη νέα εμφάνιση. Πολύ σωστά θα αναρωτηθείτε “Τι είναι όλα αυτά τα πολύχρωμα κουτάκια;”. Τα “κουτάκια” αυτά ονομάζονται πλακίδια, ή αλλιώς tiles αν προτιμάτε την αγγλική ορολογία, και είναι στην ουσία συντομεύσεις για εφαρμογές, ρυθμίσεις και φακέλους του νέου λειτουργικού όπως ακριβώς είχατε συνηθίσει στην κλασική εμφάνιση του μενού Έναρξη, απλά σε μια πιο διευρυμένη εμφάνιση. Αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο Windows Phone στο παρελθόν, προφανώς θα αισθανθείτε πιο οικεία.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δείτε ποια είναι τα είδη των πλακιδίων που θα συναντήσετε, τις διαφορές τους αλλά και πώς να τα χρησιμοποιήσετε για την καλύτερη οργάνωση και εμπειρία χρήσης των Windows 8.

Τύποι πλακιδίων

Τα πλακίδια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά των Metro apps και των Desktop apps. Ωστόσο, για να δούμε καλύτερα τις διαφορετικές επιλογές σε κάθε ένα θα τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

  • Ενεργά Metro App πλακίδια (Live Tiles)

Τα ενεργά πλακίδια, Live Tiles, καταλαμβάνουν μέγεθος ενός ή δύο πλακιδίων στη νέα Έναρξη (Start) και εκτός από το άνοιγμα της εκάστοτε εφαρμογής, εμφανίζουν ενημερωμένες πληροφορίες ανάλογα με το είδος τους. Δηλαδή, στο πλακίδιο Mail εμφανίζεται ενημέρωση σχετικά με νέα e-mail που έχουν καταφθάσει στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, στο πλακίδιο του καιρού εμφανίζεται συνεχώς μια σύνοψη του δελτίου καιρού της πόλης που έχετε επιλέξει, στο πλακίδιο Messanging εμφανίζονται ειδοποιήσεις για νέα μηνύματα που λαμβάνετε, κλπ.

Πατώντας δεξί κλικ σε ένα Live Tile εμφανίζεται μία νέα μπάρα επιλογών (App Bar) στο κάτω μέρος της οθόνης, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Από εδώ, μπορείτε να ξεκαρφιτσώσετε την εφαρμογή από την έναρξη (Unpin from Start), να την απεγκαταστήσετε (Uninstall), να αυξομειώσετε το μέγεθος που θα καταλαμβανει (εφ’ όσον το υποστηρίζει) καθώς επίσης να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση ενημερώσεων (Turn live tile off).

  • Metro App πλακίδια (Tile)

Είναι πλακίδια εφαρμογών, Metro Apps, που έχετε εγκαταστήσει μέσω του Windows Store και καταλαμβάνουν σταθερό μέγεθος ενός πλακιδίου στην οθόνη της έναρξης. Προφανώς, πατώντας αριστερό κλικ, ή Enter αν είναι επιλεγμένο, ανοίγει η εκάστοτε εφαρμογή, ενώ πατώντας δεξί κλικ εμφανίζεται επίσης το μενού επιλογών στο κάτω μέρος από όπου μπορείτε να το ξεκαρφιτσώσετε (Unpin from Start) ή να το απεγκαταστήσετε (Uninstall) από τον υπολογιστή σας.

  • Πλακίδια Desktop (Desktop Tiles)

Τα πλακίδια αυτά αποτελούνται από εφαρμογές, φακέλους και συντομεύσεις σε εργαλεία ή ρυθμίσεις των Windows που έχουν εγκατασταθεί με την κλασική μέθοδο που γνωρίζουμε έως τώρα. Λειτουργούν ως συντομεύσεις για εφαρμογές (Win32) που ανοίγουν στην κλασική εμφάνιση των Windows (Desktop) και όπως βλέπετε από την εικόνα εμφανίζεται το όνομα στο πάνω μέρος του πλακιδίου και το αντίστοιχο εικονίδιο στο κάτω μέρος.

Πατώντας δεξί κλικ σε ένα τέτοιο πλακίδιο εμφανίζεται το μενού επιλογών μέσω του οποίου μπορείτε να το ξεκαρφιτσώσετε από την έναρξη, να το καρφιτσώσετε ή το αντίθετο στη Γραμμή Εργασιών (Taskbar), να το απεγκαταστήσετε, να το ανοίξετε σε ένα νέο παράθυρο ή με δικαιώματα διαχειριστή και τέλος να ανοίξετε την τοποθεσία του αρχείου εγκατάστασης.

Φυσικά, ανάλογα με το εκάστοτε πλακίδιο οι επιλογές διαφέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει με το πλακίδιο του Υπολογιστή (Computer) και θα δείτε τις επιλογές στην παρακάτω εικόνα.

Διαχείριση των πλακιδίων

Κάνοντας δεξί κλικ σε περισσότερα από ένα πλακίδια μπορείτε να τα επιλέξετε ώστε να τα ξεκαρφιτσώσετε πατώντας στην επιλογή Unpin from Start που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Διαφορετικά, επιλέξτε Clear selection για να απο-επιλέξετε όλα τα πλακίδια.

Τα πλακίδια μπορείτε να τα οργανώσετε σε ομάδες πλακιδίων. Κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα πλακίδιο μπορείτε να το μετακινήσετε όπου εσείς θέλετε στην ίδια ομάδα, σε διαφορετική ή σε μία νέα, αφού εμφανιστεί η κάθετη γραμμή όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της κάτω δεξιάς γωνίας ενεργοποιείτε το λεγόμενο semantic zoom. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μεταπηδήσετε αρκετά γρήγορα σε διαφορετική περιοχή των εφαρμογών σας, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση που έχετε αρκετά πλακίδια στην Έναρξη (Start).

Από το ίδιο σημείο, μπορείτε να δώσετε ένα όνομα στις ομάδες των πλακιδίων επιλέγοντας αρχικά την ομάδα με δεξί κλικ και έπειτα πληκτρολογώντας το όνομα που επιθυμείτε αφού πατήσετε στο κουμπί Name group.

Καρφίτσωμα στην Έναρξη (Pin to Start)

Πατήστε δεξί κλικ σε ένα κενό χώρο της Έναρξης (Start) και πατήστε στο κουμπί All apps που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης.

Εδώ, θα δείτε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές του υπολογιστή σας. Για να καρφιτσώσετε μία εφαρμογή στην Έναρξη πατήστε δεξί κλικ σε μία εφαρμογή και επιλέξτε Pin to Start.

Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να καρφιτσώσετε εφαρμογές και φακέλους από την κλασική εμφάνιση των Windows, είτε από την επιφάνειας εργασίας είτε από τον Windows Explorer, για ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη πλοήγηση.

Απλά πατήστε δεξί κλικ στο εκάστοτε εικονίδιο και επιλέξτε Pin to Start από το μενού που θα εμφανιστεί.


Όπως είδατε, τα πλακίδια που στην ουσία είναι εφαρμογές, φάκελοι ή συντομεύσεις σε ρυθμίσεις των Windows, αποτελούν το βασικό κομμάτι της νέας οθόνης της Έναρξης (Start). Πώς σας φαίνονται;

Σημείωση: Ο συγκεκριμένος οδηγός δημοσιεύτηκε για τη δοκιμαστική έκδοση Consumer Preview των Windows 8. Ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στην τελική έκδοση του λειτουργικού.[/do]
About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*