Windows 8 RTM, αυτές είναι οι αλλαγές της τελικής έκδοσης

Η τελική έκδοση των Windows 8 RTM βρίσκεται πλέον στο στάδιο διανομής στους κατασκευαστές και τους συνεργάτες της Microsoft ώστε να τη δοκιμάσουν και να την ενσωματώσουν στους νέους υπολογιστές και τα tablets που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από το τέλος του Οκτωβρίου. Η τελευταία δοκιμαστική έκδοση Release Preview των Windows 8 συμπεριλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού, ωστόσο οι αλλαγές στην RTM έκδοση αφορούν κυρίως στην εμφάνιση και το γραφικό περιβάλλον των Windows 8.

Δείτε παρακάτω τις σημαντικότερες αλλαγές που συναντήσετε στην τελική έκδοση των Windows 8 σε σύγκριση με την έκδοση Release Preview.

Windows Animations

Στα τελευταία βήματα της εγκατάστασης των Windows 8 εμφανίζονται σύντομα animations τα οποία αναλαμβάνουν να εξηγήσουν ορισμένα από τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού όπως τα Charms, και ποικίλουν ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή για υποστήριξη σε οθόνες αφής.

Οθόνη Έναρξης (Start Screen)

Στην τελική έκδοση των Windows 8 έχουν προστεθεί ακόμη περισσότεροι συνδυασμοί χρωμάτων και σχεδίων για την οθόνης της Έναρξης για να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στην αισθητική σας. Πλέον, έχετε στη διάθεση σας 20 διαφορετικά σχέδια που θα γεμίσουν τον κενό χώρο γύρω από τα πλακίδια (tiles) της Έναρξης και 25 συνδυασμούς χρωμάτων που θα ομορφύνουν το μοντέρνο (metro) γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού.

Φόντο επιφάνειας εργασίας (Desktop background)

14 νέες εικόνες είναι πλέον διαθέσιμες για να διακοσμήσουν το φόντο της επιφάνειας εργασίας των Windows 8, τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε από τις ρυθμίσεις εξατομίκευσης του λειτουργικού. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής των εικόνων αυτόματα καθώς και η επιλογή απεριόριστων αμιγών χρωμάτων από την παλέτα χρωματισμών των Windows 8.

Οθόνη Κλειδώματος (Lock Screen)

Η οθόνη κλειδώματος διαθέτει 6 προεπιλεγμένες εικόνες, μεταξύ των οποίων θα βρείτε την εικόνα του διάσημου διαστημικού πύργου στο Seattle, που έχει την έδρα της η Microsoft. Όπως και στην έκδοση Release Preview, μπορείτε να επιλέξετε μία φωτογραφία από τη δική σας συλλογή.

Windows Store

Το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών των Windows 8 πλέον διαθέτει τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε μέσα από το Windows Store. Επίσης, η αναζήτηση εφαρμογών είναι πλέον ευκολότερη αφού εκκινεί αυτόματα μόλις αρχίσετε να πληκτρολογείτε, όπως ακριβώς συμβαίνει στην οθόνη της Έναρξης.

Πλακίδια (Tiles)

Τα πλακίδια της Έναρξης αποτελούν τις εφαρμογές, συντομεύσεις και συνδέσμους σε τοποθεσίες των Windows 8. Πλέον, τα πλακίδια των desktop εφαρμογών, των φακέλων, κλπ., εμφανίζουν μεγαλύτερα τα εικονίδια στο κέντρο των πλακιδίων και το όνομα στο κάτω μέρος, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο εύκολη η διαλογή τους. Επίσης, έχουν αλλάξει ορισμένα από τα εικονίδια των μοντέρνων (metro) εφαρμογών όπως του Skydrive, Windows Store, Camera, κλπ.

Aero

Η γνωστή διάφανη Aero εμφάνιση που γνωρίσαμε αρχικά στα Windows Vista και συνεχίστηκε έως την έκδοση Release Preview των Windows 8 αποτελεί πλέον παρελθόν. Χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, τα παράθυρα πλέον διαθέτουν αμιγή χρώματα τα οποία μπορούν να αλλάξουν αυτόματα ανάλογα με τους χρωματισμούς του φόντου της επιφάνειας εργασίας. Ωστόσο, μία «ελαφριά» έκδοση του Aero συνεχίζει να υπάρχει μόνο στη γραμμή εργασιών (taskbar) στο κάτω μέρος της οθόνης.

Windows 8 Apps

Οι προεγκατεστημένες «metro» εφαρμογές έχουν απαλλαγεί πλέον από την ονομασία Preview. Οι αλλαγές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ωστόσο θα συνεχίζουν να ανανεώνονται μέσα από το Windows Store προσθέτοντας ενδεχομένως περισσότερες δυνατότητες όσο πλησιάζουμε στην επίσημη κυκλοφορία των Windows 8. Νέα χαρακτηριστικά προστέθηκαν κυρίως στις εφαρμογές Mail και People και πλέον η εφαρμογή για το Bing είναι διαθέσιμη προσφέροντας γρήγορα αποτελέσματα για κάθε είδους αναζήτηση.

Μικροεφαρμογές (Desktop Gadgets)

Αν και τα Desktop Gadgets ήταν διαθέσιμα έως την έκδοση Release Preview, τελικά οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και πλέον έχουν αφαιρεθεί από τα Windows 8 RTM. Τα Live Tiles θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα των μικροεφαρμογών προβάλλοντας συνεχώς ενημερώσεις και πληροφορίες ανάλογα με την εκάστοτε εφαρμογή στη νέα οθόνη της Έναρξης.

Τέλος, ο Windows Explorer (Εξερεύνηση των Windows) που αποτελείται από το σύνολο των φακέλων και αρχείων του υπολογιστή μετονομάστηκε πλέον σε File Explorer (Εξερεύνηση αρχείων).

Πέρα από τις αλλαγές κυρίως στο κομμάτι της εμφάνισης των Windows 8 δεν θα συναντήσετε ουσιαστικές διαφορές σε σύγκριση με την έκδοση Release Preview. Όπως ανέφερε η Microsoft, η τελευταία δοκιμαστική έκδοση του νέου λειτουργικού ήταν feature complete, που σημαίνει ότι όλα τα νέα χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε υπάρχουν ήδη στα Windows 8 Release Preview.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα Windows 8 RTM στον υπολογιστή σας, τώρα μπορείτε να το κάνετε δωρεάν για 90 ημέρες.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*