Αναβάθμιση σε Windows 8 Release Preview, τι πρέπει να προσέξετε

Τις προηγούμενες ημέρες η Microsoft κυκλοφόρησε την τρίτη και τελευταία δοκιμαστική έκδοση, πριν την επίσημη κυκλοφορία, των Windows 8 με την κωδική ονομασία Release Preview. Η εγκατάσταση των Windows 8 Release Preview μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, είτε εγκαθιστώντας το νέο λειτουργικό από την αρχή (clean install) ακολουθώντας τις οδηγίες είτε αναβαθμίζοντας το ήδη υπάρχον Windows λειτουργικό στην έκδοση Release Preview.

Η δυνατότητα αναβάθμισης στα Windows 8 Release Preview μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα Windows 8 Developer και Consumer Preview, Windows 7, Windows Vista και Windows XP. Ωστόσο, η διαδικασία της αναβάθμισης δεν υποστηρίζεται πλήρως για κάθε προηγούμενη έκδοση των Windows. Για το λόγο αυτό, θα χρειαστεί να εξετάσετε ορισμένα σημεία πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης στα Windows 8.

Δείτε τον ανανεωμένο οδηγό: Αγορά, αναβάθμιση και εγκατάσταση των Windows 8 στον υπολογιστή σας[/do]

Μέσα από τη σελίδα συχνών ερωτήσεων των Windows 8, η Microsoft διέθεσε ένα συνοπτικό πίνακα που εμφανίζει τα στοιχεία που θα διατηρηθούν κατά την αναβάθμιση στο νέο λειτουργικό, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Αναβάθμιση από Developer/Consumer Preview

Δυστυχώς, αν έχετε ήδη εγκατεστημένη μία από τις δύο δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 8 και θέλετε να αναβαθμίσετε στη νέα, τότε η διαδικασία αναβάθμισης στην ουσία αποτελεί μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού καθώς ρυθμίσεις, λογαριασμοί χρηστών και εγκατεστημένες προγράμματα θα χρειαστεί να εγκατασταθούν από την αρχή. Τα προσωπικά αρχεία κάθε χρήστη θα μεταφερθούν αυτόματα στο φάκελο Windows.old από όπου θα μπορείτε να τα μετακινήσετε έπειτα σε διαφορετικές τοποθεσίες του σκληρού σας δίσκου.

Αναβάθμιση από Windows 7

Σε αυτή την περίπτωση η αναβάθμιση υποστηρίζεται πλήρως αφού εγκατεστημένα προγράμματα, ρυθμίσεις, προσωπικά αρχεία και λογαριασμοί χρηστών θα διατηρηθούν ακέραια και θα είναι διαθέσιμα έπειτα από την αναβάθμιση στα Windows 8 Release Preview.

Αναβάθμιση από Windows Vista

Εδώ, η αναβάθμιση υποστηρίζεται μερικώς και θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε εκ νέου όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούσατε στο προηγούμενο λειτουργικό. Ωστόσο, ρυθμίσεις των Windows, λογαριασμοί και αρχεία χρηστών διατηρούνται κατά τη διαδικασία της αναβάθμισης από τα Windows Vista.

Αναβάθμιση από Windows XP

Αν και υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης από τα Windows XP, καλό θα ήταν πριν προχωρήσετε να ρίξετε μια ματιά στις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8 για να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να τρέξει το νέο λειτουργικό. Επίσης, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, λογαριασμοί και αρχεία χρηστών είναι αυτά που θα διατηρηθούν κατά την αναβάθμιση, που σημαίνει ότι εκτός από τις ρυθμίσεις των Windows θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε και πάλι τα προγράμματα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διατηρήσετε τα αρχεία, τις ρυθμίσεις και τους λογαριασμούς χρηστών που αναφέραμε παραπάνω για κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να εκκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης των Windows 8 Release Preview μέσα από τα Windows. Αντιθέτως, αν δημιουργήσετε ένα dvd ή usb flash drive εγκατάστασης των Windows 8 δε θα έχετε τη δυνατότητα τα διατηρήσετε κατά την αναβάθμιση.

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό σημείο που θα χρειαστεί να γνωρίζετε είναι ότι η διαδικασία της αναβάθμισης από ένα προηγούμενο λειτουργικό στα Windows 8 Release Preview αποτελεί “μονόδρομο”. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να επιστρέψετε στην προηγούμενη έκδοση των Windows καταργώντας την εγκατάσταση των Windows 8 αυτό δε θα είναι εφικτό.

Μιας και πρόκειται για δοκιμαστικό λειτουργικό, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον ένα πλήρες backup σε μια διαφορετική τοποθεσία έτσι ώστε να είστε ασφαλείς σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*