Ο κύκλος ζωής των Windows 8, υποστήριξη έως το 2023

Λίγο μετά από την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8, η Microsoft ανακοίνωσε τον κύκλο ζωής του νέου λειτουργικού δηλαδή το χρονικό διάστημα που θα παρέχει υποστήριξη τόσο σε καταναλωτές όσο και σε εταιρικούς πελάτες.Όπως σε κάθε έκδοση των Windows, η Microsoft παρέχει υποστήριξη για 10 τουλάχιστον χρόνια, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα Windows με την αντίστοιχη υποστήριξη ακόμη και να δε διαθέτουν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού.

Βασική και εκτεταμένη υποστήριξη των Windows 8

Ο κύκλος ζωής για την παροχή υποστήριξης από τη Microsoft διαιρείτε σε δύο φάσεις, τη βασική και την εκτεταμένη υποστήριξη. Η βασική υποστήριξη ξεκινά από την ημερομηνία της επίσημης κυκλοφορίας της εκάστοτε έκδοσης και συνεχίζεται για τα επόμενα 5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της βασικής περιόδου η Microsoft παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη με ενημερώσεις ασφαλείας, βελτίωση επιδόσεων και χαρακτηριστικών, κλπ. Έπειτα, τα Windows περνάνε στη φάση της εκτεταμένης περιόδου για τα επόμενα 5 χρόνια. Η εκτεταμένη περίοδος του κύκλου ζωής παρέχει υποστήριξη με ενημερώσεις ασφαλείας ωστόσο σταματά η υποστήριξη για θέματα επιδόσεων, δυνατοτήτων και επιδιορθώσεων που δεν αφορούν την ασφάλεια του λειτουργικού. Να σημειώσουμε επίσης ότι η υποστήριξη αυξάνεται κατά 2 χρόνια σε περίπτωση νέας έκδοσης του λειτουργικού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Service Packs.

Κύκλος ζωής των Windows

Αυτή τη στιγμή, τα Windows XP και Vista έχουν περάσει στη φάση της εκτεταμένης υποστήριξης της Microsoft ενώ τα Windows 7 βρίσκονται ακόμη στην περίοδο της βασικής υποστήριξης. Έπειτα από την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8 στις 26 Οκτωβρίου, η Microsoft ανακοίνωσε τον κύκλο ζωής του νέου λειτουργικού που, όπως και για τις προηγούμενες εκδόσεις, θα υποστηρίζεται για μία περίοδο 10 περίπου χρόνων.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τον κύκλο ζωής των διαφορετικών εκδόσεων των Windows.

Windows XP: Η βασική υποστήριξη ολοκληρώθηκε, η εκτεταμένη υποστήριξη λήγει στις 8-4-2014.
Windows Vista: Η βασική υποστήριξη ολοκληρώθηκε, η εκτεταμένη υποστήριξη λήγει στις 11-4-2017.
Windows 7: Η βασική υποστήριξη λήγει στις 13-1-2015, η εκτεταμένη υποστήριξη λήγει στις 14-1-2020.
Windows 8: Η βασική υποστήριξη λήγει στις 9-1-2018, η εκτεταμένη υποστήριξη λήγει στις 10-1-2023.

Κύκλος ζωής για το Surface RT tablet

Ο κύκλος ζωής των προϊόντων της Microsoft δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση των λειτουργικών, αλλά σε όλη τη γκάμα προϊόντων της εταιρείας. Έτσι, για την περίπτωση του Microsoft Surface με Windows RT η βασική υποστήριξη θα λήξει στις 11-4-2017 χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα εκτεταμένης υποστήριξης καθώς πρόκειται για καταναλωτικό προϊόν.

Συνοψίζοντας, αν χρησιμοποιείτε τα Windows XP ίσως ήρθε η ώρα να βάλετε μπρος για την αναβάθμιση του υπολογιστή σας καθώς η περίοδος υποστήριξης φτάνει στο τέλος. Μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό που έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια ζωής. Για εσάς που προτιμάτε τα Windows 7 σε σχέση με τα Windows 8 υπάρχει ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η υποστήριξη του λειτουργικού και έτσι δε χρειάζεται να αγχωθείτε. Οι χρήστες των Windows Vista καλό θα ήταν να αναβαθμιστούν στα Windows 7 ή 8, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Αν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας από οποιαδήποτε έκδοση των Windows στα νέα Windows 8 αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να το πραγματοποιήσετε καθώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την προσφορά της Microsoft με κόστος αναβάθμισης τα 29,99 ευρώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*