Windows 8 Consumer Preview: Περισσότερα νέα χαρακτηριστικά

Σε προηγούμενα άρθρα πήρατε μια γεύση ορισμένων νέων χαρακτηριστικών που έρχονται με τα Windows 8, το νέο λειτουργικό της Microsoft, κυρίως από πλευράς εμφάνισης αλλά και λειτουργιών που θα συναντήσετε με μια πρώτη ματιά. Φυσικά, οι αλλαγές δε σταματούν εδώ. Ανακαλύπτωντας όλο και περισσότερο τα Windows 8 θα βρείτε αρκετές αλλαγές, νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα.

Δείτε παρακάτω ορισμένα από τα επιπλέον νέα χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε στα Windows 8.

Recovery

Δύο νέα χαρακτηριστικά που έρχονται να διώξουν τον πονοκέφαλο του format σε ένα υπολογιστή είναι το Refresh και το Reset. Χρησιμοποιώντας το Refresh μπορείτε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στην αρχική του κατάσταση, χωρίς όμως να διαγραφούν τα προσωπικά σας αρχεία. Είναι κάτι σαν την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις όπως ίσως να γνωρίζετε από τα κινητά τηλέφωνα. Το χαρακτηριστικό αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με το λειτουργικό και η επαναφορά συστήματος δε μπορεί να δώσει τη λύση.
Από την άλλη μεριά, το Reset θα διαγράψει όλα τα δεδομένα του υπολογιστή σας και θα πραγματοποιηθεί η επανεγκατάσταση των Windows 8 από την αρχή, όπως ακριβώς συνηθίζατε να κάνετε format στον υπολογιστή σας με τη διαφορά ότι πλέον η διαδικασία έγινε ακόμα πιο εύκολη.

Storage Spaces

Το χαρακτηριστικό των Storage Spaces είναι υπεύθυνο για την προστασία του υπολογιστή σας κατά της απώλειας των δεδομένων σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως mirroring των δίσκων σας έτσι ώστε σε περίπτωση αστοχίας κάποιου δίσκου τα δεδομένα σας να παραμείνουν ακέραια ή εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ενιαίο δίσκο συνδυάζοντας/προσθέτοντας έναν ή περισσότερους δίσκους στον υπολογιστή σας.

File History

Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό των Windows 8 το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για backup αρχείων. Αυτό που κάνει είναι να αποθηκεύει αντίγραφα των αρχείων σας ώστε να μπορείτε να τα επαναφέρετε σε περίπτωση που καταστραφούν, κατακερματιστούν (corrupt) ή διαγραφούν. Για την αποθήκευση των αρχείων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό δίσκο, μία τοποθεσία δικτύου. Αντιγράφει τα αρχεία που βρίσκονται στους φακέλους libraries, desktop, contacts και favorites. Μόλις ενεργοποιηθεί τα αντίγραφα των αρχείων θα αποθηκεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα επιλέξετε και θα καταχωρούνται εκεί για πάντα.

Smartscreen Filter

Πρόκειται για ακόμα ένα μηχανισμό ασφαλείας που έχει ως στόχο να αποτρέψει την εκκίνηση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών στα Windows 8. Το Smartscreen Filter υπάρχει ήδη στον Internet Explorer και πλέον γίνεται μέρος του νέου λειτουργικού για την καταπολέμηση πιθανών κακόβουλων προγραμμάτων, malwares, κλπ. στον υπολογιστή σας.

Airplane Mode

Μία νέα επιλογή στις ρυθμίσεις δικτύου των Windows 8 είναι η επιλογή Airplane Mode. Χρησιμοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό μπορείτε να αποκόψετε τη μεταφορά δεδομένων του υπολογιστή σας από και προς το δίκτυο που έχετε συνδεθεί. Αν και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εξίσου σε ένα υπολογιστή, ωστόσο η κύρια εφαρμογή προφανώς προορίζεται για φορητές συσκευές όπως tablet, laptop, κλπ.

Notifications

Ένα νέο σύστημα ειδοποιήσεων (push) εμφανίζεται στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης κάθε φορά που υπάρχει μία αλληλεπίδραση των Metro εφαρμογών ή κατά τη σύνδεση συσκευών στον υπολογιστή σας. Με αυτό τον τρόπο θα ενημερώνεστε αμέσως για ένα νέο μήνυμα που λάβατε, για τον εξωτερικό δίσκο που μόλις συνδέσατε, κλπ. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε ποιες εφαρμογές θα σας ειδοποιούν όπως επίσης να τις απενεργοποιήσετε τελείως.

Ορθογραφικός έλεγχος (Spell check)

Για εσάς που λείπατε από το μάθημα ορθογραφίας στο δημοτικό θα βρείτε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αρκετά χρήσιμο αφού πλέον ο ορθογραφικός έλεγχος βρίσκεται ενσωματωμένος σε ολόκληρο το λειτουργικό. Έτσι για παράδειγμα, καθώς πληκτρολογείτε το μήνυμά σας στην εφαρμογή Mail θα ειδοποιήστε αμέσως για οποιοδήποτε ορθογραφικό λάθος του κειμένου σας.

Windows To Go

Ακόμα ένα αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι το Windows To Go, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να “τρέξετε” τα Windows 8 από ένα φορητό δίσκο, live, χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε εγκατάσταση. Μόλις συνδέσετε τον φορητό δίσκο σε ένα υπολογιστή, τα Windows 8 θα αναγνωρίσουν αυτόματα το hardware χωρίς να πραγματοποιηθούν αλλαγές στις εκάστοτε ρυθμίσεις του συστήματος και εσείς θα έχετε το λειτουργικό μπροστά σας μαζί με τις ρυθμίσεις και τα αρχεία σας, με την προυπόθεση ότι ο φορητός δίσκος θα είναι μεγαλύτερος από 32 GB.

Hyper-V

Ο Hyper-V, που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμος στις εκδόσεις Server των Windows, πλέον βρίσκεται ενσωματωμένος στο νέο λειτουργικό προσφέροντας τα πλούσια χαρακτηριστικά του για τη δημιουργία και διαχείριση εικονικών μηχανών στα Windows 8. Αν και, προφανώς, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη ορισμένες από τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη χρήση του Hyper-V, ωστόσο το νέο χαρακτηριστικό θα χαροποιήσει ιδιαίτερα administrators και επαγγελματίες της πληροφορικής με την ενσωμάτωση της τρίτης έκδοσης του Hyper-V που προσφέρει αρκετές νέες δυνατότητες στο virtualization.

Windows Defender

Αν δοκιμάζετε τα Windows 8 Consumer Preview ίσως να παρατηρήσατε ότι το Κέντρο Ενεργειών (Action Center) δε σας ειδοποίησε για την εγκατάσταση κάποιου antivirus στον υπολογιστή σας. Αυτό συμβαίνει διότι πλέον το Windows Defender ενεργεί πλήρως κατά κακόβουλων εφαρμογών, αφού προστέθηκαν νέες λειτουργίες και εμφάνιση, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το δωρεάν antivirus της Microsoft, Security Essentials (MSE). Αν και η εταιρεία δεν έχει δώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ωστόσο δεν αποκλείεται να ενοποιηθούν οι δύο εφαρμογές σε μία στα νέα Windows 8.

Προφανώς, εκτός από τα χαρακτηριστικά που είδατε παραπάνω θα συναντήσετε ακόμα περισσότερες αλλαγές που θα δούμε αναλυτικότερα στην τελική έκδοση του λειτουργικού.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*