10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Δείτε τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε στη δοκιμαστική έκδοση Technical Preview των Windows 10.

Τα Windows 10 είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους για δοκιμή. Για εσάς που δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα αλλά θέλετε να μάθετε τι νέο φέρνει η επόμενη έκδοση των Windows, συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις βασικότερες αλλαγές και δυνατότητες των Windows 10 για να γνωρίζετε τι πρόκειται να δούμε στην τελική έκδοση του λειτουργικού.

Παρακάτω θα δείτε τα κυριότερα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 για την πρώτη δοκιμαστική έκδοση Technical Preview. Σε επόμενα άρθρα θα δούμε αναλυτικά κάθε δυνατότητα ξεχωριστά.

Start menu

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Το Start menu επέστρεψε και θυμίζει λίγο από Windows 7 και λίγο από Windows 8/8.1. Εμφανίζει φακέλους, συντομεύσεις και τις εγκατεστημένες εφαρμογές ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα καρφιτσώματος tiles από Windows Store εφαρμογές όπως συμβαίνει στην οθόνη Έναρξης των Windows 8/8.1. Μάλιστα, τόσο το χρώμα όσο και το μέγεθος του Start Menu αλλάζουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Task View και Multiple Desktops

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Το Task View είναι μία από τις νέες δυνατότητες των Windows που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες εκδόσεις. Αντικαθιστώντας το Windows Flip των Windows 7 με το συνδυασμό των πλήκτρων Alt + Tab και το Task App Switcher των Windows 8, το Task View σας δίνει τη δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής μεταξύ ανοικτών εφαρμογών και παραθύρων. Επιπλέον, δημιουργώντας νέα “desktops” μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα παράθυρα μεταξύ τους και να τα διαχωρίσετε για ένα πιο παραγωγικό multitasking περιβάλλον εργασίας.

File Explorer

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Ο File Explorer έρχεται με μικρές βελτιώσεις και περιλαμβάνει πλέον την επιλογή Home προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση σε αγαπημένες τοποθεσίες καθώς επίσης σε φακέλους και αρχεία που χρησιμοποιείται συχνά στον υπολογιστή σας. Στην καρτέλα Share του ribbon menu έχει προστεθεί η δυνατότητα κοινής χρήσης αρχείων μέσω e-mail, δικτύου ή εφαρμογών όπως το OneDrive.

Snap Windows

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Η δυνατότητα Snap στα ανοικτά παράθυρα του desktop βελτιώθηκε και πλέον είναι ακόμη πιο εύκολη η διαδικασία. Καρφιτσώνοντας ένα παράθυρο εμφανίζονται αυτόματα προτάσεις για καρφίτσωμα και άλλων παραθύρων για να έχετε μια πιο προσιτή εμπειρία multitasking ενώ μπορείτε να χωρίσετε την οθόνη σε 4 μέρη με κάθε παράθυρο ξεχωριστά.

Command Prompt

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Η γνωστή Γραμμή Εντολών (Command Prompt) αν και δεν άλλαξε εμφάνιση, ωστόσο προστέθηκαν χρήσιμες λειτουργίες και συντομεύσεις για ενέργειες όπως αντιγραφή, επικόλληση και αποκοπή διευκολύνοντας έτσι τη χρήση από τους πιο προχωρημένους χρήστες.

Windows Store apps σε παράθυρα

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Οι Windows Store εφαρμογές ανοίγουν πλέον σε ξεχωριστά παράθυρα στο desktop χωρίς να εμφανίζονται αποκλειστικά σε full screen. Ένα από τα πιο θετικά χαρακτηριστικά των Windows 10 και προσωπικό αγαπημένο. Αυξομειώνοντας το μέγεθος του παραθύρου αλλάζουν αυτόματα οι πληροφορίες που εμφανίζονται. Η ίδια δυνατότητα προστέθηκε και στα PC Settings καθώς επίσης και σε κάθε άλλο «παράθυρο» που άνοιγε σε full screen στα Windows 8/8.1.

Windows Feedback

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Μέσω του Windows Feedback app η Microsoft θέλει τη γνώμη και κριτική των χρηστών για να βελτιώσει και να διορθώσει προβλήματα που θα αναφερθούν στη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10. Σε συνδυασμό με το Insiders Program είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός τόσο για τη Microsoft όσο και για τον τελικό χρήστη.

Παράθυρα χωρίς περιθώρια

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Αυτό είναι ένα από τα δικά μου αγαπημένα χαρακτηριστικά. Τα παράθυρα του File Explorer και των εφαρμογών δε διαθέτουν πλέον περιθώρια εξοικονομώντας περισσότερο χώρο στο desktop και ομορφαίνοντας τη γενικότερη εμφάνιση τους. Η αρχή είχε γίνει με τις εφαρμογές του Office 2013 και πλέον έρχεται στα Windows 10.

Αναζήτηση

10 νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 Technical Preview

Ένα νέο εικονίδιο αναζήτησης έχει προστεθεί στη γραμμή εργασιών και δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης τόσο τοπικά στον υπολογιστή όσο και μέσω internet με τη βοήθεια του Bing. Παρόμοια δυνατότητα υπάρχει και στο Start Menu. Αν και για την ώρα δε φαίνεται πώς μπορεί να ωφελήσει τη γενικότερη εμπειρία χρήσης της αναζήτησης, ωστόσο υποθέτω ότι εδώ θα προστεθεί η Cortana σε κάποια επόμενη έκδοση τους επόμενους μήνες.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που θα συναντήσετε στην έκδοση Technical Preview των Windows 10. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προστεθούν ακόμη περισσότερα τα οποία φυσικά θα φροντίσουμε να αναλύσουμε διεξοδικά.

Πείτε μου στα σχόλια ποια από αυτά σας άρεσαν, τι περιμένετε να δείτε και αν εντοπίσατε κάποιο «κρυφό» χαρακτηριστικό στη νέα έκδοση.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

2 Comments

  1. Οι εφαρμογές του WINDOWS STORE που άνοιγαν σε ολόκληρη την οθόνη ήταν ένα από τα πιο ενοχλητικά των 8.
    Ωραίο μου φαίνεται και τα παράθυρα χωρίς περιθώρια.
    Το multiple desktops θα είναι κάτι πολύ καλό επίσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*