Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Όταν ο ελεύθερος χώρος στο δίσκο του υπολογιστή μειωθεί αισθητά τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Πριν μπείτε στη σκέψη να αγοράσετε ένα νέο σκληρό δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πώς τι είναι αυτό που ‘γεμίζει’ το δίσκο σας. Ίσως να έχετε αρκετά προσωρινά αρχεία που με τη διαγραφή τους μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση.

Στα Windows 10, υπάρχει πλέον η δυνατότητα του Storage Sense γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό. Να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αρχείων, φακέλων και εφαρμογών στους σκληρούς σας δίσκους αλλά και τρόπους για να ‘ελαφρύνετε’ λιγάκι τον υπολογιστή από αρχεία που δε χρειάζεστε.

Στα παρακάτω βήματα θα δείτε πώς να ελέγξετε ποια αρχεία και φάκελοι καταναλώνουν τον περισσότερο χώρο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.

Χρήση του χώρου αποθήκευσης στα Windows 10

Αρχικά, ανοίξτε τις ρυθμίσεις υπολογιστή και μεταβείτε στην κατηγορία Σύστημα (System).

Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Έπειτα, μεταβείτε στην ενότητα Χώρος αποθήκευσης (Storage). Εδώ, όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, εμφανίζονται όλοι οι σκληροί δίσκοι του υπολογιστή σας. Πατώντας σε κάθε έναν από αυτούς μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χώρο που καταλαμβάνουν τα αρχεία σας.

Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Ας δούμε τι περιέχει ο δίσκος Αυτός ο υπολογιστής (This PC) που φιλοξενεί την εγκατάσταση των Windows 10.

Αρχικά, θα χρειαστεί να περιμένετε κάποια δευτερόλεπτα έως ότου φορτωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Πάνω-πάνω εμφανίζεται η συνολική χρήση του χώρου αποθήκευσης ενώ από κάτω αναλύονται σε ενότητες. Μπορείτε να πατήσετε σε κάθε μία ενότητα για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς επίσης να αλλάξετε ορισμένες ρυθμίσεις ανάλογα με την ενότητα που επιλέγετε κάθε φορά.

Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Πατώντας στην ενότητα Στοιχεία συστήματος και δεσμευμένα στοιχεία (System and reserved) μπορείτε να δείτε πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα αρχεία συστήματος, η εικονική μνήμη, το αρχείο αδρανοποίησης και η επαναφορά συστήματος.

Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Μάλιστα, πατώντας στην επιλογή Διαχείριση επαναφορά συστήματος (Manage system restore) θα ανοίξει το αντίστοιχο παράθυρο για να διαχειριστείτε τη δυνατότητα της επαναφοράς συστήματος στον υπολογιστή σας.

Πατώντας στην ενότητα Εφαρμογές και παιχνίδια (Apps and games) θα μεταφερθείτε στις ρυθμίσεις εφαρμογών των Windows 10 απ’ όπου μπορείτε να προχωρήσετε σε απεγκατάσταση εφαρμογών για να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο.

Πατώντας στην ενότητα Προσωρινά αρχεία (Temporary files) εμφανίζεται ο χώρος που καταλαμβάνουν τα προσωρινά αρχεία στον υπολογιστή σας. Τικάροντας μία ή περισσότερες από τις διαθέσιμες επιλογές και πατώντας στο κουμπί Κατάργηση αρχείων (Remove files) μπορείτε να διαγράψετε ολοκληρωτικά τα αρχεία αυτού του είδους.

Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Σας ενδιαφέρει: Εκκαθάριση προσωρινών αρχείων στα Windows 10

Πατώντας στην ενότητα Άλλο (Other) εμφανίζονται οι επιπλέον φάκελοι που βρίσκονται στο δίσκο C:\. Πατώντας σε κάθε έναν από αυτούς απλά ανοίγει το αντίστοιχο παράθυρο του File Explorer για να δείτε τα περιεχόμενα του.

Πώς να ελέγξετε το χώρο αποθήκευσης των δίσκων στα Windows 10

Τέλος, οι υπόλοιπες ενότητες όπως τα Έγγραφα, οι Εικόνες, οι Χάρτες, η Επιφάνεια Εργασίας, κλπ., περιέχουν απλά συνδέσμους είτε για το άνοιγμα των αντίστοιχων φακέλων είτε για τη διαχείριση του χώρου αποθήκευσης. Για να μη τα πιάσουμε όλα ένα προς ένα, καλύτερα θα ήταν να ελέγξετε αυτούς του φακέλους μόνοι σας στο δικό σας υπολογιστή.

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*