5 τρόποι για να εγκαταστήσετε τα Windows 10 Technical Preview

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να εγκαταστήσετε τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 στον υπολογιστή σας.

Η νέα δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 είναι εδώ και μπορείτε πλέον να τη δοκιμάσετε στον υπολογιστή σας για να δείτε όλα τα νέα χαρακτηριστικά που έχει ετοιμάσει η Microsoft τους προηγούμενους μήνες.

Αν δεν έχετε εγκαταστήσει μία δοκιμαστική έκδοση των Windows στο παρελθόν είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τη δοκιμάσετε στο δικό σας υπολογιστή με τη λιγότερη «φασαρία» χωρίς να κουραστείτε ιδιαίτερα.

Παρακάτω θα δείτε 5 διαφορετικούς τρόπους εγκατάστασης των Windows 10 στον υπολογιστή σας και να επιλέξετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει, ανάλογα με την περίπτωση.

Εγκατάσταση «πάνω» από μία ήδη εγκατεστημένη έκδοση των Windows

Η Microsoft δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 αναβαθμίζοντας την τρέχουσα έκδοση των Windows που έχετε εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δε προτείνεται σε καμία περίπτωση. Ένας βασικός λόγος είναι ότι δε θα έχετε τη δυνατότητα επαναφοράς της προηγούμενης έκδοσης των Windows που σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε από την αρχή τόσο τα Windows όσο και τις εφαρμογές σας.

Εγκατάσταση σε Virtual Machine

Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει τουλάχιστον 4 GB μνήμης RAM, αρκετά GB ελεύθερα στο δίσκο και υποστήριξη για χρήση εικονικών μηχανών, τότε μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 10 σε μία Εικονική Μηχανή (Virtual Machine). Το μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι ο υπολογιστής σας παραμένει ακέραιος και έχετε στη διάθεση σας περισσότερες επιλογές διαχείρισης της εικονικής μηχανής που θα φιλοξενεί τη νέα έκδοση του λειτουργικού, όπως για παράδειγμα την πλήρη διαγραφή του σε περίπτωση που δε θέλετε να τη χρησιμοποιείτε πια. Βέβαια, οι επιδόσεις του Virtual Machine δε θα είναι οι καλύτερες, ωστόσο μιας και πρόκειται για δοκιμαστική έκδοση δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τους περισσότερους.

Για τη δημιουργία Virtual Machines μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το client Hyper-V των Windows 8 Pro και 8.1 Pro, το Virtualbox (δωρεάν), το VMware Player (δωρεάν) ή το VMware Workstation (επί πληρωμή).

Έχω γράψει σχετικά tutorials για τη δημιουργία Virtual Machines σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, τα βήματα είναι τα ίδια και μπορείτε να τα ακολουθήσετε ανάλογα με την εφαρμογή που θα επιλέξετε.

Dual Boot με την τρέχουσα έκδοση των Windows

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τα πλήρη χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας, σε αντίθεση με το Virtual Machine, διατηρώντας ακέραια την υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows. Βέβαια, θα χρειαστεί μία προεργασία από τη δική σας μεριά για να δημιουργήσετε ένα νέο τόμο δίσκου στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση των Windows 10. Προτεινόμενη λύση θα ήταν να εγκαταστήσετε τη νέα έκδοση σε διαφορετικό σκληρό δίσκο αντί σε ένα τόμο του ίδιου δίσκου που περιέχει την εγκατεστημένη έκδοση των Windows. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία του dual boot μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποια έκδοση των Windows θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Εγκατάσταση σε «δεύτερο» υπολογιστή

Αν έχετε ένα δεύτερο υπολογιστή, για παράδειγμα ένα παλιό laptop ή desktop PC που δε χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα, μπορείτε να εγκαταστήσετε σε αυτόν τα Windows 10 και να είστε πιο «ήσυχοι» ότι ακόμη και αν κάτι πάει στραβά δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε. Προφανώς, αν πρόκειται για παλαιότερο υπολογιστή βεβαιωθείτε ότι πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος των Windows 10 πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση.

Εγκατάσταση σε Εικονικό Σκληρό Δίσκο (Virtual Hard Disk – VHD)

Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με το Dual Boot με τη διαφορά ότι αντί για τη χρήση ενός τόμου στο δίσκο ή ένα ξεχωριστό δίσκο, μπορείτε να εγκαταστήσετε τη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 σε ένα εικονικό σκληρό δίσκο (.vhd) που θα χρειαστεί να δημιουργήσετε. Έτσι, αξιοποιείτε τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας, δεν επεμβαίνετε άμεσα στις ρυθμίσεις του σκληρού σας δίσκου ενώ παράλληλα μπορείτε να διαγράψετε ανά πάσα στιγμή τον εκάστοτε εικονικό σκληρό δίσκο χωρίς να επηρεαστούν τα πολύτιμα δεδομένα σας.

Αυτοί ήταν 5 τρόποι που μπορείτε να επιλέξετε για να εγκαταστήσετε και να δοκιμάσετε τη νέα έκδοση των Windows 10 Technical Preview στον υπολογιστή σας.

Προσωπικά, θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε τις μεθόδους εγκατάστασης σε Virtual Machine ή σε Dual Boot με VHD για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στον υπολογιστή σας.

Μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για δοκιμαστική και όχι τελική έκδοση του λειτουργικού που σημαίνει ότι πολύ πιθανόν να υπάρχουν προβλήματα τόσο κατά την εγκατάσταση όσο και κατά τη χρήση του λειτουργικού. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα backup των δεδομένων σας για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.

Αν έχετε απορίες ή αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την εγκατάσταση, μπείτε στο Winuser.gr και θα φροντίσω να σας βοηθήσω σε ότι χρειαστείτε.

Θα δοκιμάσετε τα Windows 10 στον υπολογιστή σας; Ποια μέθοδο θα επιλέξετε;

About Δημήτρης Τόνιας 1370 Articles
Ο Δημήτρης Τόνιας είναι ο δημιουργός του Techster.gr. Είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Microsoft Certified Professional με τους τίτλους MCSA σε Windows Server 2012 και Windows 8.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*